Live

Spitalele din Iași au rămas fără locuri pentru bolnavii COVID. Ce se întâmplă cu pacienții în această situație

Data actualizării: Data publicării:
Pacient în spital. Foto: Guliver/GettyImages

Situația epidemiei de coronavirus în România se menține îngrijorătoare. Joi, pentru a doua zi consecutiv s-au înregistrat peste 2.000 de cazuri noi. În București, Iași și Cluj toate locurile din spitale pentru bolanvii COVID sunt ocupate. Medicii trebuie să caute soluții pentru pacienții noi.

Carmen Dorobăț, manager la Spitalul clinic de Boli Infecțioase Sf. Parascheva din Iași, a confirmat joi seara la Digi24 că în spitalul pe care îl conduce nu mai este niciun loc și nici la spitalele suport. De asemenea, nu mai există niciun loc la terapie intensivă.

„În situația aceasta, pacienții care sunt confirmați și nu au probleme deosebite vor merge acasă cu sfaturile de rigoare. Cei care vom vedea că au risc vor veni în cursul dimineții, pentru a merge pe locurile care se vor elibera prin externare. Pentru cei care sunt grav, aici este o problemă, ne ajută colegii noștri din UPU. Astăzi au fost trei locuri libere la terapie intensivă, din nefericire am pierdut niște pacienți și acele locuri s-au ocupat în câteva ore. Ritmul în care se lucrează este fantastic”, a declarat Carmen Dorobăț.

Diana Cimpoeșu, șefa UPU la Spitalul Sf. Spiridon din Iași, spune că presiunea se simte, mai ales că în UPU vin pacienți cu simptome. Aceștia sunt testați, li se face CT și analize de laborator și se începe tratamentul, pentru că o parte dintre ei sunt pacienți cu disfuncții respiratorii, cu insuficiență respiratorie acută. „De exemplu, azi am avut două paciente, una cu ventilație non-invazivă, una cu intubație și ventilație din urgență. Acele paturi eliberate, din păcate, prin decesul unor pacienți în terapiile intensive de covid, au fost rapid ocupate. (...) Încercăm să găsim locuri și e dificil, azi e prima zi în care ne-am pus o problemă pe care colegii de aici de la București și-au pus-o de mai multă vreme, aceea de a transfera noi, care suntem centru județean și regional, către un alt spital, din alt județ. Încă nu s-a întâmplat, poate nici nu se va întâmpla, poate se vor vindeca, noi asta ne dorim, ca să se poată externa și să se elibereze locuri”, a arătat doctorița Cimpoeșu. Ea a mai spus că a discutat deja despre mărirea numărului de paturi în spitalele suport, mai ales că sunt pacienți care deși au simptome ușoare și pot fi monitorizați acasă, vor să rămână în spital sub supraveghere.

O altă problemă este că o parte din personalul medical care trebuie să-i îngrijească pe acești bolnavi a fost la rândul lui infectat, chiar dacă majoritatea au făcut forme ușoare și medii. „Noi în urgență simțim presiunea asta, presiunea este foarte mare și ceea ce ne doare este că nu avem suficient timp să comunicăm cu ei și cu familiile lor, e dificil când ai mulți pacienți de îngrijit și trebuie să stai la telefon să cauți soluții”, a subliniat medicul Cimpoeșu.

Medic: Nu ne așteptăm ca numărul cazurilor să scadă

„Nu ne așteptăm ca numărul cazurilor să scadă. În niciun caz să scadă rapid”, spune Carmen Dorobăț. „Ne-am așteptat să crească după începutul anului școlar, dar în momentul în care sunt peste 2.000 de cazuri pe zi și socotind matematic 5 la sută dintre aceștia fac forme de terapie intensivă, cu o mortalitate care merge spre 70 la sută, ca să putem să vedem un efect benefic va trebui ca această scădere a numărului de cazuri să vină pentru o perioadă de circa două săptămâni, ceea ce mie, ca infecționist, mi se pare imposibil de prevăzut în momentul acesta. Au reînceput universitățile! Este o perioadă de socializare destul de activă, școala merge, universitățile merg și nu văd ca ecoul a ceea ce noi discutăm aproape seară de seară pe mass-media să se reflecte în comportamentul oamenilor! Adică, tot masca li se pare o restrângere a libertății umane, tot distanța fizică li se pare de neînțeles” - a spus dr. Carmen Dorobăț. 

Urmăriți discuția integrală în materialul video de mai jos:

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Postul Crăciunului a devenit un lux. Cu cât s-au scumpit legumele față de anul trecut. „Încercăm să căutam cât mai ieftin”

Accident grav în Iași cu 16 persoane implicate, dintre care 14 copii: două persoane au fost rănite. Poliția a deschis dosar penal

Criză de specialiști în agricultură. Soluția găsită de antreprenori și ce salarii le propun viitorilor lor colegi: „Credem în tineri”

Incendiu puternic în interiorul fabricii Moldomobila din Iași. De la ce a izbucnit focul

Partenerii noștri