Live

Primul caz de West Nile confirmat în acest sezon în România

Data publicării:
Primul caz de infecție cu West Nile din România a fost confirmat în 2021 la o femeie din județul Olt Foto: Guliver/GettyImages

Primul caz de infectare cu virusul West Nile, transmis de țânțari, din acest sezon în România a fost confirmat la o femeie de 48 de ani din județul Olt. Cazul a fost anunțat de DSP Olt, care l-a raportat și la Institutul Național de Sănătate Publică.

Luna trecută, Institutul Cantacuzino confirmase prezența țânțarilor-tigru, care transmit virusul West Nile, și în București, iar Primăria a transmis că va intensifica tratamentele anti-țânțari. 

Această boală se poate manifesta și prin forme severe, cum sunt meningita sau encefalita.

În 2019, în România s-au înregistrat zeci de cazuri de infecție cu West Nile și au fost și câteva decese.

În 2018, în România s-au înregistrat 36 de decese la nivelul întregii țări din cauza virusului West Nile. Europa s-a confruntat în acel an cu un număr extrem de mare de îmbolnăviri cu virusul West Nile. De la începutul lui 2018 până pe 6 septembrie au fost înregistrate peste 1.000 de cazuri: aproape 800 în ţări membre UE şi alte 314 în state care nu fac parte din blocul comunitar.

Citiți și:  Invazie de țânțari în România. Cât de periculoși sunt și cum să vă protejați

În anul 1996, România s-a confruntat cu cea mai severă epidemie de meningită West Nile din Europa. Oficial, s-au înregistrat atunci peste 300 de cazuri.

Cum acționează virusul West Nile

Virusul West Nile poate provoca boli grave, unele chiar mortale. Pentru ca infecţia să se răspândească la om este suficientă o singură înţepătură a unui ţânţar deja infectat. În final, sistemul nervos al pacientului va avea de suferit. Se inflamează mai exact meningele, învelişul creierului. Dacă primeşte tratament în timp util, persoana infectată nu va rămâne cu niciun fel de sechele. În caz contrar, se poate ajunge chiar la deces. Cei mai vulnerabili sunt bătrânii.

80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă atunci când infecţia se instalează trebuie să fiţi foarte atenţi, pentru că boala debutează cu simptomele unei gripe, adică febră ridicată și durere intensă de cap, iar în cazurile severe apar chiar și simptome neurologice, vărsături, erupții cutanate, fotofobie, frisoane ori oboseală cronică și slăbiciune musculară.

Citiți și: Simptomele infecției cu virusul West Nile, care apar la 1 din 5 cazuri. Cine sunt persoanele care pot dezvolta forme foarte grave

Cum arată țânțarul tigru

Țânțarul tigru asiatic, prin înțepătura căruia se transmite virusul West Nile, este originar din zonele temperate și tropicale ale Asiei și a ajuns, în ultimii ani, și în Europa.

Virusul West Nile se transmite prin înțepătura țânțarului tigru asiatic Foto: Guliver/GettyImages

Această specie este considerată ca fiind specia cu cea mai mare capacitate invazivă și, potrivit specialiștilor de la Institutul Cantacuzino, poate fi purtătoarea a peste 20 de specii de virusuri, printre care febra oaselor rupte (Denga), febra virală Chikungunya şi meningita West Nile, afecțiune care a omorât, în 2016, în țara noastră, 19 persoane, dintre cele 93 la care a fost diagnosticată.

Potrivit specialiștilor, deși este de talie mică (0,5 cm), țânțarul tigru asiatic este foarte agresiv și nu este deranjat de căldură sau lumină, având activitate diurnă. Perioada de activitate a acestei specii este iunie – octombrie, cu un maxim al densității în lunile august – septembrie, în care sunt necesare măsuri suplimentare de protecție.

Pentru a vă feri de țânțari, purtaţi îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, mai ales când mergeţi în parcuri, folosiţi spray-uri împotriva insectelor, montaţi plase de protecţie la ferestre şi nu depozitaţi gunoiul menajer în casă.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Operațiune de salvare la limită. Polițiștii l-au oprit pe un bărbat care ameninţase că se va sinucide. Voia să facă o bombă

Urmărire cu focuri de armă în trafic pentru o mașină furată: A lovit 5 autoturisme și 2 autospeciale de poliție

Egiptul a scăpat de „virusul antic” care „i-a chinuit pe faraoni”. Un pas cu adevărat istoric, spune șeful OMS

Un bărbat cu boli psihice și-a înjunghiat mama de cinci ori până a murit, iar după a sunat autoritățile

Partenerii noștri