Live

Încă un studiu confirmă: Aspirina pentru inimă ne face mai mult rău decât bine

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Shutterstock

Încă un studiu spune că nu este bine să luăm zilnic aspirină. Chiar dacă medicamentul previne apariția atacului cerebral sau a infarctului, efectele negative sunt mult mai periculoase.

Încă din 1980, medicii recomandă o aspirină pe zi pentru prevenția bolilor de inimă. Însă în ultimul deceniu, tot mai multe studii au avertizat că acest medicament, care are nenumărate efecte benefice, ne poate provoca sângerări interne majore.

Studiul recent a fost realizat de cercetătorii unei universități britanice pe o mie de pacienți fără probleme cardiovasculare, care au fost urmăriți inclusiv un an după încheierea tratamentului. Specialiștii au descoperit că, într-adevăr, aspirina scade cu 11 la sută riscul de evenimente cardiace, dacă este administrată zilnic chiar și cinci ani la rând.

O astfel de schemă de tratament va avea, însă, consecințe grave. Subiecții au un risc cu aproape 50 la sută mai mare să facă o sângerare internă, care le-ar pune viața în pericol.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi World vineri, de la ora 19:00, și pe Digi24, în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Aspirina are un efect puternic de prevenire a cancerului colorectal, la persoanele supraponderale sau mai puțin sănătoase (Studiu)

Aspirina este testată ca tratament împotriva formelor agresive de cancer de sân

Ajută aspirina la tratarea coronavirusului? Medicul Radu Țincu explică pe ce se bazează cercetările în curs VIDEO

Aspirina va fi testată ca posibil medicament pentru COVID-19 într-un studiu clinic realizat în Marea Britanie

Partenerii noștri