Live

La cât ajung cheltuielile pentru un bolnav de COVID-19. Majoritatea românilor nu și-ar putea plăti factura spitalizării

Data actualizării: Data publicării:
România este într-un nou val pandemic, iar asta pune presiune pe secțiile ATI. Secție FOTO: Getty Images

Tratamentul pentru noul coronavirus presupune costuri greu de suportat pentru mulți români, dacă nu ar fi decontate de stat. Factura poate ajunge chiar și la 16 mii de lei de pacient, în funcție de gravitatea bolii și de cât de mult a stat persoana respectivă internată în spital.

Transformarea unității medicale de la Târgu Cărbunești, județul Gorj, în spital-suport COVID a afectat mult atât viața cadrelor medicale, cât și pe cea a locuitorilor care sunt arondați acestui spital. Oamenii sunt nevoiți acum să meargă la alte unități medicale, dacă urgența lor nu este legată de Covid-19. Managerul unității, Constantin Tîrziu, spune că abia fac față situației, din toate punctele de vedere. Medicii încep să cedeze, iar bugetul ce trebuie alocat tratamentelor pentru Covid oprește alte investiții.

„Costurile sunt diferențiate pentru fiecare pacient în parte. Pentru pacienții asimptomatici costurile au fost mici, în jur de 700-800, costurile diferă pentru fiecare. Cifrele aici se mișcă. Pentru pacienții care au avut probleme, care au stat cel mai mult în secțiile de terapie intensivă sau pentru pacienții ale căror teste s-au negativat foarte târziu, costurile ajung și până la 160 de milioane, vorbesc de bani vechi”, a declarat Constantin Tîrziu, managerul spitalului Târgu Cărbunești.

În medie, pentru fiecare bolnav de COVID, Spitalul de Urgență Târgu Cărbunești cheltuie 7.500-8.000 de lei.

Și Spitalul Județean de Urgență din Gorj are probleme. În acest moment, 53 din cele 75 de locuri pentru pacienții cu COVID sunt ocupate.

„În medie, pentru un pacient care petrece aproximativ 12 zile în unitatea noastră costurile de spitalizare ar fi undeva la 10.000 de lei, la care se mai adaugă costurile de hrană, analize și medicamentele, acestea sunt undeva pe la 2.000 de lei, ceea ce înseamnă că un total ar fi de 12.000 de lei noi”, spune Florin Nițu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Gorj.

Spitalele au fost ajutate de autorități cu fonduri suplimentare

Cum nimeni nu se aștepta la acest virus, banii spitalelor fuseseră trecuți în buget pentru alte investiții. Acum însă nu doar că investițiile din fonduri proprii au fost oprite, dar a fost nevoie și de fonduri din exterior.

Consiliul Județean Gorj a alocat pentru Spitalul de Urgență din Târgu Cărbunești suma de 129.000 lei, pentru a cumpăra aparatură medicală.

Pentru Spitalul de Urgență Gorj s-au dat din fondul de rezervă bugetară 120.000 lei pentru achiziționarea a cinci containere modulare pentru triajul pacienților. Tot din fondul de rezervă a fost alocată suma de 500.000 lei pentru materiale și echipamente de protecție.

„Până în momentul de față putem vorbi de 1.050.000 de lei, o sumă care reprezintă necesarul asigurării fondurilor pentru toate solicitările venite din partea SJU Târgu Jiu”, a declarat Oana Paloș, purtătoare de cuvânt a Consiliului Județean Gorj.

În iulie, Consiliul Județean Gorj a mai alocat Spitalului Județean o cofinanțare de 430.000 lei pentru aparatură medicală. La Gorj va fi luat încă un aparat de testare pentru Covid, numărul cererilor fiind foarte mare.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Panouri fotovoltaice pentru familiile vulnerabile din România. Câți bani vor primi de la stat cei care se înscriu în program

O femeie din Gorj a fost reținută pentru tentativă de omor după ce și-a înjunghiat partenerul. Bărbatul a fost operat de urgență

Master în Toxicologie la UMF Timișoara. Viitorii medici vor învăța cum să trateze pacienții dependenți de droguri

„Fac altele, dar cu alte nume, bănuiesc”. Ce se întâmplă cu buletinele de vot de la turul II al alegerilor prezidențiale

Partenerii noștri