Mihaela Bilic demontează mitul detoxului: “Cheltuiești bani grei ca cineva să te înfometeze”. De ce este riscantă hidrocolonoterapia
Industria detoxifierii reprezintă o “înfometare pe bani grei” pentru perioade relativ scurte față de restul anului în care obiceiurile alimentare sunt nesănătoase, consideră nutriționistul Mihaela Bilic. Aceasta a explicat, la Digi24, că oamenii apelează la metode de „curățare” internă a organismului, precum hidrocolonoterapia, deși nu oferă garanții și poate chiar fi un risc pentru sănătatea sistemului digestiv, care se bazează pe coloniile de bacterii benefice organismului.
Ce mâncăm dacă lucrăm de acasă?
Sfaturi pentru o masă reușită de Paște de la dr. Mihaela Bilic
Mihaela Bilic, despre Postul Paștelui
CE: 4 firme din 10 folosesc etichetele „eco” sau „bio” în mod fals
Cât de sigură e hrana provenită din viermi? Sfaturile Mihaelei Bilic
Mihaela Bilic, despre miraculoasa „descoperire a anului 2020”: Este la îndemâna oricui
Un sfat binevenit de Sărbători: Cum putem să bem fără să fim afectați de urmările consumului de alcool
Mihaela Bilic, despre miraculoasa „descoperire a anului 2020”: Este un aliment la îndemâna oricui și ajută la tratarea bolilor grave
Mihaela Bilic, despre diferența dintre „poftă” și „foame”. Cum le putem gestiona
Mihaela Bilic: “E construită o industrie în jurul acestui detox. Cheltuiești bani grei ca cineva să te înfometeze. Toate detoxurile înseamnă o reducere drastică a aportului de mâncare, înseamnă în principal diete bazate pe legume și atunci ca să nu zic că se face foamea la greu, în centrele în care te internezi pentru două săptămâni să faci un astfel de detox mâncarea nu prea vezi. Atunci este amuzant că la tine acasă nu poți să faci foamea pe banii ăia, că îi plătești acolo.
E normal să fie o industrie, pentru că atâta vreme cât noi trăim într-o normalitate în care avem abundență alimentară și ne îndopăm cu mâncare atunci acategoric trebuie să pltăim pentru a face diferit. A face diferit înseamnă a ne abține, a ne gândi și la altceva decât la mâncare, a mânca puțin și a vedea ce înseamnă să pui organismul într-un impas. Toate aceste experiențe trebuie făcute sub supravegherea cuiva și pe bani mulți, pentru că altfel nu ne dezvățăm.
Toate aceste cure detox apoi sunt urmate de intoxul nostru, fiindcă toată lumea se întoarce acasă la vechile obiceiuri. Deci nu învățăm mare lucru.
În schimb, ni se hrănește o iluzie. Ai impresia că te-ai curățat, la propriu și la figurat.
Câteodată se apelează la măsuri extreme. Eu nu cred în ele, că organismului nostru trebuie să i se facă un detartraj intern sau o curățare cu clor la nivel intestinal ceea ce numesc ei tot felul de depuneri, bacterii, mucegai....glumesc.
Este această modă de hidrocolonoterapie. În momentul în care tu cureți cu apă tot ce înseamnă microbiotă intestinală eu consider că este un mare risc pentru sănătate. Și așa noi de-a lungul vieții noastre nu prea știm cum se hrănim aceste colonii de bacterii de care depinde sănătatea noastră și a te duce și a iriga colonul cu litri de apă înseamnă dintr-o dată dezechilibru grav la nivel de intestin și apoi cine mai poate să-ți garanteze că respectivele colonii de bacterii îți vor popula intestinul. Sunt persoane care rămân pe viață cu tot felul de intoleranțe digestive sau cu probleme digestive.
De ce să faci un act atât de agresiv când organismul nostru este atât de perfect și de complex construit, când avem un ficat care știe să detoxifice tot ce înseamnă produși de metabolism sau toxine venite din interior, când avem 2 kg de bacterii pe cântar...mi se pare năucitor.
Râdeam ieri cu niște prieteni și spuneam «ok, 2 kg dacă încerci să le imaginezi e uriaș». Trebuie să fie formate din bacterii. E năucitor. Atunci noi le avem în interiorul corpului nostru. Cine să fie atât de savant genial să înțeleagă felul în care funcționează și să vină și să le înlocuiască cu o metodă detox. Când această barieră protectoare, că e vorba de intestin, piele, ele sunt acolo, lucrează cu noi împreună fără ca noi să știm că lucrează pentru noi.
“Contează mai mult ce faci în 80% din timp, nu în 20%”
Ficatul este o uzină năucitoare. Este unul dintre puținele organe care se reface. Cât de bine ne-a dotat natura, că și dacă rămâne o bucățică sau ți se transplantează o bucățică el crește și se reface. Atâta vreme cât avem un ficat nu avem cum să credem că mai avem nevoie de un detox. Dacă cineva vine și spune - e o chestiune de bun simț - «măi omule, dacă mănânci tot felul de alimente procesate, mănânci în cantitate mare, cel mai simplu și mai de bun simț detox este să ții post». O zi, două pe săptămână în care să mănânci doar o masă pe zi, dacă este o ciorbă de legume este perfect”.
Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Fără carne o perioadă de timp, gen post?
Mihaela Bilic: „Poate să fie și asta. Dar eu cred mai mult în lucrurile făcute ritmic, adică mai bine două zile din săptămână fără carne decât câteva luni. Religia a reușit să găsească acest echilibru fără să fie nevoie de medici nutriționiști și niște de clinici extrem de scumpe în care să te internezi.
Și în nutriție există regula: contează mai mult ce faci în 80% din timp, nu în 20%. Nu ne omoară nici masa dintre Crăciun și Anul Nou, indiferent că am mâncat tot porcul, ne afectează ce facem de la Anul Nou până la Crăciunul următor.
Sănătatea înseamnă liniștea organelor. Când ne e liniște și bine în interior, feriți-vă să cereți sfaturile în exterior că o să vină sigur cineva să vă spună fie că nu mâncați corect, fie că vă trebuie un detox, fie că metoda de întinerire uluitoare...totul este legat de mâncare. De ce? Pentru că toți cei care știu să facă bani și business știu că oamenii în fiecare zi vor mânca, și acolo e cel mai ușor să umbli la siguranța și la încrederea omului într-o farfurie de mâncare”.
Editor : Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News