Live

Video La Iași, bolnavii COVID sunt ventilați manual pentru că nu mai sunt ventilatoare disponibile: „Suntem disperați, e o luptă continuă”

Data actualizării: Data publicării:
La Iași, bolnavii COVID sunt ventilați manual pentru că nu mai sunt ventilatoare disponibile.

Situație dramatică în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași. Sunt prea puține ventilatoare pentru pacienții COVID care au nevoie de ajutor ca să poată respira. Cadrele medicale fac ventilație manuală astfel încât să dea o șansă acestor oameni să trăiască. Vă avertizăm că urmeze imagini care vă pot afecta emoțional.

Mihaela Maxim, asistent sef UPU: Pentru că nu mai avem niciun ventilator disponibil colegii noștri dau la balon până când va deveni un ventilator disponibil.

Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD: Din păcate numărul crește și de fiecare dată credem că mai mult nu se mai poate.

Mihaela Maxim, asistent-șef UPU: Îi vezi cu privirea pierdută și cum îți spun, din ochi parcă îți spun, că nu mai pot.

Elena Cojocaru, medic rezident UPU: În fiecare zi când vin la serviciu îl rog pe Dumnezeu să mă ajute și să fac ce e mai bine și mai potrivit pentru fiecare pacient in parte.

Cu resursele depășite de numărul mare de cazuri, cadrele medicale de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași caută în fiecare clipă soluții pentru a a-și ține pacienții în viață. Situația este deja critică, cele 18 ventilatoare au devenit insuficiente pentru bolnavii infectați cu SARS-CoV-2, așa că în zona roșie se face ventilație manuală.

Mihaela Maxim, asistent sef UPU: Un ventilator disponibil înseamnă că un pacient este admis intr-o secție de Terapie Intensivă unde există un loc la un alt spital sau, din păcate, doar dacă decedează un pacient atunci reușești să faci un ventilator liber.

La căpătâiul fiecărui bolnav pentru care nu există un ventilator liber stă câte un medic sau o asistentă care pompează manual oxigenului necesar.

„E o luptă continuă pentru că oamenii încă nu înțeleg gravitatea acestei boli și importanța vaccinării”

Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD: Suntem disperați când există probleme mecanice, probleme tehnice, probleme de oxigen pentru că niciodată în istoria urgenței, cred că niciodată în istoria anesteziei terapiei intensive, nu s-au folosit cantități atât de mari de oxigen.

Elena Cojocaru, medic rezident UPU: E o luptă continuă pentru că oamenii încă nu înțeleg gravitatea acestei boli și importanța vaccinării.

Mihaela Maxim, asistent-șef UPU: Niciodată nu a fost așa, pacienți care să vină atât de grav de acasă, nevaccinați din păcate cei mai mulți dintre ei.

În ultimele zile, în urgențe, medicii au tratat la Terapie Intensivă și membri ai aceleași familii care au fost aduși de ambulanță în stare gravă. O femeie de 57 de ani a luptat pentru supraviețuire în ATI alături de fiica sa de 36 de ani. Amândouă în stare gravă, fiica din păcate mai grav, cu șoc cardiogen, miocardită în cadrul infecției COVID-19, preluată în cardiologie, intubată, ventilată și care s-a pierdut. Evident ne-a fost imposibil să-i spunem mamei care era și ea pe ventilație non invazivă, dar conștientă.

Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD: Femeia a fost transferată în cele din urmă într-o secție COVID. Însă în unitatea de primiri urgențe sunt bolnavi care așteaptă și de două săptămâni un loc în spital.

Reporter: Ligia Pricopi / Operator: Mihai Boaru

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alertă la o școală din Iași. Mai mulți copii s-au intoxicat într-un laborator de chimie

VIDEO Momentul în care un șofer din Iași virează la stânga și este lovit în plin de tramvai

Cine este câștigătorul premiului de 1,6 milioane de lei la Loto 6/49. Biletul a costat aproape 800 de lei

Anchetă DNA la Primăria Iaşi privind achiziţiile de cărbune pentru încălzirea oraşului. Ce spune primarul Mihai Chirica

Partenerii noștri