Live

Ministerul Sănătății: Legislația românească permite utilizarea canabidiolului în medicamente

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Shutterstock

Ministerul Sănătății a făcut, miercuri seară, câteva precizări, după anunțul lui Eugen Teodorovici privind legalizarea canabisului în România, în scopuri medicinale. Potrivit MS, legislația românească permite utilizarea canabidiolului în medicamente, nefiind vorba de o substanță controlată. În plus, este de așteptat ca, în prima jumătate a acestui an, Agentia Europeană a Medicamentului să autorizeze pe piața europeană un produs benefic în tratamentul adjuvant al epilepsiilor rare, singurul care are autorizație de punere pe piață în SUA.

Ministerul Sănătății precizează că în data de 19 martie a avut loc prima întâlnire a Grupului de lucru înființat de MS pentru a analiza posibilitatea introducerii în practica medicală din România a canabisului medicinal ca terapie adjuvantă în bolile cronice. 

Din grupul de lucru fac parte reprezentanți ai Ministerului Sănătății, CNAS, ANMDM, șefi ai comisiilor de specialitate neurologie pediatrică, psihiatrie adulți și psihiatrie pediatrică, dar și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți.

„În cadrul întâlnirii, specialiștii au subliniat că unicul produs benefic în tratamentul adjuvant al epilepsiilor rare (Sindrom Dravet si Lennox - Gastaut) din cele existente pe piața externă și care are autorizație de punere pe piață de la FDA (Food and Drog Administration), este în prezent comercializat doar în SUA. Procedura de autorizare pentru piața europeană este posibil să fie finalizată de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) în prima jumătate a acestui an. Legislația românească permite utilizarea canabidiolului în medicamente, nefiind substanța controlată”, se arată în comunicat.

MS subliniază că „în cadrul întâlnirii de ieri s-a subliniat diferența între THC - care reprezintă substanța psihoactivă din canabis și se regăsește în tabelul 1 al Legii 339/2005 care cuprinde substanțe interzise și fără interes în medicină și CBD – canabidiol – o substanță care poate fi utilizată în scop terapeutic”.

„Ministerul Sănătății dorește să asigure accesul la tratamente invonative care aduc beneficii pacienților și acesta este motivul pentru care am înființat acest grup de lucru. Trebuie să identificăm soluții care să respecte toate convențiile internaționale, în acest caz vorbim despre Convenția Unică asupra Stupefiantelor din 1961 si Convenția Națiunilor Unite din 1971 asupra substanțelor psihotrope. În aceste condiții, vom urmări autorizarea în Europa a produsului Epidiolex pentru asigurarea accesului rapid la tratament pentru pacienții cu epilepsie rară din România”, a declarat Octavian Alexandrescu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Potrivit sursei citate, în cadrul grupului de lucru, în viitor, discuțiile vor continua cu președinții altor comisii de specialitate, precum oncologie, boli infecțioase, paliatie, toxicologie și toxicodependenţă.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Chirurgii de la Institutul Marius Nasta amenință cu greva japoneză. Ce spune ministrul Rafila

Droguri aduse în România printr-o firmă de curierat. Cum au fost prinși doi tineri din Cluj

Câte pastile de iodură de potasiu au ajuns la populație începând din iunie 2022. Aproape 28 de milioane de pastile sunt în farmacii

Marijuana plantată între fasole și roșii de o femeie de 70 de ani și fiul ei. „Nu le-am jumulit că miroase frumos, un fel de crin, așa”

Partenerii noștri