Live

STUDIU Afecțiunea la care sunt predispuși oamenii care sforăie. Avertismentul specialiștilor

Data publicării:
Sursa foto: Profimedia Images

Un studiu realizat în Australia a descoperit o asociere între sforăit şi tensiunea arterială mărită, transmite miercuri agenţia Xinhua. Potrivit studiului, realizat de specialişti în ştiinţa somnului de la Universitatea Flinders din Australia de Sud, persoanele care sforăie în mod regulat sunt mai predispuse să aibă o tensiune arterială mărită şi să sufere de hipertensiune arterială necontrolată.

Hipertensiunea apare atunci când presiunea din vasele de sânge ale unei persoane este prea mare. Această problemă de sănătate poate afecta grav inima şi poate duce la atac de cord, accident vascular cerebral, insuficienţă cardiacă şi boli de inimă.

Studiul a constatat că 15% dintre cei 12.287 de participanţi la studiu au sforăit, în medie, peste 20% din noapte, în timpul perioadei de monitorizare cu durata de şase luni. Persoanele care prezentau niveluri ridicate de sforăit aveau o tensiune arterială sistolică cu 3,8 mmHg mai mare, respectiv o tensiune arterială diastolică cu 4,5 mmHg mai mare comparativ cu cea a participanţilor care nu sforăiau, scrie Agerpres.

Cercetarea realizată la Universitatea Flinders a fost prima care a folosit tehnologii de monitorizare la domiciliu pe timpul nopţii, o perioadă îndelungată, pentru a investiga asocierea dintre sforăit şi hipertensiune.

"Pentru prima dată, putem spune în mod obiectiv că există o legătură semnificativă între sforăitul regulat pe parcursul nopţii şi hipertensiunea arterială", a declarat Bastien Lechat de la Colegiul de Medicină şi Sănătate Publică al Universităţii Flinders, autorul principal al studiului, citat într-un comunicat dat publicităţii miercuri.

"Aceste rezultate subliniază importanţa luării în considerare a sforăitului ca factor în asistenţa medicală şi în tratamentul problemelor legate de somn, în special în contextul gestionării hipertensiunii", a adăugat cercetătorul.

Participanţii la acest studiu, de vârsta a doua, au fost în proporţie de 88% bărbaţi.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că 1,28 miliarde de adulţi cu vârste cuprinse între 30 şi 79 de ani din întreaga lume suferă de hipertensiune arterială şi că 46% dintre adulţii cu hipertensiune arterială nu sunt conştienţi că au această afecţiune.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cercetătorii au descoperit cauza fenomenului misterios al craterelor explozive din Siberia. „Un semn terifiant că Arctica se schimbă”

Orașul unde aerul este atât de poluat încât jumătate dintre locuitori cer ajutor medical

Prudență la cumpărarea cadourilor de Sărbători. O soluție: vânătoare de promoţii (Studiu)

Numărul deceselor provocate de cancer la nivel mondial se va dubla până în 2050, potrivit unui studiu

Partenerii noștri