Live

Opt copii din Timiș au fost internați cu suspiciune de botulism. Doi dintre ei sunt în stare gravă

Data publicării:
Foto: Getty Images

Opt copii din judeţul Timiş au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" din Timişoara, cu suspiciune de botulism, doi dintre micuţi necesitând monitorizare permanentă.

"Copiii internaţi au fost simptomatici. Şase dintre ei au dificultăţi la înghiţire şi ptoză palpebrală (căderea pleoapei), iar alţi doi au în plus stări de somnolenţă şi fenomene digestive. Tuturor le-am administrat deja antitoxină botulinică şi starea lor de sănătate s-a îmbunătăţit considerabil. Vor mai rămâne câteva zile în spital pentru supraveghere. Unul dintre copii, un băieţel, a fost internat iniţial la Spitalul de Copii 'Louis Ţurcanu', în Secţia de Terapie Intensivă, dar am decis să îl transferăm la noi, iar acum este într-o stare mult mai bună. Deocamdată, nu ştim care a fost cauza infecţiei" a declarat, luni, dr. Adelina Marinescu, medic specialist boli infecţioase din cadrul Spitalului "Victor Babeş" Timişoara, citată de Agerpres.

Copiii internaţi au vârstele cuprinse între trei şi şapte ani.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş efectuează o anchetă în acest sens.

Managerul spitalului, Cristian Oancea, a explicat că au fost prelevate probe de la toţi copiii şi transmise la DSP Timiş, iar de acolo mai departe, la Institutul Cantacuzino din Bucureşti.

"Am şi început să administrăm tratamentul. Am avut noi, în spital, câteva flacoane. Apoi, cu ajutorul Centrului Naţional de Control pentru Boli Transmisibile, am obţinut alte doze, de la Drobeta Turnu Severin şi Sibiu. Şi mai avem în aşteptare câteva doze pregătite să fie transferate în orice moment de la Târgu Mureş la Timişoara. Le mulţumesc colegilor de la DSP şi de la unităţile care ne-au ajutat şi ne-au trimis antitoxina botulinică, care neutralizează efectele bolii. Este pentru a două oară în mai puţin de şase luni când ne luptăm cu o asemenea boală la Timişoara", a spus Cristian Oancea.

Botulismul este o intoxicaţie severă cauzată de toxina botulinică produsă de bacteriile Clostridium botulinum. Această toxină poate afecta sistemul nervos, provocând paralizie musculară şi, în cazuri extreme, punând în pericol viaţa pacientului. Printre simptomele ce pot apărea se numără: slăbiciune musculară, dificultăţi de respiraţie, vedere înceţoşată, dificultăţi în înghiţire, fenomene digestive şi chiar paralizie. Bacteria care produce boala nu se dezvoltă decât în condiţii de anaerobioză din alimente (în absenţa oxigenului).

Ca măsuri pentru prevenirea botulismului, medicii recomandă igiena alimentelor (cu preparare şi păstrare în condiţii igienice optime), căldura şi gătirea adecvată întrucât căldura poate distruge toxina botulinică, aşa că alimentele trebuie gătite la temperaturi ridicate.

Totodată, medicii indică evitarea consumului de miere la copiii sub un an, întrucât aceasta poate conţine spori de Clostridium botulinum, iar sistemul digestiv al copiilor sub un an nu este încă suficient de dezvoltat pentru a neutraliza aceşti spori, păstrarea corectă a conservelor şi verificarea termenului de valabilitate al alimentelor împachetate.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Circulație îngreunată pe autostrada A1 Deva-Nădlac, județul Timiș. Șapte mașini implicate într-un accident

Un băiat de zece ani din Timiș este în stare gravă, după ce a fost găsit vineri inconștient într-un bazin de la un aquapark din Oradea

Fiul de 16 ani al unui afacerist cunoscut din județul Timiș, filmat la volanul unei mașini de lux. Cum a reacționat tatăl copilului

Adolescent de 16 ani, filmat la volanul unei maşini puternice, în judeţul Timiş

Partenerii noștri