România, la un pas de epidemie de gripă. Medic: Nu ne-am făcut temele la timp
39 de oameni au murit din cauza gripei, de la începutul sezonului rece şi până acum. Medicii spun, zi de zi, că boala poate fi ţinută departe prin respectarea regulilor de igienă şi prin vaccinare. Românii nu au fost interesaţi să se imunizeze în toamnă, atunci când credeau că sezonul gripal va trece uşor. Acum, în pragul epidemiei, au plecat în căutarea puţinelor vaccinuri comandate de autorităţi şi farmacii. Urmează un nou episod din campania Pacient în România.
Val de viroze din cauza schimbării vremii: 90.000 de cazuri de infecții respiratorii într-o săptămână. Sfatul medicilor
A început vaccinarea antigripală. Cine beneficiază de gratuitate și cum poți intra în posesia dozei
Primul pacient cu trei infecții virale din țară
Primele cazuri de flurona au apărut în România
Rafila: Nu declarăm epidemie de gripă
Când ar putea fi declarată oficial epidemia de gripă
Cât de periculoasă poate fi "Flurona"
Primul caz de gripă înregistrat în România în acest sezon
Interviu Nelu Tătaru
Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase: Nu ne-am făcut temele la timp. Nu ne-am vaccinat nici pe departe cum ar fi trebuit antigripal, regulile de igienă în continuare nu sunt cele mai bune. Din aceste motive avem foarte multe cazuri și putem într-adevăr să spunem că suntem în pragul unei epidemii.
Valeria Herdea, medic: Virusul gripal este unul inteligent. Are o structură specifică, sferică, asemeni cu un arici. Însă, aceste ace ale ariciului își modifică structura în fiecare an.
Virusul gripal se transmite prin intermediul mâinilor și respirației
Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase: Când vorbim de regulile de igienă, regula de bază și cea mai importantă este să avem mâinile curate. Se spune că spălatul mâinilor cu apă și săpun, și folosirea unor soluții antiseptice pe care le avem la-ndemână ar putea să ducă la o reducere a numărului de îmbolnăviri în cele mai multe din bolile infecțioase. Am tușit sau am strănutat în palmă, merg mai departe, ajung la o clanță, contaminez suprafața, următorul din spatele meu, la rândul lui va veni și va pune mâna pe clanță și va ajunge să ducă mâna la nas, la gură și se transmite.
România, în pragul epidemiei de gripă
Singura protecție împotriva gripei este vaccinul. România este pe locul 3 în Europa cu cea mai mică rată de vaccinare: 8%.
Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase: În acest an am ajuns la epidemie din cauza lipsei de măsuri pe care trebuia sa le luăm din toamnă. Cu vaccinare, reguli de igienă. Lucrurile astea ne-au dus la un număr mare de cazuri. E adevărat că au fost și lucrurile care au ținut de vreme. Un sezon mult mai rece duce la un număr mult mai mare de îmbolnăviri.
Valeria Herdea, medic: Reticența vine din necunoaștere. Scăderea încrederii populației în corpul medical este cel mai important factor care a dus la reducerea acoperirii vaccinale. Asta e pe o parte. Pe de altă parte, că nu există vaccin printr-un program. Că ani la rândul s-a discutat despre eficiența sa, despre să ne vaccinăm sau nu, s-a pus la îndoială cuvântul medicului.
Adrian Marinescu, medic: Vaccinarea antigripală are extrem de puține contraindicații. Ele se referă strict la persoanele care au alergie, la proteinele din ou sau din carnea de pui. Deci doar persoanele alergice în mod dovedit ar avea alergie la vaccin.
Doze de vaccin insuficiente
Ministerul Sănătății a achiziționat peste 1,2 milioane de doze de vaccin. Urmează să mai cumpere 250.000.
Gindrovel Dumitra, medic: Este foarte urgent. Eu am transmis la momentul respectiv că am nevoie de încă o sută de doze suplimentare, dar ele sosesc până la 1 februarie, pentru că acum este momentul în care putem avea maxim de beneficiu atât cât mai putem avea împotriva gripei.
Valeria Herdea, medic: Am primit 60 de doze, la primii 200 de oameni. Recomandăm călduros populației să se vaccineze cumpărându-și vaccinul. Este o activitate pe care medicul de familie o depune benevol.
Gindrovel Dumitra, medic: Anul trecut a fost predominant virusul de tip B, anul acesta este predominant virusul de tip AH1N1 și AH3 E o diferență pentru că sunt indivizi diferiți. Este vorba de capacitatea de a se răspândi în populație, asta este caracteristica anul acesta, pentru că se răspândește foarte repede, apare un număr foarte mare de cazuri într-un timp foarte scurt.
Valeria Herdea, medic: Vaccinați- vă pt ca bolile distrug. Produc suferință și deces. Lucrurile sunt departe de a fi rezolvate, probabil că vor mai fi cazuri de formă severă. Nu există un tratament standard, există prevenție, care se rezolvă prin vaccinul gripal.
Măsuri de igienă numai pe hârtie. În unele școli nu există nici măcar săpun
-Noi avem semnale că sunt unități de învățământ unde nu sunt aprovizionează cu hârtie igienica și săpun lichid. Tocmai de aceea inspectoratul școlar a luat azi măsura, nu e prima dată, să recomande unităților de învățământ să respecte furnizarea și aprovizionarea cu detergent în toalete și vom verifica noi, Inspectoratul Școar, dacă acest lucru se respectă. Există un fond special penru aceste materiale, pe care unitățile de învățământ îl primesc și care în aceste situații de gripă ar trebui să îl folosească.
Ungaria și Bulgaria au declarat epidemie. Ca și în România, oamenii nu se vaccinează și se tratează singuri.
Valeria Herdea, medic: Una dintre atitudinile greșite: mie nu mi se întâmplă. Tuturor ni se poate întâmpla. Dacă există gripă undeva în Europa, ajunge și la noi. Există și ideea: eu nu iau medicamente, mă tratez naturist. Și cum te tratezi naturist? Păi beau ceva. Nu întotdeauna, acolo doar dă o stare de euforie, dar nu protejează. Pe de altă parte mănânc sănătos, și ce mănânci sănătos? Friptură. Nu este o soluție. Când suntem bolnavi, recomandarea este sa fie hidratare, legume, fructe, hrană ușoară, care să nu solicite organismul.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News