Live

INTERVIU cu doctorul Ionel Copaci despre afecțiunile digestive. Cum prevenim și tratăm hemoroizii 

Data actualizării: Data publicării:
Medicul Ionel Copaci, medic primar Gastroenterologie și Medicină Internă la Institutul Clinic Fundeni, a explicat cum se tratează boala hemoroidală

În ziua de astăzi din ce în ce mai multe persoane suferă de afecțiuni digestive. Fie că vorbim despre senzația de balonare, flatulență, constipație sau hemoroizi, toate aceste probleme digestive afectează viața într-un mod neplăcut. În majoritatea cazurilor, ele se datorează unui stil de viață nesănătos, adoptat în ultimii ani de cât multă lume.  Pentru a afla cum prevenim sau tratăm aceste afecțiuni digestive, în special boala hemoroidală, am stat de vorbă cu Dr. Ionel Copaci, medic primar Gastroenterologie și Medicină Internă la Institutul Clinic Fundeni. 

Care sunt cauzele problemelor digestive 

Principalul motiv pentru apariția afecțiunilor digestive este alimentația. Obiceiul oamenilor de a cumpăra și de a consuma mai multe alimente decât este necesar pentru organism, este des întâlnit, mai ales la persoanele care suferă de cel puțin una dintre bolile digestive enumerate. La fel de greșit ca excesul alimentar este și consumul mâncărurilor procesate, cu mare putere calorică, lipsite de fibre și pline de E-uri nesănătoase. 

O altă cauză importantă care conduce în timp la apariția problemelor la nivelul aparatului digestiv este sedentarismul. Restricțiile impuse de pandemie au dus inevitabil la instalarea sedentarismului pentru un număr foarte mare de oameni care au ajuns să petreacă o mare parte a zilei stând în pat sau la birou și care au renunțat treptat la cele 30 de minute de antrenament pe zi, necesare unui stil de viață sănătos. Astfel, cu cât o persoană petrece mai mult timp fără a face mișcare, cu atât este mai predispusă la afecțiuni precum constipație sau chiar hemoroizi. 

Tot din rândul cauzelor care duc la afecțiuni digestive fac parte și hidratarea insuficientă și stresul. Astfel, toate aceste obiceiuri nesănătoase pe care oamenii le adoptă, duc în timp la schimbări vizibile ale calității vieții.  

Boala hemoroidală  

Boala hemoroidală este o afecțiune întâlnită la milioane de oameni și este direct legată de modul de viață. Alimentația hipercalorică și lipsită de fibre, constipația, sedentarismul și lipsa hidratării sunt doar câteva dintre cauzele principale ale apariției acestei boli.  

Într-un sens, fiecare dintre noi are hemoroizi, adică acele vene aflate sub membranele mucoase care alcătuiesc partea inferioară a rectului și anusului. Cu toate acestea, boala hemoroidală se dezvoltă atunci când aceste vene se umflă și se dilată, provocând dureri și chiar sângerări. 

Care sunt simptomele bolii hemoroidale  

  • sângerări la nivelul anusului
  • disconfort sau chiar durere
  • constipație
  • exces de mucus (care pătează hârtia igienică) 

Tot la categoria simptomelor hemoroizilor intră și modificarea vizibilă a calității vieții. Pacientul nu se poate concentra asupra acțiunilor pe care le desfășoară din cauza durerii sau a stresului provocat de existența sângerării. Cei mai mulți sunt afectați psihic în momentul în care observă sângerarea produsă de boala hemoroidală. 

Cum sunt clasificați hemoroizii  

Clasificarea pe grade a bolii hemoroidale este utilă nu numai pentru recomandarea tratamentului adecvat, dar și pentru a permite compararea rezultatelor terapeutice între ele. În scopuri practice, hemoroizii interni sunt clasificați în funcție de aspectul și gradul lor de prolaps, cunoscut sub numele de clasificarea Goligher: 

Hemoroizi de gradul I - au ca simptom sângerările, însă nu sunt caracterizați prin prolaps(ieșirea în afara canalului anal); 

Hemoroizi de gradul II - sunt caracterizați prin prolaps în momentul defecării, însă se retrag spontan imediat după; 

Hemoroizi de gradul III - sunt caracterizați prin prolaps și pot apărea la încordare sau la efort și nu se retrag. În cazul acestora se apelează la introducerea manuală în canalul rectal de către medic; 

Hemoroizi de gradul IV - prolapsul este permanent și ireductibil.  

Cum se pune diagnosticul de boală hemoroidală  

În primul rând, viitorul pacient trebuie să se adreseze unui medic specialist încă de la primele simptome pentru a i se stabili un diagnostic diferențial, pentru a se vedea care este stadiul bolii și pentru a i se recomanda un tratament.  

Diagnosticul diferențiat este necesar deoarece sângerarea poate fi deseori apanajul bolii hemoroidale, și totodată, ea poate fi o afecțiune asociată altor boli mult mai grave care, de asemenea, se manifestă prin dureri și sângerări la nivelul anusului. Printre acestea se numără boala inflamatorie intestinală, boala diverticulară și chiar cancerul rectocolonic. 

Care este procedura de consult 

Ceea ce este foarte important de menționat este faptul că procedura de consult este neinvazivă și nedureroasă și tocmai de aceea este foarte important ca pacienții să se prezinte la medicul specialist fără a-i fi frică sau rușine de afecțiunea de care suferă. 

În timpul consultului, medicul va face următoarele proceduri pentru a oferi un diagnostic corect și pentru a stabili cu exactitate stadiul bolii: 

  • inspecție a zonei perianale
  • examen digital anorectal 
  • examen rectosigmoidoscopic  
  • colonoscopie (doar în cazul pacienților în vârstă, a celor cu un istoric familial de polipoze sau neoplasme colonice sau a celor care suferă de anemie). Colonoscopia se realizează pentru a descoperi dacă pacientul are tumori colonice și este făcută sub efectul anesteziei, astfel încât pacientul nu va simți durere pe parcursul procedurii. 

Ce tratamente pot fi administrate pentru boala hemoroidală 

Tratamentele împotriva bolii hemoroidale sunt oferite de medicul specialist în urma unui examen amănunțit prin care s-a stabilit clar diagnosticul, în funcție de stadiul bolii (1-4). 

Pentru pacienții a căror boală se află în stadiu incipient (gradul 1), cel mai recomandat tratament este cel dietetic, împreună cu cel medicamentos. Pentru asta este nevoie de schimbarea stilului alimentar prin adăugarea unor alimente care conțin fibre vegetale, precum plantele cu frunze de culoare verde închis, cum este spanacul, brocoli, varza de Bruxelles sau pătrunjelul. 

Pentru cei care nu au un regim bogat în astfel de fibre vegetale, medicul specialist suplimentează alimentația acestuia cu ajutorul extractelor de plante (aloe vera, limba diavolului, turmeric, coacăz indian) sau a semințelor (psyllium, semințe de rodie sau de in). 

Aceste ingrediente, dar și altele, precum: diosmină și hesperidină se regăsesc în noul produs, marca Sun Wave Pharma, produs disponibil în farmacii dar și aici .

HEMOvert contribuie la funcționarea normală a tranzitului intestinal, crește rezistența peretelui venos și are efect benefic asupra manifestărilor de la nivel anorectal (mâncărime și/sau sângerare)

Toate aceste fibre vegetale necesită un aport crescut de apă pentru ca acestea să își crească volumul.  

Tratamentul medicamentos este compus din așa numite flebotonice, cele mai importante dintre ele fiind diosmina și hesperidina. Acestea sunt extracte din citrice care cresc tonusul venular, drenajul limfatic și sinteza de laminină alfa 5, și scad permeabilitatea capilară.  

În cazul femeilor gravide, aceste medicamente trebuie evitate deoarece trec bariera placentară și pot leza ADN-ul celular. 

În ceea ce privește tratamentul topic local, acesta este alcătuit din unguente și supozitoare care conțin antiinflamatoare.  

Pentru pacienții aflați în stadiul 2 și 3, rămân valabile recomandările cu privire la alimentație însă acestora le sunt recomandate și terapiile invazive, chirurgicale. Cea mai folosită terapie de acest fel este ligatura cu benzi elastice care rezolvă problema hemoroizilor în 70% din cazuri. În cazul acestei proceduri poate exista o rată destul de mare de recidivă însă terapia poate fi repetată. 

De asemenea, în urma procedurilor chirurgicale, pacienții trebuie să respecte în continuare regimul alimentar bogat în fibre vegetale și să ia tratamentele medicamentoase sau topice recomandate de medic.  

Pentru pacienții care se încadrează în stadiul 4 al bolii, singurele soluții sunt procedurile chirurgicale precum excizia hemoroizilor (hemoroidectomia) prin care medicul îndepărtează țesutul excesiv care cauzează sângerarea, capsarea hemoroizilor sau cura hemoroizilor cu stapler.  

Sun Wave Pharma este Compania Nutraceutica Nr. 1* din Romania și este în primele 5 companii OTC din Romania. Compania a fost fondată de către Yogish Agarwal în Romania, în anul 2008, oferind pieței din Romania produse sigure, eficiente și de înaltă calitate dedicate unor arii terapeutice specifice (cardiologie, dermatologie, endo-gineco, gastroenterologie, neurologie, urologie, dar si o gamă largă de produse dedicate copiilor, femeilor însărcinate sau proaspetelor mămici).

Pentru mai multe informatii accesati site-ul www.sunwavepharma.com

Sun Wave Pharma – MAKING TOMORROW HEALTHIER!!

Editor : Ioana Coman

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au aflat că o țară a intrat de partea kosovarilor în ”războiul” cu România și nu s-au abținut: ”Fără nicio rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Medicii explică de ce nu trebuie să stați pe toaletă mai mult de 10 minute

Boala hemoroidală: Diagnostic și tratament

Ecoendoscopia, o investigație nedureroasă de diagnostic pentru afecţiunile digestive, disponibilă la Sanador

De câte ori trebuie să mestecăm alimentele? Greșeala pe care o facem atunci când mâncăm

Partenerii noștri