Live

Primul test care poate detecta virusul mpox, cu rezultate imediate, a fost aprobat de OMS

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a aprobat primul test de diagnostic pentru mpox ale cărui rezultate pot fi aflate imediat, afirmând că acesta s-ar putea dovedi esențial pentru a ajuta la stoparea creșterii numărului de infectări la nivel mondial cu acest virus mortal, transmite BBC.

Noul test PCR permite detectarea ADN-ului mpox prelevat din frotiuri de leziuni cutanate.

În prezent, probele trebuie trimise la un laborator pentru testare, iar pacientul și medicii trebuie să aștepte zile întregi rezultatul.

Capacitatea limitată de testare și întârzierile în confirmarea cazurilor continuă să fie o provocare în Africa - agravând răspândirea virusului mpox, cunoscut anterior sub numele de monkeypox.

Din cele peste 30.000 de cazuri suspecte raportate în Africa în acest an, abia 40% au fost confirmate printr-un test, a declarat OMS.

Yukiko Nakatani, director general adjunct al OMS, a descris noul test de diagnostic drept „o etapă semnificativă”.

„Creșterea accesului la produse medicale de calitate garantată este esențială pentru eforturile noastre de a ajuta țările să limiteze răspândirea virusului și să-și protejeze populația, în special în regiunile slab deservite”, a adăugat ea.

Descoperirea are loc în contextul în care Republica Democrată Congo, unde a fost raportat cel mai mare număr de cazuri, se pregătește să înceapă sâmbătă un program de vaccinare împotriva mpox.

Mpox, care este o boală extrem de contagioasă, a ucis cel puțin 635 de persoane în această țară în 2024.

În august, epidemia a fost declarată o urgență globală de sănătate publică de către OMS pentru a doua oară în doi ani, în urma creșterii numărului de cazuri în RD Congo și a răspândirii sale în țările vecine Burundi, Uganda și Rwanda.

Unele țări occidentale au donat doze de vaccinuri mpox pentru a combate izbucnirea bolii în Africa, dar rapoartele spun că este nevoie urgentă de mai multe.

Rwanda, care a fost prima țară africană care a administrat luna trecută vaccinuri mpox, urmează să primească vineri încă 5.000 de doze, potrivit Centrului african pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC Africa).

În Nigeria, o campanie de vaccinare împotriva virusului urmează să fie lansată marțea viitoare, a declarat CDC Africa.

Lucrătorii din domeniul sănătății și contactele apropiate ale pacienților infectați vor primi prioritate în RD Congo, care dispune de 200.000 de vaccinuri donate de Comisia Europeană, a precizat aceasta.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

O unguroaică a făcut un scandal monstru, dar nu s-a oprit și a exclamat: ”Urâm România!”. A primit cea mai dură sancțiune

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

S-au înecat sub ochii rudelor: Scene de haos în Congo după ce un feribot supraîncărcat s-a scufundat la câteva sute de metri de mal

Cât de periculos este virusul Marburg, comparat cu boala Ebola. Ce spune medicul infecționist despre o posibilă infectare și în România

Cheltuielile lui Iohannis pe deplasările externe: cum a crescut suma de la an la an, în cele două mandate

11 oameni au murit din cauza virusului Marburg în Rwanda. Autorităţile apelează la vaccinuri şi tratamente experimentale

Partenerii noștri