Live

Legătura dintre telefoanele mobile și cancerul cerebral. Ce spune o nouă evaluare a Organizației Mondiale a Sănătății

Data publicării:
Analiza comandată de OMS a urmărit cancerele creierului și riscurile legate de utilizarea telefoanelor mobile. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Agenția Australiană de Protecție împotriva Radiațiilor și Siguranță Nucleară (Arpansa), la cererea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a examinat peste 5.000 de studii care au cercetat legătura dintre telefoanele mobile și cancer. Publicată marți, recenzia s-a concentrat pe cancerele sistemului nervos central (inclusiv creierul, meningele, glanda pituitară și urechea), tumorile glandelor salivare și tumorile cerebrale.

În ciuda creșterii uriașe a utilizării tehnologiei fără fir, nu a existat o creștere corespunzătoare a incidenței cancerelor cerebrale, arată recenzia, publicată marți. Acest lucru se aplică chiar și persoanelor care fac apeluri telefonice lungi sau celor care au folosit telefoanele mobile de mai bine de un deceniu, scrie Reuters.

Analiza finală a inclus 63 de studii din anii 1994-2022, evaluate de 11 anchetatori din 10 țări, inclusiv autoritatea de protecție împotriva radiațiilor a guvernului australian.

Lucrarea a evaluat efectele radiofrecvenței, utilizate în telefonia mobilă, precum și la televizoare, monitoare pentru copii și radare, a spus coautorul Mark Elwood, profesor de epidemiologie a cancerului la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă.

Niciuna dintre întrebările majore studiate nu a arătat riscuri crescute”, a spus el. Analiza a urmărit cancerele creierului la adulți și copii, precum și cancerul glandei pituitare, al glandelor salivare și al leucemiilor și riscurile legate de utilizarea telefoanelor mobile, stații sau transmițătoare, precum și expunerea profesională. Alte tipuri de cancer vor fi analizate separat.

Recenzia urmează altor lucrări similare. OMS și alte organisme internaționale de sănătate au declarat anterior că nu există dovezi definitive privind efectele negative asupra sănătății cauzate de radiațiile utilizate de telefoanele mobile, dar au cerut mai multe cercetări.

În prezent, este clasificat drept „posibil cancerigen”, sau clasa 2B, de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC), o categorie folosită atunci când agenția nu poate exclude o potențială legătură.

Grupul consultativ al agenției a cerut ca clasificarea să fie reevaluată cât mai curând posibil, având în vedere noile date de la ultima sa evaluare din 2011.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avertismentul OMS asupra „flagelului” făcut de şerpi: Ucid zeci de mii de oameni anual, iar serurile antivenin sunt insuficiente

Kate Middleton, Prințesa de Wales, a scăpat de cancer, după 9 luni „incredibil de grele” și „înfricoșătoare”

Avertismentul unei femei care s-a îmbolnăvit de cancer din cauza implanturilor mamare: Niște bombe cu ceas

Avertisment OMS asupra unei creşteri „semnificative” a cazurilor de holeră: Peste 4.000 de oameni au murit răpuși de boală, anul trecut

Partenerii noștri