România, aproape de vârful crizei epidemiologice. Raed Arafat explică în ce condiții poate face față sistemul medical
Raed Arafat a vorbit la Digi24 despre vârful crizei sanitare din România, care urmează să fie atins cel mai probabil la mijlocul lunii aprilie. Șeful DSU spune că în fiecare zi se face câte un pas înainte și spitalele sunt mai pregătite pe zi ce trece. Sistemul medical din România ar putea face față acestui vârf, cu o condiție, precizează medicul Arafat: să nu vină un val de infectări la fel de mare ca cel din Italia, pentru în acel caz sistemul de sănătate ar fi copleșit de un număr mare de pacienți infectați.
Un copil de 11 ani din Slatina a fost mutilat de explozia unei petarde
Congres medical internațional în Oradea. 11 operații au fost transmise live, simultan, în două spitale
Concurență mare la rezidențiat. Jumătate dintre candidați vor ajunge șomeri
Val de anchete în Târgu Jiu, după moartea băiatului de 16 ani în camera de gardă
Internetul s-a umplut de glume despre ciclonul care n-a mai fost
Pericol în localitățile de lângă Dunăre. Arafat, avertisment înainte de viitură: Oamenii să se pregătească dacă e nevoie de evacuare
Protest al medicilor în Piața Victoriei, după scandalul Sf. Pantelimon
Cel mai mare incendiu din România, din ultimii ani. Localnic: „Vântul l-a tras încoace, dintr-o dată s-au alarmat oamenii, pompierii”
Raed Arafat: „Atenție foarte mare la festivaluri. Nu lăsați oamenii să intre, sub cod roșu, în spații închise, pe stadioane”
Raed Arafat: Acum, spitalele sunt mai pregătite decât la început. Dacă vrem să spunem că urmează o situație similară cu ce a apărut de exemplu în Italia, clar că și noi putem să fim depășiți. Depinde cum apare acest vârf de criză și cum crește numărul cazurilor.
Până acum, noi am avut o creșteretotuși mai lină decât în alte zone. Dar dacă avem o creștere bruscă, e posibil să ajungem la depășirea capacității, de exemplu. Și de aici a venit și ideea de a deschide și de a operaționaliza spitale de campanie precum cel de lângă București, la Ana Aslan, făcut de către MapN, cel de la Constanța.
Se găsesc alte spații pentru bolnavii mai puțin afectați, asimptomatici, cum de exemplu a venit o rețea de hypermarketuri împreună cu parteneri de-ai lor și facem deja astfel de zonă în București, cu peste 350 de paturi. Deci ne pregătimmai departe și cu siguranță fiecare zi ne prinde cu încă un pas în plus făcut pentru a face față unei situații cu care sperăm să nu ne confruntăm.
Mai dau un exemplu. Preluarea tuturor ventilatoarelor care aveau defecțiuni, și nereparate la spitale. Am atins aproape numărul 190. Sunt deja peste 100 aduse de pompieri la București. S-a alocat o hală și urmează de mâine să începem repararea lor de către firma fabricantă.
Din acest punct de vedere se fac pași foarte importanți, pentru a ne pregăti mai bine. Echipe de consultanță trimise la Arad, la Hunedoara... Acolo unde trebuie, putem să trimitem echipe formate din specialiști epidemiologi, medici de terapie intensivă, de urgență pe partea UPU, care să vină în sprijinul celor care doresc acest lucru.
Am început să detațăm medici la solicitarea prefecților, a direcțiilor de Sănătate Publică, și cu acordul medicilor care au acceptat detașarea. Toate aceste mișcări ne duc să fim ceva mai bine pregătiți.
În fiecare zi se face un pas înainte.
Editor web: Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News