Prof. Alexandru Rafila: „Nu cred că o să ajungem la 10.000 de cazuri noi pe zi”. Când ar fi necesară reimpunerea stării de urgență
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și președintele Societății Române de Microbiologie, este sceptic că România ar putea avea o creștere atât de accelerată a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2, încât să ajungă la 10.000 de cazuri pe zi și spune că nu numărul de cazuri diagnosticate este important pentru o evenuală reimpunere a stării de urgență.
„Nu cred că o să ajungem la 10.000 de cazuri noi pe zi, e imposibil de prezis, sper să nu ajungem într-o astfel de situație, ar însemna o creștere cam de 15 ori față de situația actuală, nici nu vreau să mă gândesc”, a declarat Alexandru Rafila, vineri seara, la Digi24. El a fost întrebat despre declarația pe care o făcea joi ministrul sănătății, Nelu Tătaru, care vorbea de ipoteza în care s-ar ajunge la 10.000 de cazuri în patru-cinci zile, caz în care, spunea ministrul, s-ar impune redeclararea stării de urgență.
„Eu nu pot să comentez algoritmul pe baza căruia dânsul a socotit momentul introducerii stării de urgență ca fiind oportun. (...) Nu e așa de important numărul de cazuri diagnosticate, cât cel mai important este numărul de cazuri care fac forme grave de infecție și care au nevoie de asistență medicală care la un moment dat nu mai poate fi acordată și se ajunge la un număr mare de decese”, a spus profesorul Rafila.
Starea de urgență s-ar putea dovedi necesară în momentul în care spitalele n-ar mai face față, numărul bolnavilor care au nevoie de terapie intensivă ar fi mai mare decât posibilitățile, iar întregul sistem sanitar ar intra în colaps, a arătat Alexandru Rafila.
„Cu siguranță un element care trebui luat în considerare este legat de capacitatea sistemului de sănătate de a primi pacienții, mai ales cei cu formele grave, și de a-i trata. Cred că acolo va fi punctul de inflexiune”, a spus Rafila.
Risc crescut de infecții după inundațiile din estul țării
Explicațiile ministrului Sănătății despre testele antidrog
Rafila, despre răniții de la Botoșani
Acuzațiile de la Pantelimon ar fi pornit de la o răfuială internă
Rafila merge la spitalul Sf. Pantelimon
De ce părinții nu-și mai vaccinează copiii
România a plătit 2,5 miliarde de lei pentru 35 de milioane de doze de vaccin anti-Covid
Experții resping testarea antidrog în masă a elevilor. Rafila: Trebuie educație pentru sănătate
Rafila: Sunt doar 2 centre pentru copiii dependenți de droguri
Editor: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News