Live

Raed Arafat: Avem trei TIR-uri ATI disponibile. Unele spitale sunt speriate de comentariile publice și nu le solicită

Data publicării:
Unitate mobilă ATI. Foto: INQUAM Photos/Virgil Simonescu

Unele spitale se tem să solicite TIR-uri ATI pentru pacienții COVID, din cauza presiunii publice apărute în urma unor incidente în care au fost implicate astfel de unități mobile, susține Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

România are în prezent cinci unități mobile de terapie intensivă, dintre care numai două sunt operaționale, în ciuda faptului că acest val al pandemiei înregistrează cifre record, presiunea pe spitale este foarte mare, iar marți, pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, nu mai erau locuri la terapie intensivă pentru pacienții COVID nicăieri în țară. 

Două dintre unitățile mobile de terapie intensivă sunt operaționale, iar trei le putem trimite la solicitarea spitalelor, unde este nevoie, cu condiția să le asigurăm personalul, iar soluția pentru aceasta este detașarea, a explicat Raed Arafat miercuri seara, după ședința de guvern.

„Cele trei TIR-uri ATI sunt disponibile pentru oricine le solicită. Nu pot să ascund că unele spitale sunt speriate de comentariile publice și de alte probleme și atunci preferă să nu le solicite și să nu dea explicații. Din punctul nostru de vedere, (sunt o soluție - n.r.) într-o situație de acest gen, în care ne aflăm, mai ales că aceste TIR-uri n-au avut ele probleme. Unul a avut o alarmă de incendiu care a fost falsă, dată de cineva, știm povestea, și la unul, din păcate, a fost manevrare greșită a instalației de oxigen din exteriorul TIR-ului. Deci, TIR-urile, cât au funcționat - și au avut aproape 900 de pacienți în ele - n-au avut probleme din punctul de vedere al asigurării asistenței pacienților. TIR-urile sunt disponibile și este foarte posibil să le distribuim, mai ales că acum vom avea personal ca să le putem operaționaliza”, prin detașare, a declarat Raed Arafat.

El a anunțat că a fost emis un ordin care amână până în luna ianuarie partea practică a examenului de specialitate pentru aproape 120 de rezidenți de terapie intensivă, astfel încât aceștia să poată fi detașați acolo unde este nevoie. „Ei urmează să susțină proba practică spre sfârșitul anului, către luna decembrie-ianuarie, când sperăm că trecem de acest val”, a menționat șeful DSU. 

Pe de altă parte, spitalele militare modulare sunt deja la capacitate maximă, spune Raed Arafat. Spitalul de la „Ana Aslan” din București este la capacitate maximă și sunt activate și spitalele de la Constanța și Timișoara. La sfârșitul acestei săptămâni, și spitalul de la Lețcani își va relua activitatea. Deja a fost întocmită lista cu personalul care va merge acolo, iar completarea necesarului se va face tot prin detașare. Spitalul va începe să funcționeze cu un număr de paturi și își va crește capacitatea în 48 de ore, pentru că se așteaptă un stocator de oxigen.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce pedeapsă a primit un bărbat din Alba care i-a spart locuința unui fost ministru al Apărării și l-a amenințat cu moartea pe Arafat

Medic din Mureș, acuzat că a refuzat un caz, iar pacientul a murit. „A declarat că era aproape de finalul programului”

VIDEO Internetul s-a umplut de glume despre ciclonul care n-a mai fost. Autoritățile se apără: Rolul nostru e să avertizăm

Peste 6.000 de oameni au fost evacuați din calea apelor. Circulația maritimă, fluvială e suspendată. Ciolacu: S-a acționat ca la carte

Partenerii noștri