Live

Foto Pacienți COVID ținuți pe holurile spitalului, pentru că nu mai sunt locuri la ATI. Mahler: Stăm mai rău decât în valurile anterioare

Data publicării:
Pacienții COVID-19 de la Marius Nasta din București sunt ținuți pe holuri, deoarece nu mai sunt locuri la ATI. Foto: Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta

2.443 de noi infectări cu SARS-CoV-2 în Capitală din cele 8.682 câte au fost raportate în toată țara. Tot în București, mai sunt libere două două paturi ATI COVID. În lipsa acestora, pacienții sunt așezați pe holuri. Așa se întâmplă și la Institutul Marius Nasta.

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftziologie „Marius Nasta” din București: „Pentru «Marius Nasta», lucrurile stau mai rău decât în valurile anterioare. Avem 15 pacienți internați peste numărul de paturi.

Azi-noapte am așezat din nou paturi pe hol. În cursul zilei încercăm să punem paturile respective în saloane, rămânând cu același număr mare de pacienți, pentru a face oarecum loc în holuri pentru pacienții care urmează să vină azi, pentru că cei care sunt internați în acest moment sunt atât de gravi, încât nu pot fi externați.

Este o situație ca cea de la Iași, pe care o vedem la toate spitalele care au pacienți COVID, ambulanțe care așteaptă pentru a fi evaluați pacienții, pentru a fi internați, pentru că numărul de locuri este limitat”.

104 pacienți în secția COVID la o secție de 81 de paturi și 15 pacienți în ATI COVID... iar pacienții continuă să vină cu forme severe de insuficiență respiratorie.

Cel mai dificil lucru este să asigurăm oxigenul, nu pentru că nu am avea stocator de oxigen, dar avem surse de oxigen doar la 81 de paturi, iar pentru restul pacienților avem doar butelii de oxigen și concentratoare de oxigen cu un debit mult scăzut față de nevoia pe care ei o resimt”, arată un mesaj distribuit pe Facebook de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

Medicii din vestul țării spun că nici ei nu mai au resurse pentru a primi toți pacienții care au nevoie de asistență medicală, iar managerul spitalului Victor Babeș din Timișoara critică manfiestanții care a luat parte la protestele de ieri din București.

Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie dr. „Victor Babeș" Timișoara: „În fiecare zi ni se anunță locurile care mai sunt disponibile. Sunt câteva locuri pe care le numeri pe o mână. Sunt 5, 6, 7, 8 locuri. Trebuie apelat la ajutor extern pentru că, în curând, într-o zi, două, trei nu vom mai avea unde pune acești pacienți

În Timișoara am mai găsit resurse sanitare să mai fim câteva zile apți pentru a deservi COVID-19. Ne este frică de ce se întâmplă la Iași și la București. Iar ce vedem în spațiul public, mai ales manifestările de ieri, care au avut loc în principal la București îi invităm pe acești domni care au organizat manifestarea să ne spună unde să mai internăm pacienți, pentru că noi pur și simplu nu mai știm unde.

Toată lumea are drepturi, dar n-avem nicio obligație, decât să ne batem joc de sistemul sanitar. Haideti să revenim la responsabilitate, să ne vaccinăm, să ne testăm și o să vedeți că panta va fi descendentă”.

Medicul Alexandru Rafila: „Săptămâna asta probabil că o să avem o medie săptămânală în jur de 9.000 și ceva de cazuri pe zi, inclusiv weekend, evident că peste o săptămână vom avea în jur de 13-14.000, spre sfârșitul săptămânii viitoare probabil iar această cifră de care toată lumea este speriată, de 20.000 de cazuri, e posibil să fie atinsă în următoarele două-trei săptămâni.

Discutăm de sute de oameni care vor muri zilnic. Deja mor 200 pe zi, numărul lor va crește. Și va crește din două motive: din limitarea resurselor de tratament pentru pacienții infectați COVID, care sunt tot mai mulți, depășesc capacitatea de tratare. E posibil (să nu aibă loc în spitale – n.red.). Și cei care au alte patologii. Noi uităm”.

Citește și: Rafila, despre lupta împotriva pandemiei: Dacă aveți un Kalaşnicov, nu o să trageţi pentru că nu aveţi o puşcă NATO?

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Anunțul lui Ciolacu privind retragerea de la negocieri i-a luat prin surprindere pe membrii PSD. Rafila: „Nu știu despre ce este vorba”

Alexandru Rafila, despre boala X: „Niciun fel de motiv să speriem populaţia din România”

Beatrice Mahler: Boala X nu este un joc şi nici o glumă. 71 de decese din mai puţin de 500 de cazuri. Rafila are alte priorităţi

Beatrice Mahler, managerul Institutului "Marius Nasta": "Avem nevoie de sânge pentru grupele rare. Sunt persoane extrem de valoroase"

Partenerii noștri