Live

Secțiile ATI din Iași se sufocă. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase: Lupta cu virusul a fost pierdută

Data actualizării: Data publicării:
Echipaj de ambulanță. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf Parascheva” din Iaşi, medicul Florin Roşu, afirmă că lupta cu virusul SARS-CoV-2 a fost pierdută, din cauza ratei scăzute a vaccinării şi dezinformării populaţiei.

„Lupta cu virusul SARS-CoV-2 a fost pierdută! Toate unităţile sanitare împreună cu Unităţile şi Compartimentele Primiri Urgenţe au pus la dispoziţie maximum resurselor umane, financiare (mai puţin Spitalul Militar, care, în niciunul dintre valurile pandemice nu şi-a făcut «simţită prezenţa»).

Putem să operaţionalizăm cât de multe paturi ATI, putem deschide noi spitale sau converti cât de multe secţii non-covid în secţii COVID, rata scăzută a vaccinării împreună cu dezinformarea populaţiei a fost factorul determinant care ne-a adus în acest scenariu”, spune managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, citat de Agerpres.

Medic de profesie, Florin Roşu explică faptul că acest nou virus nu are doar o patologie infecto-contagioasă, ci îmbracă valenţele tuturor specialităţilor.

„Toţi pacienţii, şi accentuez, toţi pacientţii COVID-19 au fost consultaţi direct sau indirect prin intermediul unui coleg de altă specialitate, de medicii de boli infecţioase. Este o muncă titanică pe care am făcut-o prin prisma grijei, empatie şi respectului pentru pacienţi.

COVID-19 nu este o patologie exclusiv infecto-contagioasă, ea îmbracă valenţele tuturor specialităţilor. De aceea, interdisciplinaritatea este esenţială. Chiar dacă unii se odihnesc, din diferite motive: fie e sfârşit de săptămână, fie au fluturat un drapel invocând drepturi greşit înţelese, în condiţiile în care drepturile cadrelor medicale şi a celor care s-au vaccinat sunt «aruncate fără remuşcare la tomberon», fie pur şi simplu nu le pasă, noi suntem aici, făcându-ne datoria în continuare”, a declarat Florin Roşu.

Doctorul Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU-SMURD Iaşi a anunţat că duminică dimineaţa, la ora 04:00, erau utilizate toate paturile cu oxigen din Spitalul „Sf Spiridon”. Aceeaşi situaţie se înregistrează şi la Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Boli Infecţioase şi Spitalul CFR din Iaşi.

„Familiile sunt nemulţumite că nu mai sunt paturi. Ţinem o parte din pacienţi pe scaun cu oxigen. Am primit de aseară două locuri la ATI de la Spitalul Buhuşi, dar toţi refuză să meargă. Cei care vor mai veni la spital nu vor mai avea locuri sau ventilatoare. Toţi cei care se află pe ventilator sau au nevoie de oxigen cu flux mare aveau prilejul să se vaccineze, dar nu au făcut-o. Nu ar fi ajuns în stare atât de gravă dacă erau vaccinaţi”, a spus coordonatorul UPU-SMURD Iaşi.

Citește și:

Situația paturilor ocupate la ATI pentru pacienții COVID. Unde mai sunt locuri libere în terapie intensivă

Bilanț COVID: Secțiile de ATI sunt împinse la limită. 94% dintre cei decedați în ultima zi din cauza COVID erau nevaccinați

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trei surori din Bacău sunt în stare gravă la spital, după ce mama le-a spălat cu o soluție de uz veterinar

Rafila: Propun o dezbatere despre întreruperea tratamentului în ATI și continuarea în paliație. Eutanasia trebuie scoasă din discuție

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Care sunt consecințele scandalului de la ATI Pantelimon? Răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu

Moarte fără demnitate: 200.000 de români sunt diagnosticați anual cu boli terminale și doar 18% beneficiază de îngrijiri paliative

Partenerii noștri