Live

Imunoglobulină. Problema este rezolvată, dar nu se știe când ajung dozele la pacienți

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, joi, că există deja contractul semnat pentru livrarea de imunoglobulină, după declanşarea Mecanismului de Protecţie Civilă pentru achiziţia imunoglobulinei pentru imunodeficienţe primare din statele membre UE şi NATO, astfel că „problema este rezolvată”. Prima comandă va veni din Austria, fiind vorba de 10.000 de doze (50 de kilograme), iar SUA şi Italia asigură restul cantităţii, până la 150 de kilograme.

„Deja avem o comandă fermă, avem contractul deja semnat, avem banii pregătiţi”, a declarat ministrul Sănătății.

Întrebată dacă problema figurează pe ordinea de zi a ședinței de joi a Guvernului, Pintea a răspuns: „Noi avem banii de la Unifarm. Din fondul de rezervă, abia săptămâna viitoare se vor debloca, pentru completare, deci nu. Dar, problema este rezolvată”.

Cât despre data la care pacienții vor primi tratamentul, ministrul Sănătății nu a putut avansa un termen. „Nu aș putea să vă spun exact. Cât de curând, deci nu peste o lună”, a spus Pintea.

Aceasta a anunţat, luni, că primele 10.000 de doze vor fi trimise de către Austia şi vor fi primite în maximum două săptămâni.

Pintea a mai spus că medicamentul care va fi livrat de către Austria a mai fost utilizat în România şi că au fost discuţii cu specialiştii pentru a exista certitudinea că substanţa este bună şi nu va fi achiziţionată inutil. „Suntem asiguraţi că este substanţa bună”, a precizat Pintea.

Și premierul Viorica Dăncilă a precizat, duminică seara, într-o emisiune tv, că problema imunglobulinei a fost rezolvată.

„Problema s-a rezolvat, azi nu avem o problemă, nici azi, nici pe termen mediu”, a afirmat Dăncilă.

Potrivit datelor disponibile la Ministerul Sănătăţii, în România sunt necesare lunar aproximativ 5.000 de doze de imunoglobulină, iar preţul unei doze este de aproximativ 100 de euro.

România a cerut oficial ajutorul ţărilor din UE şi NATO pentru criza de imunoglobulină, ministrul Sănătăţii Sorina Pintea anunţând că i-a comunicat şi prim-ministrului că va activa această procedură. Demersurile pentru achiziţionarea imunoglobulinei  vor fi realizate de către Compania Naţională „UNIFARM” SA, care va acoperi şi costurile.

„Declanşarea acestui mecanism se realizează în baza Deciziei nr. 1313/2013 a Parlamentului şi Consiliului European, în vederea asigurării cantităţii necesare de imunoglobulină umană pentru tratamentul pacienţilor români. Minsterul Sănătăţii a informat  Punctul Local Naţional al Mecanismului European de protecţie civilă din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă despre această decizie şi despre necesitatea ca această instituţie să solicite sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru furnizarea în România a cantităţilor de imunoglobulină disponibile în alte state europene”, menţiona, pe 5 martie, Ministerul Sănătăţii.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Senatorul PSD Florian Bodog a fost condamnat cu suspendare într-un dosar de angajări fictive la Ministerul Sănătății

Protest în fața Ministerului Sănătății al medicilor specialiști în medicină fizică și recuperatorie. Care sunt nemulțumirile lor

Chirurgii de la Institutul Marius Nasta amenință cu greva japoneză. Ce spune ministrul Rafila

Câte pastile de iodură de potasiu au ajuns la populație începând din iunie 2022. Aproape 28 de milioane de pastile sunt în farmacii

Partenerii noștri