Live

Încă un caz de medic care a operat în România fără să aibă dreptul. În urma intervenției, o fetiță a rămas cu sechele

Data actualizării: Data publicării:
Foto: GettyImages

Falsul medic italian nu este singurul care a profesat în România fără drept de practică. Jurnaliştii Digi24 au depistat şi alţi doctori care fac operaţii, deşi nu au acest drept. Vă prezentăm, în exclusivitate, cazul unui medic cardiolog grec, acuzat de malpraxis. El a operat o fetiţă de 6 luni, dar intervenţia nu a fost una reuşită, iar părinţii copilului au făcut plângere. Procesul este în plină desfăşurare.

Sofia a venit pe lume în urmă cu 3 ani. S-a născut cu o malformaţie la inimă, iar părinţii au căutat cel mai bun medic. Aşa a ajuns familia Lorenţ la o clinică privată, care colabora cu un medic grec, cunoscut ca fiind foarte bun.

Mihaela Lorentz, mama fetiței operate: N-am stat nicio secundă - suntem oameni simpli - să ne întrebăm, l-am văzut profesând în țara noastră, în ditamai clinica, nu ne-am gândit nicio secundă are sau nu are drept de a opera, de a profesa, îmi poate nenoroci copilul...

Părinţii Sofiei au aflat că medicul care participase la operaţia copilului lor nu avea drept de practică în România, după ce li s-a spus că intervenţia nu a fost una reuşită, aşa cum primiseră asigurări. Fetiţa a rămas cu un handicap, pentru că în timpul intervenţiei s-a rupt un muşchi, lucru pe care medicul nu l-a prevăzut, aşa cum le-a declarat şi procurorilor. A aflat că există şi acest risc după operaţie, când a citit în literatura de specialitate.

Mihaela Lorentz: Ne-au luat copilașul la ora 9, după vreo ora și jumătate ne-au chemat jos la blocul operator să ne strângă mâna că a fost un real succes operația, ne au trimis la secția de ATI că va fi adusă fetița, e vorba de o ora și jumătate, 2, până în prânz. De unde... 2, 3, 4, pe la 1 jumătate am început să fierbem, la 2 fierbeam, 3 fierbeam, la 4 și ceva deja soțul a zis: gata s-a întâmplat ceva, mi-ați omorât copilul.

După ce au făcut scandal, părinţii şi au văzut copilul, iar medicii le-au spus că operaţia a fost un succes. După 3 ore starea de sănătate a fetiţei a luat o altă turnură, iar medicii de la clinica privată l-au trimis de urgenţă la un spital de stat din Târgu Mureş. Sofia a fost salvată, dar a rămas cu sechele.

Mihaela Lorentz: La momentul respectiv nu făcuse dovada dreptului de profesie, dacă avea îl prezenta.

Reporter: Are legătură cu această greșeală?

Mihaela Lorentz: Dacă nu ai un drept de a face ceva, se pun niște semne de întrebare.

Părinţii au făcut plângere pentru malpraxis, iar comisia care cercetează astfel de cazuri din cadrul ministerului Sănătăţii a concluzionat că „sunt întrunite condiţiile unui caz de malpraxis, existând legătura de cauzalitate între intervenţia chirurgicală terapeutică din data de 9.06.2016 şi consecinţa reprezentată prin insuficienţă acută tricuspidă prin ruptură de cordaj valvulo-septală. Când a fost efectuată intervenţia chirurgicală de remediere a persistenţei de canal arterial, medicul care a făcut intervenţia nu a făcut dovada, deşi i s-a solicitat de către Comisie, a avizului de liberă practică în România”, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti.

Medicul avea o colaborare cu clinica privată. Înainte de operaţia Sofiei supraveghease 10 intervenţii. Reprezenta o firmă care producea dispozitive medicale şi venea în România să înveţe medici români să le folosească.

Avocatul clinicii private: Este un formalism excesiv care împiedică medicii străini să profeseze în România.

Directorul clinicii private: El nu a fost niciodată angajat la noi, el vine în colaborare, vine doar pentru anumite cazuri, nu este angajat medic. Nu ştiu exact momentul în care el a început să efectueze proceduri efectiv la noi, dar înainte de a efectua prima procedură am garanţia că obţinut avizul de liberă practică.

Reporter: Este posibil ca în momentul respectiv să nu-l fi avut, în 2016?

Directorul clinicii private: Nu am aceste cunoştinţe.

Florentin Lorentz, tatăl fetiței operate: A greşit, să plătească. A făcut un experiment.

Mihaela Lorentz: Apar tot mai multe cazuri, sunt ferm convinsă că sunt mult mai multe de fapt. Prin apariția noastră vrem să tragem un semnal de alarmă.

În România, în ultimii 3 ani, şi-au luat aviz de liberă practică, temporar, 145 de medici străini, iar alţi 240 sunt titulari.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O tânără a murit în urma unei operații estetice „barbare”, după ce a văzut reclame online la o clinică din Turcia

Primele măsuri în cazul femeii decedate după ce a fost externată de la UPU Slatina. Medicul de gardă, sancționat cu 10.000 de lei

Val de anchete în Târgu Jiu, după moartea băiatului de 16 ani în camera de gardă. Ce spune medicul acuzat că nu a vrut să îl opereze

Acuzații de malpraxis la Slatina: O femeie a murit în fața spitalului, la scurt timp după ce a fost externată

Partenerii noștri