Live

Nelu Tătaru: România are în acest moment 840 de paturi la ATI pentru bolnavii de COVID-19

Data publicării:
Criză de paturi de terapie intensivă în pandemia de COVID. Foto: Profimedia

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat miercuri că sunt 840 de paturi la terapie intensivă alocate pentru bolnavii de COVID-19, iar în prezent 112 pacienţi dintre cei 377 aflați la ATI sunt intubaţi.

Anunțul a fost făcut în condițiile în care premierul Ludovic Orban l-a întrebat, la începutul şedinţei de guvern, ce măsuri a luat pentru a creşte numărul de paturi în secţiile de terapie intensivă pentru bolnavii de COVID-19. 

Miercuri s-a înregistrat cel mai mare număr de bolnavi aflați în ATI, 377, de la începutul epidemiei de coronavirus în România. Bilanţul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 48.235 de persoane, dintre care 2.269 au decedat. Multe spitale, inclusiv în București, s-au plâns că au rămas fără paturi la ATI pentru bolnavii de covid.

Premierul a adăugat că ar trebui găsită o soluţie astfel încât cei care au ieşit de pe ventilaţie şi cărora li s-a ameliorat starea de sănătate să fie mutaţi în nişte „secţii intermediare”, unde să poată fi oxigenaţi cu mijloacele respective, pentru a putea fi disponibilizate paturi în cazul în care e necesară tratarea altor pacienţi în terapie intensivă.

„Am discutat de creşterea capacităţii în Bucureşti, e vorba de Spitalul Judeţean Ilfov, de Spitalul CFR 1, e vorba de secţia externă de la Elias care a fost realizată de Dăruieşte Viaţa, de asemenea, mai trebuie operaţionalizat (...) spaţiul organizat de Auchan şi de celelalte companii de pe Chitila şi de asemenea spaţiul ce ţine de „Victor Babeş” din Pipera. (...) Trebuie crescut numărul de paturi şi pe zone unde, evident, e creşterea. În Braşov - am înţeles că acolo e un proiect de secţie modulară, de spital modular. (...) La Cluj am înţeles că există un proiect de creştere a capacităţii de tratare în terapie intensivă”, a enumerat Orban.

El a subliniat că în toate spaţiile sanitare trebuie asigurat numărul necesar de cadre medicale.

„Dacă nu merge pe voluntariat, atunci prin detaşare. Trebuie făcută o evaluare foarte serioasă a personalului care există în secţiile de terapie intensivă ale spitalelor non-COVID, trebuie făcută evaluarea realistă a numărului de cazuri pe care le tratează şi detaşaţi toţi aceia care nu au activitate sau care nu au încărcare suficienţă în activitate. Chiar cred că trebuie făcut apel la empatie şi eu nu cred că un medic sau cadru medical poate să lase pacienţi netrataţi când există astfel de situaţii. Nu uitaţi să pregătiţi o nouă linie de apărare în cazul în care creşte numărul de pacienţi”, a îndemnat premierul Orban, citat de Agerpres

Citiți și:  Nelu Tătaru: „Pragul roşu este să avem 2.000 de cazuri în terapie intensivă, ceea ce nu văd previzibil în acest moment”

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nelu Tătaru, aflat sub control judiciar, spune că vrea să deschidă un cabinet privat: „Nu cred că am fost sau sunt un pericol public”

Nelu Tătaru rămâne sub control judiciar. Plângerea depusă de fostul ministru al Sănătății a fost respinsă de instanţă ca nefondată

Nelu Tătaru a fost pus sub control judiciar în dosarul de luare de mită și nu mai poate profesa în spitalele de stat

COVID-19: Șase angajați care au fost concediați pentru că au refuzat vaccinul au primit câte un milion de dolari fiecare

Partenerii noștri