Live

Singurul spital de lepră din România face apel ca oamenii să doneze castraveți murați și varză

Data actualizării: Data publicării:

Un angajat al singurului spital de bolnavi de lepră din România face apel pe Facebook la cei care doresc să-i ajute cu o donație. Angajatul spune că cel mai mult au nevoie de hrană pentru cei zece pacienți internați la spitalul din județul Tulcea.

Spitalul Tichilești, din Isaccea, este căminul ultimilor bolnavi de lepră din România. Pacienții se confruntă cu lipsa hranei din cauza sumei „foarte mici” pe care statul o alocă pentru trei mese pe zi pe pacient.

Angajatul spune că cel mai de folos le-ar fi dacă oamenii ar dona castraveți murați, varză, comporturi și gem pentru a le ajunge pe parcursul iernii.

Aș vrea să îi rog să doneze, sau să dăruiască, sau să facă pomană cu câteva legume care le prisosesc. Eu lucrez la singurul spital din România care îngrijește bolnavi de lepra – Spitalul Tichilesti (Isaccea, județul Tulcea). În prezent mai avem zece pacienți internați. Problema e că statul alocă doar 11 lei/zi/om pentru hrană. Suma este foarte mică pentru a putea asigura trei mese pe zi, și prețurile la alimente sunt așa cum știm cu toții. Dacă e cineva dispus să doneze, să știți că nu avem nevoie de cantități mari, ci doar cât să punem pentru iarnă niște castraveți la murați, un bidon de varză, câteva (20-30) de borcane de compoturi și gem. Orice e bine-venit. Totul pentru zece persoane. Putem veni noi (angajații) să culegem, oriunde în Tulcea, Constanța, Brăila, Galați. Sau, dacă doriți să ne vizitați, să ne cunoașteți, va așteptăm cu drag. Spitalul Leprozerie Tichilesti , oraș ISACCEA, Județul Tulcea, cod Poștal 825202. Această este adresa noastră” – scrie într-o postare pe Facebook unul dintre angajații spitalului de la Tichilești, potrivit tulceanoastra.ro.

Cauzată de o mycobacterie care se transmite prin tractul respirator, lepra este o boală infecţioasă stigmatizantă cunoscută încă din Antichitate, dar care a dispărut spontan din ţările occidentale paralel cu creşterea nivelului de trai şi a nivelului de igienă, scrie Agerpres.

Ea atacă la început pielea şi în cele din urmă nervii, dacă este lăsată netratată, putând provoca paralizie şi mutilarea membrelor, precum şi lezarea ochilor până la orbire.

Evoluţia extrem de lentă, cu o perioadă de incubare de un deceniu şi uneori mai mult, face din lepră o maladie dificil de controlat în douăzeci de ţări sărace din zone cum sunt Asia de Sud şi Africa, unde ea există în stadiu endemic.

Potrivit OMS, India este ţara cea mai afectată (peste 127.000 de noi cazuri descoperite în 2013), urmată de Brazilia (31.000 de cazuri), Indonezia (17.000 de cazuri) şi două ţări din Africa - Etiopia şi Republica Democratică Congo (între 3.500 şi, respectiv, 4.500 de cazuri noi).

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un vietnamez și-a înjunghiat colegul de cămin din Tulcea pentru că făcea karaoke în cameră

OMS avertizează că schimbările climatice reprezintă „o criză sanitară”. Malaria şi holera se vor răspândi mai repede

Adolescenții români, cei mai afectați de rețelele sociale. Cum luptă școala și părinții cu fenomenul. „Cum să dai vina pe copii?!”

Tânăr din Tulcea arestat de polițiști, fiind acuzat că și-a omorât unchiul și i-a ascuns trupul

Partenerii noștri