Mihai Craiu, la Digi24: La noi nu este recomandată vaccinarea contra meningitei, s-a considerat că e suficient de rară ca să nu constituie o problemă epidemiologică
România nu este printre ţările europene în care există vaccinare antimeningococică, întrucât s-a considerat că boala este suficient de rară încât să nu constituie o problemă epidemiologică, a declarat la Digi24 medicul Mihai Craiu. Medicul a făcut această declaraţie în contextul în care joi, o elevă de clasa a XII-a de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, diagnosticată cu meningită, a murit.
28% dintre gravidele din România consumă alcool, bebelușii se nasc în sevraj
De ce părinții nu-și mai vaccinează copiii
Teoriile conspirației despre vaccinare, un pericol pentru sănătatea copiilor
Masterand la Harvard: Vreau să revin în România
A reapărut rujeola
Posibil focar de meningită în Buzău. Doi copii au murit
Care sunt simptomele Omicron la copii
Coadă la un centru de vaccinare, unde oamenii așteptă să primească tichetele de masă de 100 de lei
Aglomerație la vaccinare, la Piața Obor
„În cele mai multe ţări ale UE există vaccinare antimeningococică. Numai 13 nu au această recomandare de vaccinare, printre care şi România. La noi nu este recomandată vaccinarea contra meningitei, întrucât s-a considerat că e suficient de rară ca să nu constituie o problemă epidemiologică. Vedem un caz ca acesta de două ori pe an la spitalul unde lucrez eu, nici cei de la Institutul Matei Balş nu văd mai multe.
E mare impact emoţional, dar din fericire nu e frecventă”, a declarat la Digi24 medicul Mihai Craiu.
Potrivit medicului, la şcoală, boala este favorizată de folosirea împreună sau în comun a unor lucruri – ţigări, sticlă – dar şi a sărutului.
„Educaţia pentru sănătate ar trebui reintrodusă, ar trebui să ne dăm seama că avem nevoie cel puţin în şcoala elementară de deprinderi generale care s-au tocit, ni se pare de la sine înţeles că ştim cum să ne spălăm pe mâini, să strănutăm, dar se pare că nu. Cred că în clasele elementare sunt necesare ca materii opţionale acordarea primului ajutor. Sunt ţări unde toată lumea ştie să acorde primul ajutor”, a spus medicul, care a subliniat că pot fi folosite modele din alte ţări, unde sistemul funcţionează, aşa cum este Estonia.
Medicul a explicat cât de importantă este educaţia pentru sănătate făcută în şcoală. El a atras atenţia asupra situaţiei în care pentru această materie, opţională în România, optează doar 5% dintre copii.
„Educaţia pentru sănătate a fost trecută la materie opţională, a fost o puternică opoziţia faţă de potenţiala introducere a unei discuţii despre sexualitate şi prevenţia sarcinii”, a afirmat medicul, care a subliniat însă că România este prima în Europa din punct de vedere al minorelor care nasc şi al copiilor născuţi prematur în urma relaţiilor sexuale dinainte de vârsta de 18 ani: „Nu ştim de ce refuzăm să discutăm despre asta”.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News