Live

S-a dublat numărul infecțiilor nozocomiale raportate de spitale

Data publicării:
Foto: Facebook - Anamaria Czap

Peste 1.000 de infecţii asociate asistenţei medicale (IAAM) au fost raportate în primele 4 luni ale anului 2019 de către 69 de spitale din întreaga ţară, ceea ce înseamnă că numărul acestor infecţii recunoscute şi raportate aproape s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, informează Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate.

Potrivit sursei citate, anul trecut în total au fost raportate la ANMCS 2.274 infecţii de către 110 spitale.

„Analiza IAAM făcută de ANMCS indică şi faptul că în aceeaşi perioadă a evaluării - 4 luni în 2018 vs 4 luni în 2019 - numărul spitalelor care au raportat evenimentele în cadrul aplicaţiei CaPeSaRo a crescut de la 50 de unităţi sanitare la 69, în toată ţara. Situaţie raportare IAAM: 635 infecţii intraspitaliceşti în 4 luni 2018, raportate de 50 de spitale; 1.092 infecţii intraspitaliceşti în 4 luni 2019, raportate de 69 de spitale”, se arată într-un comunicat transmis joi Agerpres.

Cele mai multe infecţii raportate au fost cu Clostridium difficile, Acinetobacter , Klebsiella şi Stafilococul auriu meticilinorezistent

În raportări s-a evidenţiat şi o creştere cu 10% a detectării prezenţei altor bacterii care se dezvoltă în mediul spitalicesc.

„În ultima perioadă, se observă caracterul pozitiv al îmbunătăţirii raportărilor, în condiţiile neaplicării de sancţiuni. Putem spune că este un semn al îmbunătăţirii culturii organizaţionale privind siguranţa pacientului”, susţine preşedintele ANMCS, Vasile Cepoi.

Infecţia cu Clostridium difficile este o infecţie cu o incidenţă mare, care apare în mediul spitalicesc în relaţie directă cu tratamentul cu antibiotice şi care necesită măsuri speciale de izolare pentru că are un grad mare de contagiozitate, se precizează în comunicat.

„Potrivit Legii 185/2017 privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate, raportarea efectelor adverse asociate asistenţei medicale nu are caracter acuzator. Scopul raportării este de a facilita evaluarea riscului infecţios la internare şi de identificare a cauzelor principale ale apariţiei acestor evenimente indezirabile asociate asistenţei medicale pentru învăţarea din erori”, menţionează sursa citată.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nouă ani de la tragedia de la Colectiv și nicio schimbare. Cele trei centre pentru marii arși încă nu sunt finalizate

Spitalele din România, blocate în birocrație. Manager: „Viața noastră este alcătuită din mormane de hârtii”

Ciolacu anunță „investiții istorice” în spitale: „Să construiești e mai ușor decât să întreții”

Alexandru Rafila: Am discutat cu ANMCS ca toate manevrele efectuate unui pacient să fie trecute în foaia de observație

Partenerii noștri