Live

Restricții în Cluj-Napoca și 14 localități limitrofe. Se închid restaurantele, teatrele, cinematografele

Data publicării:
Cluj se alătură județului Sibiu cu rata de infectare peste 7, și ajunge la o incidență de 7,3. FOTO: Getty Images

Autoritățile din Cluj au decis închiderea restaurantelor, cafenelelor, teatrelor, dar și a cinematografelor timp de 10 zile, începând de luni, 12 octombrie. Totodată, este interzisă şi organizarea de nunți, botezuri sau alte evenimente private în interior. Restricțiile sunt valabile în Cluj-Napoca, dar și în alte 14 localități limitrofe, printre care Apahida, Florești și Feleac, întrucât rata infectărilor a depășit 1,5 la mia de locuitori. 

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Cluj a hotărât, vineri, suspendarea activităţii cu publicul în interiorul restaurantelor, barurilor, cafenelelor, cinematografelor şi instituţiilor de spectacole, ca urmare a depăşirii pragului de 1,5 cazuri de COVID-19 la mia de persoane, informează Instituţia Prefectului.

Decizia a fost luată având în vedere incidenţa cumulată în ultimele 14 zile, de peste 1,5/1.000 locuitori, în municipiul Cluj-Napoca, precum şi în Apahida, Căianu, Căşeiu, Câţcău, Cuzdrioara, Feleacu, Floreşti, Mintiu-Gherlii, Mociu, Săcuieu, Sâncraiu, Sic şi Vad.

Pentru limitarea şi prevenirea răspândirii noului coronavirus, Comitetul a dispus, începând cu data de 12 octombrie și până la data atingerii unei rate de incidenţă mai mică sau egală cu 1,5/1.000 locuitori, suspendarea, pe o perioadă de 10 zile, cu posibilitatea de prelungire, a activităţii cu publicul a tuturor operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor.

Totodată, s-a hotărât suspendarea, pe o perioadă de 10 zile, cu posibilitatea de prelungire, a activităţii restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, care va fi permisă doar pentru clienţii cazaţi.

Vor fi permise însă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.

În acelaşi timp, s-a aprobat suspendarea, pe o perioadă de 10 zile, a activităţii operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cu excepţia pariurilor şi loteriilor unde se eliberează bilet, cu respectarea regulilor de distanţare şi a măsurilor de siguranţă sanitară, dar şi suspendarea activităţii cu publicul a cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte.

„Prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi şi discoteci”, precizează hotărârea CJSU.

20 de studenți străini de la Medicină, confirmați cu coronavirus, sunt izolați în cămin

Aproximativ 20 de studenţi străini de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” din Cluj, confirmaţi cu COVID-19, sunt izolaţi în cămin, a declarat vineri, într-o conferință de presă, prefectul Mircea Abrudean.

„Petrecerile sunt cu cel mai mare grad de risc, pentru că nu se respectă regulile”, a subliniat Mircea Abrudean, precizând că asta au arătat anchetele epidemiologice în cazul tinerilor din județ care au fost confirmați cu coronavirus. 

„În cazul elevilor pozitivi, din anchetă rezultă că provin de la tot felul de party-uri la care au participat. Deci, aceste evenimente reprezintă cel mai mare grad de risc pentru COVID în județul Cluj. Nemaivorbind că avem și studenți care participă la acest gen de evenimente. Avem pozitivi destul de mulți în ultima vreme, din anchetă rezultă exact același lucru. Rugămintea mea este pentru evenimentele de acest gen să ne limită și să fim cu mare atenție, pentru că ajungem în situații critice”, a spus prefectul. 

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Primarul lăutar din Mehedinți care își rotunjește veniturile din cântări la nunți, botezuri și spectacole. Ce spune legea

Criză de specialiști în agricultură. Soluția găsită de antreprenori și ce salarii le propun viitorilor lor colegi: „Credem în tineri”

Cea mai mică inimă artificială din lume, concepută de o echipă de studenți din Iași. Cum arată dispozitivul care poate salva vieți

Accident între o ambulanţă, un autobuz şi un autoturism, în Cluj-Napoca. Două persoane au fost rănite

Partenerii noștri