Live

Medicii avertizează: Atenție la pericolul din aparatele de cafea de acasă

Data publicării:
Preţul cafelei ar putea exploda în următoarele săptămâni Foto: GettyImages

Pentru foarte mulți români, indiferent de vârsta pe care o au, cafeaua a este nelipsită in fiecare zi. Pe piață există numeroase espressoare și cafetiere tradiționale, care, dacă nu sunt curățate frecvent, pot dezvolta niveluri ridicate de bacterii și mucegai, spun medicii. Acesta este și motivul pentru care mare parte dintre iubitorii de cafea aleg să o prepare în mod clasic: la ibric.

Paul Licșor, proprietar cafenea: Trebuie curățat, șters și nu clătit. Dacă încercăm să comparăm cu espresso făcut acasă, e greu să facem o comparație, pentru că acasă nimeni nu îl curăță. Noi curățăm sitele acestui espressor în fiecare seară.

Alexandra Georgescu, jurnalist Digi24: Sunt foarte multe persoane care preferă să își prepare cafeaua cu ajutorul acestor aparate. Însă, medicii spun că dacă nu le curățăm frecvent, acestea pot dezvolta tot felul de bacterii și mucegai care pot fi dăunătoare pentru sănătate.

Adrian Marinescu, medic primar infecționist: Sunt destule bacterii care s-ar putea transmite, de exemplu stafilococul auriu, salmonella, E-coli. Dacă nu le spălăm, apa pe care o punem ajunge să fie contaminată tocmai în recipientele respective.

Sunt și oameni care conștientizează riscurile la care se expun dacă nu spală aparatele de cafea cât mai des.

Bărbat: Cine nu curăță, e periculos. E mucegai care se dezvoltă acolo, e periculos pentru organism. Dar să se învețe să îl curețe.

Femeie: Am foarte multe la serviciu, dar parcă au ceva. Nu știu cum să vă spun, dar parcă nu e cafea. 

Paul Licșor proprietar cafenea: Sunt locuri multe, chiar foarte multe, care nici nu știu că trebuie curățate sitele sau nu îi interesează. În funcție de cum arată cafeaua, cum curge din portafiltru, poți să îți dai seama dacă espressorul este curat sau nu.

Specialiștii spun că rezervorul de apă al aparatelor de cafea poate deveni unul dintre cele mai murdare locuri din bucătărie, dacă nu este curăţat regulat. Acesta poate fi și motivul pentru care mulți aleg să bea cafeaua făcută la ibric.

Bărbat: Beau numai cafea la ibric, tradițional și o anumită cafea.

Femeie: Faptul că îți faci o cafea la ibric, o faci tu, știi ce pui în ea și cât pui, eu zic că e un avantaj.

Editor web: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lasere „alimentate de lumina soarelui” ar putea fi noua sursă de energie în spațiu pentru călătorii pe Lună și pe Marte

Rezistența la medicamente antimicrobiene, inclusiv antibiotice, ucide 1,3 milioane de oameni în fiecare an

Cele mai contaminate alimente. Produse din import pe care românii le consumă des, dar care conțin pesticide, potrivit specialiștilor

Animalele din regiunile devastate de inundații din Spania, expuse la boli din cauza străzilor pline de noroi și gunoaie

Partenerii noștri