Live

Pacienții care vor merge la spitale private în cadrul programelor naționale ale Ministerului Sănătății nu vor trebui să plătească

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Pacienţii care vor merge la spitalele private în cadrul programelor naţionale declarate „acţiuni prioritare” ale Ministerului Sănătăţii (exemplu accidentul vascular cerebral acut, ATI, infarctul miocardic acut) nu vor trebui să plătească, a afirmat miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul sănătăţii, Victor Costache.

Potrivit acestuia, spitalele private care vor să se înscrie în aceste programe, după adoptarea ordonanţei ce va modifica Legea Sănătăţii, trebuie să îşi asume eventualele pierderi pe care le pot înregistra cu bolnavii primiţi.

„Aceste acţiuni prioritare au o anumită particularitate. Se decontează numai echipamentele şi materialele sanitare”, a precizat Costache.

Ministrul a subliniat că nu va fi schimbat parcursul medical al pacientului după adoptarea ordonanţei de modificare a Legii Sănătăţii. „Acolo fusese un amendament din 2014 sau 2015 în care se prevedea (apelarea la spitale private - n.r.) dacă este excedată capacitatea centrelor de stat. După cum aţi văzut din raportul Comisiei Europene, capacitatea întregului sistem este excedată”, a mai spus ministrul, citat de Agerpres.

Ordonanța nu prevede o interdicție pentru medici de a lucra ori la stat, ori la privat

Pe de altă parte, potrivit HotNews, proiectul de Ordonanță ce prevede extinderea programelor naționale de sănătate și în spitalele private nu va fi însoțit de o interdicție pentru medici de a lucra ori la stat, ori la privat. Victor Costache spune că o eventuală interdictie de acest fel pentru medici reprezintă un subiect separat, care nu face obiectul acestei Ordonanțe. „Este foarte important să punem pacientul în centrul sistemului si să îl lăsăm să își aleagă medicul. Relația dintre pacient și medic este foarte importantă”, mai spune Victor Costache.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă reglementează cadrul legal pentru acordarea unor servicii integrate şi servicii conexe în cadrul unor programe naţionale de sănătate curative, având în vedere faptul că în anul 2020 va începe derularea programului naţional pentru persoanele cu afecţiuni din spectrul autist, precum şi faptul că în cadrul programelor naţionale de sănătate curative, pentru unele dintre aceste programe vor fi acordate servicii integrate, care pot cuprinde, după caz, medicamente, servicii medicale, investigaţii paraclinice etc.

Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naţionale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât şi prin furnizori privaţi, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale.

Ce spune Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) a salutat miercuri propunerea de modificare a Legii sănătăţii propusă de Ministerul Sănătăţii şi a precizat că aceasta nu implică limitarea accesului la servicii medicale.

„Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED atrage atenţia asupra necesităţii extinderii programelor naţionale de sănătate în unităţile medicale private, fără ca pacientul să fie nevoit să aştepte nici măcar o zi pentru a primi tratamentul de care are nevoie. Salutăm modificarea legislativă înaintată de Ministerul Sănătăţii pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienţilor. Atragem atenţia asupra faptului că această schimbare a Legii 95/2006 nu implică sub nicio formă limitarea accesului la servicii medicale. Înţelegem îngrijorarea asociaţiilor de pacienţi şi a personalului medical, situaţie care ne obligă la o serie de clarificări”, se arată într-un comunicat de presă al PALMED, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, modificarea legislativă în discuţie permite pacientului să opteze pentru un anumit spital, indiferent de statutul lui - public sau privat - şi să dispună de condiţii similare - financiare şi de confort, indiferent de sistemul ales.

„Banii trebuie să urmeze pacientul! Este mesajul pe care l-am transmis de-a lungul timpului şi care trebuie să se regăsească în orice iniţiativă ce are drept scop binele pacientului. Accesul la tratament nu poate fi decât facilitat ca urmare a acestei decizii prin scurtarea şi chiar eliminarea timpului de aşteptare. În acest moment, furnizorii privaţi sunt incluşi parţial în programele naţionale, într-o formă pe care noi o considerăm drept discriminatorie. Această necesitate a depăşirii capacităţii sistemului public înseamnă întârzierea accesului la tratament. (...) Odată cu modificarea legislativă propusă în noua ordonanţă, furnizorii privaţi şi cei publici vor primi sume proporţionale cu serviciile medicale prestate. Pacienţii rămân în sistem şi nu vor pierde accesul la tratament în urma alocării echitabile a finanţării pentru programele naţionale de sănătate”, afirmă sursa citată.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a aprobat un tratament mult aşteptat pentru persoanele care suferă de Alzheimer

Vieţile a zeci de copii, prea scumpe pentru stat. Cei cu boli rare au fost trecuți fără milă pe o „listă de așteptare pentru finanțare”

Consum uriaș de suplimente alimentare și vitamine în rândul românilor. Avertismentul medicilor pentru cei care le iau

A început vaccinarea antigripală. Cine beneficiază de gratuitate și cum poți intra în posesia dozei

Partenerii noștri