Live

Noi explicații în cazul fetei arse. Cum a fost trimisă la Timișoara, deși se știa că nu poate fi tratată acolo

Data publicării:
Foto: Shutterstock

Tânăra arsă într-o baracă la Sfântul Gheorghe a fost trasferată în Belgia, dar abia după ce a plecat de la Tulcea spre Timișoara, doar ca să fie întoarsă din drum și transportată la Constanța, la Terapie Intensivă, pentru că nu i s-a găsit un loc pentru mari arși. Cum s-a ajuns la această situație? Explică ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean Timişoara, la Digi24, în cadrul dezbaterii #vremspitale.

E vorba despre lipsa de comunicate. Spuneam ieri că voi face propria anchetă, ca să știu ce s-a întâmplat cu această pacientă, care ar fi trebuit propusă pentru transfer în străinătate. Am câteva date preliminare, aștept rezultatul anchetei, am discutat cu Comitetul pentru Situații de Urgență, aștept replica celor de la DSU. Au fost niște bâlbe care n-ar fi trebuit să fie”, a spus ministrul Sănătății, Sorina Pintea, la Digi24.

Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean Timişoara, a spus că a avut mai multe discuții cu repezentanții ISU și le-a explicat că centrul pentru mari arși este în renovare, așa că nu poate asigura tratament în condiții eficiente al pacienților cu mari arsuri și că a trimis o adresă către ISU în acest sens, încă din februarie.

Pe de altă parte, managerul a vorbit despre cazul unui pompier cu arsuri grave care urma să fie transferat în străinătate și care, în urma unei discuții cu secretarul de stat Raed Arafat, a fost dus la Timișoara, unde a beneficiat de primele îngrijiri de urgență, iar apoi a fost transferat la Viena.

În cazul tinerei cu arsuri grave, „din păcate, noi am explicat alaltăieri situația de la Timișoara și faptul că nu dispunem de condiții europene de standarde medicale pentru pacienții cu mari arsuri, în condițiile în care clinica noastră este în renovare”, a spus Marius Craina.

Nu știu de ce acea pacientă a fost direcționată spre Timișoara. E un caz grav. Nu putem asigura condiții optime pentru îngrijirea unui asemenea pacient și nu ne putem asuma un lucru pe care nu-l putem duce la bun sfârșit”, a mai spus managerul spitalului din Timișoara.

Tânăra, în vârstă de 25 de ani, are arsuri pe 50% din suprafaţa corpului. La aproape 38 de ore după incidentul în care a fost rănită, a fost transferată în Belgia, pentru că în România nu poate fi tratată. Spitalele din ţară fie nu au locuri să o primească, fie nu au aparatură necesară să o îngrijească.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Care este starea pacienţilor răniţi în explozia de la Botoşani. Medic: Trebuie să considerăm că leziunile pot fi mai grave decât par

Rafila, despre răniții de la Botoșani: „Nu am niciun motiv în momentul de față să iau în calcul” mutarea pacienților în străinătate

Un spital din București a înființat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi

Bărbatul cu arsuri pe 40% din suprafața corpului, în urma exploziei de la Călimănești, este stabil și detubat

Partenerii noștri