Medicii care își ajută colegii mai tineri să facă practică în străinătate
În plin exod al medicilor, doi doctori români, specializaţi în străinătate, au ales să rămână în ţară şi să transmită şi altora ceea ce au învăţat până acum. Neurochirurgii Dorin Bică şi Ionuţ Gobej au lansat Asociaţia NEUROHOPE, o platformă prin care vor să sprijine orice student sau medic care vrea să se specializeze în străinătate. Cei doi medici au povestit despre noul lor proiect în emisiunea „În faţa ta”, pe care o puteţi urmări, de la miezul noptii, la Digi24.
Sorin Grindeanu are probleme cu o întrebare simplă de logică
Ce înseamnă pentru Putin că Prigojin este încă în viață
Cât costă o zi de grevă a profesorilor
Vlad Ciurea, despre refacerea post-vaccinare: Dacă organismul tău luptă, încearcă să-l menajezi
Concertele anului 2025: Justin Timberlake vine prima dată în România, Andre Rieu revine la Cluj
Culisele aderării României la spațiul Schengen. Predoiu: A contat schimbarea fundamentală a abordării noastre
Ministrul Predoiu vrea să schimbe „rapid” vârsta de pensionare a polițiștilor: „Este o lege proastă, o invitație la pensie”
Cum s-a văzut aurora boreală pe cerul României în prima zi a anului 2025
FBI analizează legătura între explozia din Nevada și atacul din New Orleans. Ce le-a atras atenția anchetatorilor
Când au demisionat de la spitalul de stat la care lucrau, mulţi au crezut că neurochirurgii Ionuţ Gobej și Dorin Bica se întorc în străinătate. Puteau găsi oricând şi oriunde posturi plătite aşa cum în România nu ar fi posibil. Dar au rămas aici.
„Noi nu suntem nici mari profesori, nici mari medici, noi suntem niște oameni care încercăm să îi ajutam pe alți oameni. Aceşti oameni se definesc prin două cuvinte, dar o să zic unul, prin pasiune. Nouă ne place neurochirurgia”, spune Dorin Bică, neurochirurg.
Pe lângă operaţii, cei doi se ocupă de un program de mentorat pentru colegii lor mai tineri. Le oferă posibilitate de practică şi specializare la spitale mari, inclusiv din Franţa sau Statele Unite ale Americii.
„Știți ce mi-a cerut mie profesorul Clemenceau la Paris când m-a lăsat sa operez? Nimic. Drept urmare nici eu nu am ce să le cer în schimb. Nu au nicio obligație față de noi”, spune medicul.
Cei doi medici îşi mai propun să îi înveţe pe tinerii neurochirurgi cât de important este să lucreze în echipă cu alţi specialişti.
„Oricât de deștepți am fi, oricât de buni am fi, nu putem deține noi toată informația singuri. Și atunci este evident ca dacă ne strângem în comunități medicale care au legătură cu boala de care se vorbește rezultatul va fi întotdeauna mai bun pentru pacient”, spune Ionuţ Gobej, neurochirurg.
Tot prin intermediul asociaţiei pe care o conduic, cei doi medici încearcă să aducă specialişti din străinătate care să conferenţieze pentru cei interesaţi din România.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News