Live

HARTĂ. România, singura țară din UE cu regiuni fără COVID în ultimele două săptămâni. Situația din Europa este însă îngrijorătoare

Data actualizării: Data publicării:
ECDC prognonează o creștere puternică a cazurilor de COVID în următoarele săptămâni în Europa Foto: Guliver/GettyImages

România este singura țară din Uniunea Europeană care are două regiuni, județele Vrancea și Mehediniți, unde în ultimele două săptămâni nu a fost raportat oficial niciun caz de COVID, potrivit datelor date publicității vineri de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Situația la nivel european este însă îngrijorătoare. Deja numărul infecțiilor cu coronavirus a crescut în țările Uniunii Europene cu peste 60 la sută în ultima săptămână, mai ales în rândul tinerilor. În plus, ECDC prognozează o creştere puternică a numărului de cazuri de COVID-19 în săptămânile următoare, urmând ca până la 1 august să se ajungă la aproape de cinci ori mai multe cazuri noi, din cauza variantei Delta şi a relaxării măsurilor antiepidemice.

Harta situației epidemiologice pentru COVID-19 raportate în ultimele două săptămâni în țările UE Foto: ECDC

În cele mai afectate state (Spania, Portugalia, Irlanda, Olanda, Belgia, Cipru, Grecia), cea mai mare creștere a ratei de infectare a fost raportată în rândul tinerilor de 15-24 ani, în timp ce la persoanele de peste 65 de ani creșterile sunt limitate, arată datele ECDC

La momentul actual, tendinţa de creştere a cazurilor se înregistrează în două treimi din cele 30 de state monitorizate de ECDE.

În intervalul 5-11 iulie, numărul de cazuri noi în Uniunea Europeană a făcut un salt de 60%, crescând pentru a doua săptămână consecutiv din cauza relaxării măsurilor şi a propagării variantei Delta, detectată iniţial în India.

Previziunile ECDC pentru începutul lunii august

În zona care include Uniunea Europeană, Norvegia şi Islanda, agenţia europeană prognozează o incidenţă de mai mult de 420 de cazuri noi la 100.000 de locuitori pentru săptămâna care se încheie la 1 august, faţă de sub 90 în săptămâna trecută, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Pentru săptămâna care se termină la 8 august, adică proiecţia sa cea mai îndepărtată, ECDC prognozează o nouă creştere a incidenţei, la peste 620 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Chiar dacă aceste proiecţii rămân ipoteze epidemiologice, acest nivel corespunde celui observat în timpul vârfurilor epidemice din toamna lui 2020 şi din aprilie 2021, conform datelor agenţiei UE.

Totuşi, numărul de spitalizări şi cel de decese ar urma să crească mai puţin rapid, mai ales datorită campaniei de vaccinare. Însă rata deceselor asociate COVID-19 ar urma să depăşească din nou pragul de 10 la 100.000 de locuitori, faţă de 6,8 săptămâna trecută.

Luna trecută, agenţia cu sediul la Stockholm avertizase că, până la sfârşitul lunii august, 90% dintre noile infectări vor fi cu varianta Delta.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Uniunea Europeană „urmăreşte îndeaproape” o nouă boală misterioasă care a făcut zeci de morți într-o țară africană

Agențiile UE responsabile cu sănătatea au reacționat deficitar la debutul pandemiei de Covid-19. La fel s-ar întâmpla și acum | CCE

Un nou studiu arată efectele de lungă durată ale COVID. Oboseala, printre cele mai frecvente afecțiuni

ECDC avertizează: „Sunt tot mai multe cazuri de febră dengue şi de boli cauzate de ţânţari în Europa”

Partenerii noștri