Medicii de familie au ieșit în stradă. Ei critică noile tarife decontate de CNAS și amenință că închid cabinetele
Medicii de familie şi din ambulatorii de specialitate protestează miercuri în faţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Ei spun că vor fi nevoiți închidă cabinetele dacă decizia de reducere a bugetelor de la 1 februarie rămâne în picioare. Asta înseamnă că milioane de pacienți vor ajunge în situația în care nu va mai avea cine să îi consulte decât contracost.
Concurență mare la rezidențiat. Jumătate dintre candidați vor ajunge șomeri
Protest: Haka în Parlamentul Noii Zeelande. Membrii maori întrerup votul pe un proiect de lege ce amenință drepturile indigene
Val de anchete în Târgu Jiu, după moartea băiatului de 16 ani în camera de gardă
VIDEO: Protest cu zeci de mii de oameni în Valencia, în urma inundațiilor. Ce au reclamat oamenii
Minerii protestează la Palatul Victoria, nemuțumiți de legea pensiilor
Pensionarii CFR protestează: Avem tăieri de pensie până la 4.000 de lei după recalculare
Protest al medicilor în Piața Victoriei, după scandalul Sf. Pantelimon
Pilot TAROM, despre zborurile anulate: „Nu a fost o grevă mascată. A fost o reacţie la condiţiile pe care le avem”
Motivele pentru care românii sunt tot mai nemulțumiți de sistemul de sănătate
Medicii afişează pancarte pe care este scris: "Nu vă bateţi joc de medici!", "Vrem venituri decente!", "Plătim taxe - avem dreptul la sănătate", "Nu distrugeţi medicina de familie!", "Unde au dispărut banii din sănătate?".
CNAS a publicat în transparenţă decizională săptămâna trecută valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate. Valoarea punctelor calculată de CNAS este următoarea: pentru punctul per capita - 7,7 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară - 6,2 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate - 3,3 lei.
Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, dr. Sandra Alexiu, a punctat, luni, într-o conferinţă de presă, că se propun "scăderi foarte greu de suportat" pentru medicina de familie şi pentru ambulatoriul de specialitate. Ea a explicat că, dacă nu se prelungeşte contractul cu CNAS, consultaţiile se plătesc, nu se pot elibera bilete de trimitere - internare, reţete compensate, concedii medicale.
"De câte ori au fost astfel de situaţii, noi am asigurat urgenţele", a punctat Sandra Alexiu.
"Publicarea în transparenţă decizională la CNAS a proiectului de norme ale contractului - cadru pentru 2024, prin care sunt propuse valori mult scăzute ale serviciilor pentru medicina de familie şi medicina din ambulatoriu, are drept consecinţă imediată scăderea drastică a veniturilor cabinetelor după 1 februarie 2024. Împreună cu modificările fiscale suplimentare şi împovărătoare aşteptate în anul 2024, creşterea inflaţiei şi introducerea de noi mecanisme de control şi sancţiuni, acestea vor genera scăderi de până la 50% ale valorilor facturilor cabinetelor noastre, ceea ce va duce asistenţa medicală primară şi pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps", susţin medicii de familie din Bucureşti şi Ilfov într-un comunicat.
Prahova: Zeci de medici au protestat în faţa CAS
Colegiul Medicilor Prahova a transmis, marţi, că va susţine orice formă de protest pe care medicii din asistenţa medicală primară şi din ambulatoriul de specialitate vor hotărî să o adopte.
"Acţiunile întreprinse de CNAS trebuie să asigure atât protecţia cetăţenilor, cât şi a furnizorilor de servicii medicale din sistemul public de sănătate, menţinerea unei sănătăţi publice corespunzătoare impunând o finanţare corespunzătoare, iar nu măsuri de austeritate care dovedesc imprudenţă şi amatorism în gestionarea sistemului public de asigurări sociale de sănătate", a transmis Colegiul Medicilor Prahova.
La protestul medicilor din Timiș s-au alăturat și pacienți
Zeci de medici de familie şi din ambulatorii, dar şi câţiva pacienţi, participă la un protest în faţa Prefecturii Timiş.
Protestatarii spun că sunt nemulţumiţi de scăderea punctului de consultaţie şi că din această cauză, de la 1 februarie vor fi nevoiţi să îşi închidă cabinetele.
”Nu semnez pentru faliment!”, ”Dorim venituri care să prevină exodul medicilor din ţară!”, ”Vrem să fim plătiţi, nu batjocoriţi”, ”Încurajaţi medicii de familie tineri!”, ”Falimentul Medicinei de Familie nu rezolva deficitul bugetar”, ”Vrem venituri decente”, stă scris pe foi de hârtie pe care protestatarii le ţin în mâini.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News