Rezultate uluitoare pentru un studiu efectuat pe pacienți cu cancer rectal: toți bolnavii tratați s-au vindecat
Rezultate uluitoare pentru un studiu efectuat pe pacienți cu cancer rectal. Toți cei 18 pacienți care au participat la un studiu clinic s-au vindecat de cancer după ce au primit același tratament, scrie „The New York Times”.
Deși studiul a fost efectuat pe un număr mic de pacienți, specialiștii au fost impresionați de rezultate, care au adus „lacrimi de fericire” pentru pacienți și familiile acestora. După tratament, cancerul nu a mai fost detectat nici prin endoscopii, tomografii sau RMN-uri.
Medicul Luis Diaz de la Centrul pentru Cancer „Memorial Sloan Kettering”, autor al cercetării publicate în „New England Journal of Medicine”, în care sunt explicate rezultatele studiului, a declarat că este primul studiu cunoscut în care un tratament elimină complet tumorile. „Cred că aceasta este prima dată când se întâmplă acest lucru în istoria cancerului”, a spus dr. Diaz.
Aceeași părere o are și dr. Alan P. Venook, specialist în cancer colorectal la Universitatea din California, San Francisco, care nu a fost implicat în studiu. O remisie completă la fiecare pacient este ceva „nemaiauzit”, a spus el.
În plus, niciunul dintre pacienți nu a suferit complicații semnificative provocate de tratament.
Medicamentul Dostarlimab a fost administrat la fiecare trei săptămâni timp de șase luni și a costat aproximativ 11.000 USD / doză. Tratamentul, conține anticorpi monoclonali care „demaschează” celulele canceroase și permite sistemului imunitar să le identifice și să le distrugă.
Experții însă atrag atenția că este nevoie de mai multe studii pentru a stabili clar efectele tratamentului.
Absența efectelor secundare semnificative, a spus dr. Venook, înseamnă „fie nu au tratat destui pacienți, fie, cumva, aceste tipuri de cancer sunt pur și simplu diferite”.
Într-un editorial care însoțește lucrarea, dr. Hanna K. Sanoff de la Universitatea din Carolina de Nord Lineberger Comprehensive Cancer Center, care nu a fost implicat în studiu, l-a numit „mic, dar convingător”. Ea a adăugat, totuși, că nu este clar dacă pacienții sunt vindecați. „Se știe foarte puțin despre durata de timp necesară pentru a afla dacă un răspuns clinic complet la Dostarlimab echivalează cu vindecarea”, a spus dr. Sanoff în editorial.
Dr. Kimmie Ng, expert în cancer colorectal la Harvard Medical School, a spus că, deși rezultatele au fost „remarcabile” și „fără precedent”, este nevoie de mai multe teste.
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News