Live

Mese plătite pentru rezidenți. Sorina Pintea spune că e o problemă de comunicare: „O adresă scrisă pe genunchi”

Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, vine cu noi explicații în cazul rezidenților de la Spitalul Județean de Urgență din Craiova, unde medicii rezidenți au fost anunțați că trebuie să-și plătească mâncarea la cantina spitalului, deși medicii mănâncă acolo gratuit. Este o problemă de comunicare, spune ministrul la Digi24.

Declarațiile ei vin în contextul în care în fața spitalului din Craiova are loc un protest inedit: cadrele medicale împart un sandviș cu rezidenții, în fața clădirii.

La iniţiativa colegului nostru din SCJU Craiova, domnul doctor chirurg Liviu Vasile, vom mânca, împreună cu rezidenţii noştri, un sandwich, în faţa cantinei interzise pentru rezidenţi! Domnul doctor e de gardă şi refuză să mai ia masa în cantină, în aceste condiţii. E modul nostru de a ne declara solidaritatea faţă de rezidenţii care nu vor mai putea lua masa gratuit, în spital, în zilele în care sunt de gardă!!”, a scris pe Facebook medicul Livia David, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova.

Ministrul spune însă că atât rezidenții, cât și medicii primari au normă de hrană, prin lege. Cu toate acestea, firma de catering a ales să ofere personalului medical mese gratuite, apoi s-a răzgândit în privința rezidenților. 

„Rezidenții, ca și celelalte categorii de medici, personal medical cu studii superioare, beneficiază încă din 1991 de o masă gratuită, decontată la nivelul normei de hrană a unui pacient internat în spital. Începând cu 1998, odată cu introducerea tichetelor de masă, legislația spune foarte clar: pe parcursul efectuării gărzii, dacă se acordă masa gratuită, nu se mai acordă tichet de masă. Începând cu 1 ianuarie 2018, odată cu introducerea indemnizației de hrană, regulile au rămas la fel. La spitalul de la Craiova, atât medicii, cât și rezidenții au primit integral indemnizația de harnă, fără ca aceasta să fie diminuată cu acea perioadă pe care o petrec în gardă. Firma de catering a ales totuși să ofere această masă gratuită acestei categorii de personal, apoi nu a mai vrut. Dar atât medicii specialiști și primari, cât și rezidenții, au primit indemnizația de hrană”, a explicat Sorina Pintea.

„Din punctul meu de vedere, ce s-a întâmplat la Craiova este o proastă comunicare. Atât între spital și medici, cât și între spital și firma de catering. Este o situație mai delicată acolo, de altfel. Corpul de control al Ministerului Sănătății a fost înainte de sărbători la Craiova tocmai pentru a analiza aceste contracte cu firma de catering și alte aspecte. Lucrurile sunt foarte clare”, a adăugat ea.

Ministrul Sănătății mai spune că e nevoie de o mai bună comunicare din partea conducerii spitalului.

„Și mie mi s-a părut acea adresă scrisă probabil pe genunchi. Când comunici ceva în scris, ai grijă să comunici înainte care sunt termenii legali. Dar acestea sunt lucruri de care ne vom ocupa. Am înțeles că în unele medii circula o știre că Ministerul Sănătății ar fi blocat aceste lucruri. Nici vorbă. Ministerul Sănătății respectă legea. Ce s-a întâmplat la Craiova este un caz de proastă comunicare”, a adăugat ea.

Scandalul a pornit în urma unui anunţ potrivit căruia spitalul va asigura masa doar pentru medicii specialişti sau primari, nu şi pentru rezidenţii care fac gărzi. „Medicii rezidenţi care doresc să mănânce la bucătăria spitalului o pot face contra cost", scrie în anunţul semnat de directorul medical al spitalului, Mihaela Cheie.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Craiova, Cristiana Geormăneanu, a declarat pentru News.ro că decizia ca medicii rezidenţi de gardă să nu mai mănânce gratuit la cantita unităţii medicale nu a fost luată de conducerea unităţii medicale, ci de către firma care asigura serviciile de hrană.

Nu este decizia spitalului. Spitalul niciodată nu a asigurat masa în mod gratuit medicilor rezidenţi, cel care a decis acest lucru a fost furnizorul de servicii de masă, care până anul trecut a asigurat masa medicilor rezidenţi suportând contravaloarea acesteia. Cu data de 1 ianuarie, acest furnizor a decis că nu doreşte să suporte contravaloarea mesei”, a afirmat purtătorul de cuvânt al spitalului.

Medicii rezidenţi pot servi masa la cantina spitalului, dar contracost. Contravaloarea unei mese este de 10 lei pe zi. Motivul furnizorului este că sunt foarte mulţi rezidenţi şi nu mai poate să le suporte masa. Spitalul nu a schimbat nicio regulă. Nu este singurul spital din ţară care nu asigură masa rezidenţilor. Rezidenţii sunt plătiţi de Ministerul Sănătăţii, nu de spital. Spitalul nu şi-a schimbat nicio regulă în ceea ce priveşte asigurarea meselor în timpul gărzii pentru medicii rezidenţi. Decizia a fost luată de firma care asigură serviciile de hrană”, a mai spus Cristiana Geormăneanu.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un bărbat bolnav psihic a atacat o femeie la scurt timp după ce a fost scos din spital pe semnătura surorii

Fostul ministrul al Sănătăţii Sorina Pintea a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru luare mită

Guvernul sud-coreean va suspenda temporar aproape 5.000 de medici rezidenți pentru că au făcut grevă

Ciolacu vrea să rezolve „rapid” problema medicilor rezidenți: Sunt aproximativ 4.500, trebuie să ne asigurăm că îi păstrăm în țară”

Partenerii noștri