Live

Povestea unui medic din Franța, care vrea să se întoarcă în România. „Mi-au spus: Ţi s-a urât cu binele, suferi de sindromul Stockholm”

Data actualizării: Data publicării:
Marian Dosaru, medic rezident

Într-o Românie în care examenul de rezidențiat se amână la nesfârșit, iar medicii au nenumărate alte motive de nemulțumire, există, încă, profesioniști care vor să se întoarcă. Nu salariile dublate sunt motivul pentru care un tânăr doctor a decis să revină, ci dorul de casă. Și este hotărât să nu se lase doborât de sistemul de sănătate.

Medicii români vor să se întoarcă în ţară, dar n-au la ce. Marian Dosaru este unul dintre ei. A parcurs un an la un program de rezidenţiat în psihiatrie, în Franţa. Dorul de familie şi de ţară îl trage acum înapoi, însă odată ajuns în ţară s-a izbit de incertitudinea sistemului. Are termen 3 luni, timp în care se mai poate întoarce la programul de studii din Franţa, însă spune că aşteaptă o şansă din partea ţării lui.

Francezii i-au oferit program flexibil şi bani în plus pentru a rămâne, însă medicul rezident vrea să le fie doctor românilor.

Nu este singurul. Alţi 50 de colegi ce au studiat ani de zile la rezidenţiat în străinătate vor acum să se întoarcă. Totuşi, în România studiile nu pot fi echivalate dacă peste 25% din perioadă este parcursă într-un alt stat.

Marian Dosaru are 28 de ani şi a absolvit Facultatea de Medicină Carol Davila din Capitală. Rezidențiatul l-a început în Franța.

Reporter: Cum ai luat această decizie?

Marian Dosaru: Mi-am spus ar trebui să încerc văd cum ar fi să lucrez într-un sistem sănătos. M-am pregătit citind.

Reporter: După un an de rezidenţiat în Franţa, care ar fi comparaţia cu România?

Marian Dosaru: Organizarea din Franţa m-a lăsat uimit. Vorbim despre un examen pe 3 zile, care se face pe tabletă. Așa se fac întrebările și efectiv rezultatele se pot afla în câteva secunde.

Și totuși, vrea să continue rezidențiatul în România, însă fără să se lase învins de sistem.

Marian Dosaru: Examenul de rezidenţiat din România nu poate evalua dexteritatea şi manualitatea unui viitor chirurg, nivelul de empatie sau capacitatea sa de comunicare cu pacienţii. Nu vreau să fiu un calculator care rețne non-stop, eu vreau să reţin principii.

Reporter: Cum au reacţionat colegii tăi de acolo când au aflat că vrei să renunţi şi să te întorci în România?

Marian Dosaru: Colegii mei au rămas socaţi. Mi-au spus: omule eşti bun, pacienţii te plac, şefii te plac, profesorii te plac. Ce faci? Ţi s-a urât cu binele, adică suferi de un fel de sindrom Stockholm. Ne plângeam înainte că ne pleacă medicii, că i-am şcolit şi acum ei pleacă. Ei bine, de data asta lucrurile se schimbă şi ei se întorc. M-am gândit că trebuie să dau o şansă ţării mele. Dorul de casă şi dorul de ţară nu este ceva cu care să glumim sau să râdem.

Editor web: Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cu câți bani s-a vândut cel mai mare schelet de dinozaur scos la licitație în Franța. Fosila a fost descoperită în SUA

Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în rezidenţiat 2024. Când se vor afișa rezultatele

Luare de ostatici la Paris. Un bărbat a fost arestat după ce a ținut cu forța angajați ai pizzeriei deținute de părinți

Noul dicționar al limbii franceze include „neologisme” precum „saună” ori „soda”. De ce nu apar cuvintele „smartphone” sau „vlog”

Partenerii noștri