Live

Plantele medicinale pot avea efecte adverse grave. Când să ne ferim de ele

Data actualizării: Data publicării:

Știm cu toții că ceaiul de tei ne relaxează și ne ajută să dormim mai bine. Medicii atrag însă atenția că băut mai mult de 3-4 săptămâni va avea efectul invers: provoacă insomnie. În plus, nu este recomandat persoanelor cu tensiune mică. Iată o listă cu plantele care au și efecte adverse:

Mușețelul este una dintre cele mai populare plante medicinale. Ajută digestia, calmează iritațiile, este recomandat în infecțiile respiratorii, dar în același timp, atenție, interacționează cu unele medicamente.

Pericolul din mușețel

Dr. Cătălina Creţu, medic apifitoterapeut: Fluidifică sângele și dacă persoana respectivă ia un anticoagulant evident că va modifica nivelul de fluiditate a sângelui și se va trezi cu hemoragii nedorite.

Și preparatele cu ginko biloba, ginseng, usturoi sau ghimbir pot interacționa cu medicația anticoagulantă. În plus, ghimbirul și scorțișoara, foarte folosite în curele de slăbire, pot determina creșterea în mărime a unui fibrom sau chist uterin, dar nu sunt singurele.

Dr. Ruxandra Constantina, medic apifitoterapeut: Extracte de salvie, de lemn dulce, de mărar, de trifoi roșu, foarte folosite. În cazul în care persoana are o predispoziție spre chist, are antecedente de cancer mamar sau ovarian, ele sunt strict contraindicate.

Tratamente naturiste cu efecte adverse

De aceea este important să nu luați produse naturale după ureche, ci doar după ce ați fost la un medic. Un alt exemplu este ginsengul. Indicat pentru memorie, fertilitate sau imunitate, poate avea efecte adverse dacă e luat prea mult timp.

Dr. Cătălina Creţu, medic apifitoterapeut: Luat zilnic pe o perioadă mai mare de 21 de zile va da o stare de agitație și atunci se dă cu anumite intermitențe. Așa cum poți să dai șofrănelul timp de 3 luni fără să apară niciun fel de probleme.

Și ceaiul verde trebuie băut cu atenție, deși este plin de antioxidanți. Medicii recomandă ca după o lună să fie luată o pauză.

Dr. Ruxandra Constantina, medic apifitoterapeut: Ceaiul verde interferează cu absorbția calciului și a fierului, deci putem să ne trezim cu o anemie, putem să ne trezim cu o spasmofilie și în primă faza are efect tonic, dar el scade tensiunea arterială și cei care au tensiunea mică se pot trezi chiar cu stări de leșin.

Când este sunătoarea contraindicată

Atenție și la produsele pe bază de sunătoare, mai ales în sezonul cald. Provoacă fotosensibilitate, deci nu e recomandat să vă expuneți la soare dacă urmați un astfel de tratament. În plus, scade eficacitatea pilulelor contraceptive, ale medicamentelor pentru hipertensiune, diabet sau astm.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Partenerii noștri