Live

Ministerul Sănătății anunță Registrul Naţional de Diabet Zaharat şi Prediabet. Datele de aici vor fi conectate cu dosarul pacientului

Data publicării:
Planul naţional de prevenţie va cuprinde beneficiarii şi participanţii la intervenţiile adresate riscului de diabet zaharat, dizabilitate sau deces, precum şi drepturile şi obligaţiile acestora. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Comisia Naţională de Diabet a Ministerului Sănătăţii anunţă Registrul Naţional de Diabet Zaharat şi Prediabet, care va funcționa ca o platformă electronică, iar datele medicale cuprinse aici vor fi conectate cu dosarul electronic de sănătate al pacientului, se arată într-un comunicat transmis de comisie, preluat de Agerpres.

Registrul va fi realizat în baza ordonanţei de guvern 39/2023 și va funcţiona ca o platformă electronică aflată în proprietatea Ministerului Sănătăţii, fiind administrat de Institutului Naţional de Sănătate Publică. Datele medicale ale pacienţilor cu prediabet şi diabet zaharat vor fi înregistrate într-o bază de date unică la nivel naţional, ce poate fi în interconexiune cu dosarul electronic de sănătate al pacientului din cadrul Platformei informatice din asigurările de sănătate.

Conform aceleiaşi surse, modificarea legislaţiei privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului zaharat reprezintă "un pas extrem de important" atât pentru persoanele cu diabet, pentru populaţia aflată la risc, dar şi pentru comunitatea medicilor diabetologi.

Planul naţional de prevenţie a diabetului zaharat va fi elaborat de o comisie interministerială, având în vedere faptul că problemele de sănătate publică au caracter trans-sectorial, fiind influenţate de factori socio-economici, educaţionali, biologici, de mediu, stil de viaţă, asigurarea cu servicii de sănătate, calitatea şi accesibilitatea serviciilor de sănătate.

Planul naţional de prevenţie va cuprinde beneficiarii şi participanţii la intervenţiile adresate riscului de diabet zaharat, dizabilitate sau deces, precum şi drepturile şi obligaţiile acestora. Totodată, va include competenţele şi responsabilităţile participanţilor la intervenţiile adresate riscului de diabet zaharat, dizabilitate sau deces, precum şi responsabilităţile autorităţilor şi instituţiilor publice cu atribuţii în implementarea măsurilor de prevenire şi depistare precoce a diabetului.

"Prin proiectul de act normativ se reglementează faptul că în cadrul planului vor fi incluse programe, proiecte şi activităţi, ca părţi importante ale acestuia, pentru a îmbunătăţi şi clarifica modalitatea în care se vor pune în aplicare măsurile de prevenţie şi depistare precoce a diabetului zaharat", menţionează sursa citată.

Intervenţiile adresate riscului de diabet zaharat, dizabilitate sau deces din cadrul Planului naţional de prevenţie vor fi finanţate, după caz, de la bugetul de stat, de la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, de la bugetele locale, din donaţii şi sponsorizări, precum şi din alte surse legal constituite.

În Planul naţional de prevenţie vor fi parte activă medici diabetologi, dar şi medici din toate specialităţile care au rol în prevenţia, depistarea şi tratarea diabetului zaharat şi prediabetului, precum şi personalul acreditat care oferă servicii conexe actului medical, educaţie terapeutică, tratament farmacologic sau dispozitive medicale.

Preşedintele Comisiei Naţionale de Diabet, conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian, a declarat că toate aceste prevederi implementate vor asigura o îmbunătăţire considerabilă în managementul pacientului cu diabet, dar şi în prevenţia complicaţiilor, precum şi în rândul persoanelor care sunt diagnosticate cu prediabet.

"Noua lege a prevenţiei diabetului zaharat, precum şi Registrul Naţional de Diabet şi Prediabet - un obiectiv extrem de aşteptat de medicii diabetologi de foarte mult timp - devin astfel instrumente importante care vin să completeze şi să întărească politicile de sănătate publică existente în diabet. Probabil suntem printre puţinele ţări din lume care au asemenea direcţii de acţiune şi implementare a măsurilor privind abordarea pacientului cu diabet zaharat, atât adult cât şi copil", a precizat aceasta.

În perioada imediat următoare se vor demara acţiunile de elaborare a normelor aferentei legi, precum şi crearea designului Registrului Naţional de Diabet şi Prediabet, se menţionează în comunicat.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Senatorul PSD Florian Bodog a fost condamnat cu suspendare într-un dosar de angajări fictive la Ministerul Sănătății

Protest în fața Ministerului Sănătății al medicilor specialiști în medicină fizică și recuperatorie. Care sunt nemulțumirile lor

Chirurgii de la Institutul Marius Nasta amenință cu greva japoneză. Ce spune ministrul Rafila

Câte pastile de iodură de potasiu au ajuns la populație începând din iunie 2022. Aproape 28 de milioane de pastile sunt în farmacii

Partenerii noștri