Live

Radioterapia stereotaxică, tratament țintit împotriva cancerelor cerebrale

Data actualizării: Data publicării:

Una din marile provocări ale radioterapiei este iradierea tumorii cu o doză suficient de mare cât să distrugă celule canceroase, însă cu o precizie ridicată, astfel încât țesuturile sănătoase să fie afectate cât mai puțin. Radioterapia stereotaxică cerebrală este o tehnică foarte precisă de radioterapie ce permite medicilor să aplice doze mari de radiații, cu control local mărit. În Centrul Oncologic Sanador, radioterapia stereotaxică este realizată de o echipă medicală specializată, cu ajutorul unui echipament de iradiere de ultimă generație, acceleratorul Varian True Beam STX.

Radioterapia stereotaxică nu implică un tratament invaziv pentru pacient. Radioterapia externă și radioterapia stereotaxică funcționează pe același principiu, dar diferența între cele 2 tipuri de tratament este datorată faptului că doza de radiații este mult mai mare în cazul radioterapiei stereotaxice (câteodată și de aproximativ 10 ori mai mare ca la radioterapia convențională) și de faptul că toxicitatea pe organele învecinate este mult redusă. Radioterapia stereotaxică ne permite, de multe ori, să administrăm tratamentul lângă organe vitale, lucru pe care nu am fi putut să îl facem cu radioterapia clasică, cel puțin nu cu doză echivalentă”, explică dr. Matei Bâră, Medic specialist Radioterapie și Șeful Departamentului de Radioterapie din cadrul Centrului Oncologic Sanador.

Utilizările tratamentului stereotaxic

Cele mai frecvente patologii tratate de către radioterapia stereotaxică sunt metastazele cerebrale (ele pot fi unice sau multiple, tratamentul se poate efectua și postoperator). Radioterapia stereotaxică cerebrală poate fi recomandată de medicul radioterapeut pentru:

  • Tratarea tumorilor benigne și maligne;

  • Tratarea tumorilor primare sau metastatice;

  • Tratarea tumorilor unice sau multiple;

  • Tratamentul adjuvant;

  • Tratarea tumorilor intracraniene, orbitare sau de la nivelul bazei craniene.

Avantajele stereotaxiei

În timp ce radioterapia convențională este administrată în mod obișnuit cu doze zilnice scăzute, pe o perioadă de 4-8 săptămâni (fapt ce poate să întârzie sau să interfereze cu alte tratamente oncologice cum ar fi chimioterapia), stereotaxia poate fi administrată în 5 sau mai puține ședințe, care nu necesită anestezie. Prin urmare, poate conduce la răspunsuri terapeutice mai bune decât radioterapia convențională și are mai puține reacții adverse.

Este important de menționat și faptul că pacientul beneficiează de un confort sporit, aspect ce nu este de neglijat în condițiile în care pacienții oncologici sunt adesea slăbiți, iar deplasările zilnice pot reprezenta o provocare.

Cum se efectuează radioterapia stereotaxică

Indicația de radioterapie stereotaxică este dată în urma consultației de radioterapie. În cadrul consultației, medicul radioterapeut evaluează dosarul pacientului și stabilește indicația de radioterapie. După consultația inițială, se discută cazul și în comisia oncologică, formată din medic oncolog, radioterapeut, chirurg, radiolog.

După ce s-a decis indicația de radioterapie stereotaxică, primul pas este efectuarea unui CT de simulare, ca și în cazul radioterapiei convenționale. Ulterior, medicul radioterapeut definește volumul țintă tumoral, organele la risc din proximitatea formațiunii tumorale, decide doza și stabilește de câte ședințe este nevoie, aproba planul de tratament efectuat de către fizician.

Radioterapia stereotaxică cerebrală, asemenea tuturor tratamentelor de radioterapie, se efectuează în regim ambulator, iar pacientul pleacă acasă în aceeași zi.

Ședința de stereotaxie durează aproximativ 30-45 minute. De cele mai multe ori, timpul efectiv de tratament este între 5 și 10 minute.

Fiind vorba despre o procedură de mare precizie, capul pacientului trebuie imobilizat. Imobilizarea se realizează neinvaziv, cu ajutorul unei măști de fibră termoformabilă, care este personalizată pentru fiecare pacient în parte. În cursul tratamentului, o parte a acceleratorului liniar (numit Gantry) se rotește în jurul pacientului așezat pe masa de tratament. Acceleratorul este silențios, iar pacientul nu simte niciun disconfort. După terminarea ședinței de radioterapie, pacientul poate pleca acasă, nefiind nevoie să își modifice activitățile cotidiene, explică dr. Matei Bâră.

În cadrul Centrului Oncologic Sanador, tratamentul stereotaxic este realizat cu ajutorul acceleratorului Varian True Beam STX. Această platformă medicală asigură o precizie ridicată a iradierii, dar şi reducerea duratei şedinţei de tratament. În luna iulie, în Centrul Oncologic Sanador, pacienții beneficiază de un preț special la pachetul de Radioterapie Stereotaxică Cerebrală, care cuprinde: RMN cerebral 3 Tesla cu substanță de contrast, CT simulator, Plan tratament, 1-5 ședințe (în funcție de recomandarea medicului).

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Laureata Premiului Nobel pentru Pace, Narges Mohammadi, operată de urgență în timpul arestului din Iran. Este suspectă de cancer

Medicii explică de ce nu trebuie să stați pe toaletă mai mult de 10 minute

Ce au descoperit medicii în abdomenul unui bărbat

Numărul deceselor provocate de cancer la nivel mondial se va dubla până în 2050, potrivit unui studiu

Partenerii noștri