Live

Video Mărturii dramatice din spitale. Medic: Suntem în situația în care pacienții își dau jos masca CPAP și ne strigă „Vaccinați-ne!”

Data publicării:
Fiorella Mitoiu, medic-șef la UPU Sf. Pantelimon, relatează despre scenele dramatice la care asistă în valul patru al pandemiei de COVID Foto: captură video Digi24

Oxigen cu porţia şi supravieţuire datorită solidarităţii. Pacienţii îşi împart masca de oxigen și stau pe scaune conectaţi la buteliile care îi ţin viaţă. Unii așteaptă în ambulanțe. Este crudul adevăr trăit zilele acestea în spitalele din România. Colonelul Valeriu Gheorghiţă confirmă: România este în plin scenariu „Italia”, acel tablou terifiant de la începutul pandemiei. Iar în aceste condiții, autoritățile din România se pregătesc pentru transferul pacienţilor în străinătate.

În curtea Spitalului Sf. Pantelimon din București, joi dimineață așteptau șase ambulanțe. Unitatea de Primiri Urgențe era pur și simplu plină de pacienți. Chiar dacă pacienții sunt peste capacitatea acestei secții, medicii nu pot să refuze pe nimeni. 60 de pacienţi erau pozitivi.

Medic: Lucrăm ca pe front. Sunt zile în care efectiv intrăm în panică

„De aproape două săptămâni, lucrăm ca pe front. Pacienții sunt pe scaune. Cei cărora situația le permite stau pe scaun conectați la prizele de oxigen sau la tuburile de oxigen. Sunt zile în care efectiv intrăm în panică dacă nu primim oxigenul din partea firmei”, mărturisește Fiorella Mitoiu, medic- şef la UPU Sf. Pantelimon.

Sunt atât de mulţi pacienți, încât medicii improvizează locuri pentru ei. Medicul Fiorella Mitoiu explică: „Zona de - teoretic - 2 locuri, hol central, pe care de fiecare dată îl păstrăm pentru urgenţele care vin pe nepusă masă. Noi avem de obicei, avem în jur de 27 de paturi, de brancarte în UPU. În momentul de față, sunt 60 și ceva de confirmați pozitiv”.

95% dintre pacienţi sunt nevaccinaţi. Îşi dau seama de gravitatea situaţiei doar în momentul în care ajung la spital.

„Suntem în situația în care pacienții - din păcate, abia acum au înțeles - își dau într-adevăr jos masca de CPAP și ne strigă: Vaccinați-ne! Ce să vaccinam acum? Este mult prea târziu!

Suntem în situația în care efectiv văd cum pacientul își dă jos masca de CPAP și ia decizia să i-o ofere colegei de salon, cianotică complet, pentru că zice: Eu acum mă simt mai bine, că stau de o zi, dați-i-o și ei.

Avem pacient din data de 27 septembrie și astăzi este 7, de atunci stă în UPU, din 29 - intubat”, a povestit medicul Fiorella Mitoiu.

Pacienții stau în autospeciala de victime multiple, în așteptarea unui loc

Și la Iași, unde tocmai începe pelerinajul religios la moaștele Sfintei Parascheva, situația este dramatică. De 5 zile nu mai sunt locuri la ATI, iar în acest moment la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului „Sfântul Spiridon” sunt 23 de pacienţi în stare gravă care aşteaptă să se elibereze un pat. 11 dintre ei ar trebui duşi la secţia de Terapie Intensivă.

„În orice moment putem avea aici, în Iași, pacienți care rămân în ambulanțe, rămân doar pe oxigenul din tuburile ambulanței, pentru că efectiv nu mai există niciun fel de locuri”, a declarat Diana Cimpoeșu - coordonator UPU SMURD Iași.

La spitalul de boli infecțioase a fost adusă o autospecială de victime multiple în care stau pacienții bolnavi de COVID-19 în așteptarea unui pat, ca să fie internați. Joi, în 24 de ore, fuseseră confirmate în Iași 614 cazuri de COVID-19.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

VIDEO Gândacii mișună pe la capul bolnavilor, la Spitalul din Slatina. Conducerea: „Aia e!”

Mii de pacienți sunt abandonați de familii în spitale. Unii rămân internați și doi ani, pentru că nu au unde să se ducă

Un pacient al Spitalului Județean de Urgență Ploiești a căzut de la fereastra etajului 1

Andrei Baciu: 27 de spitale vor fi modernizate parțial sau reconstruite prin PNRR până în 2026. Nu vor fi alte spitale suplimentare

Partenerii noștri