Rudele donatorilor de organe se întreabă pe cine au salvat
Reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi cer ministrului Sănătăţii o lege care să impună criterii clare şi obiective pentru stabilirea priorităţilor de transplant. După ultimele scandaluri din sistemul de sănătate, şi rudele donatorilor se întreabă pe cine au salvat.
Risc crescut de infecții după inundațiile din estul țării
Explicațiile ministrului Sănătății despre testele antidrog
Ministrul Sănătății îi îndeamnă pe oameni să nu cumpere medicamente false de pe internet
Un tată și-a salvat copilul de patru ani după o operație complicată
Rafila: Nu declarăm epidemie de gripă
Cei care nu fac analizele de prevenție ar putea fi amendați
Transplant ratat din lipsă de sânge
Alexandru Rafila, despre noua tulpină sud-africană
Rafila: Probabil voi accepta să fiu ministru al Sănătății
„O să mă duc până în pânzele albe să solicit și să găsesc care a fost traseul, care organe au fost prelevate, unde au ajuns”, afirmă Traian Șeferzi, tatăl donatorului.
Traian Şeferzi, tatăl unui tânăr ale cărui organe au fost donate acum patru ani, a cerut informaţii de la centrul de prelevare ca să fie convins că au urmat drumul corect.
„Să mor liniștit că organele pe care eu le-am donat cu bună credință și nu au fost folosite ca marfă în cel mai mizerabil mod posibil”, afirmă Traian Șeferzi, tatăl donatorului.
Şefa centrului de prelevare de la Oradea, unde au fost recoltate organele, spune însă că poate să dea informaţii doar despre oraşele unde au ajuns, nu şi despre bolnavii care le-au primit. Ca să nu mai existe îndoieli, reprezentanţii pacienţilor de pe lista de aşteptare au fost să vorbească joi cu ministrul Sănătăţii. Vor asigurări că legea care modifică modul în care sunt aleşii bolnavii pentru asemenea intervenţii nu deschide poarta abuzurilor.
„Să corespundă nevoilor noastre, ale pacienților, să aibă transparența necesară, să fie o lege agreată de toate parțile”, spune Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România.
Paragraful ce trezeşte suspiciuni spune că alegerea beneficiarului este făcută de şeful echipei chirurgicale. Acum, decizia este luată la fiecare centru de transplant de un medic specialist, în funcţie de compatibilitate şi vârstă. 4.460 de oameni sunt înscrişi acum la Registrul Naţional şi aşteaptă o operaţie salvatoare. Cele mai multe cereri sunt pentru rinichi.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News