Live

Haos și înghesuială la programările pentru testul COVID necesar celor care pleacă în vacanță în străinătate

Data actualizării: Data publicării:
Laborator de testare pentru coronavirus. Foto: Getty Images

Plecarea în vacanță în Grecia s-a transformat într-o adevărată luptă pentru o programare pentru testul de coronavirus. Clinicile private sau spitalele de stat abia mai fac față cererilor, iar în unele locuri s-a încheiat lista de rezervări pe luna iulie. În plus, testele costă mult, spun unii cetățeni, mai ales în cazul în care sunt mai mulți membri de familie.

Reporter: Vreau și eu o programare, vă rog, pentru testul de coronavirus !
Reprezentant Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova: Pentru luna iulie, nu mai sunt locuri!
Reporter: La sfârșitul lunii iulie, început de august, când se mai poate?
Reprezentant Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova: Pentru luna august, dumneavoastră sunați la sfârșitul lunii iulie, nu s-au început programările pentru august!

Dacă la Craiova nu mai sunt locuri, la Suceava oamenii află că la un centru acreditat, de pe lista Ministerului Sănătății, nu se fac teste.

Reprezentant Spitalul Județean de Urgență Suceava: Nu se fac la noi doamnă, nu se fac teste în urgență pentru plecări în străinătate, la un laborator acreditat în oraș!
Reporter: Numărul de telefon este pe listă, lista celor unde poți face dacă pleci!
Reprezentant
Spitalul Județean de Urgență Suceava: Toată lumea m-a sunat, ăsta este răspunsul pe care l-am primit și noi!

Nici în București lucrurile nu stau mai bine. La o clinică, numărul de telefon de pe site-ul Ministerului Sănătății nu este al unui centru de testare.

Reprezentant clinică privată: Noi aici nu facem acest test, vă pot redirecționa către un alt centru!

Pe site-ul Ministerului Sănătății a fost publicată o listă cu centrele acreditate pentru aceste analize. Sunt 113, atât private, cât și de stat. Aici începe confuzia. Cei care vor să se testeze la cerere la stat, nu au certitudinea că vor fi și primiți. Unele spitale pur și simplu nu îl fac, în timp ce la altele listele de așteptare sunt mari. La Institutul Matei Balș din București, de exemplu, testul costă 650 de lei, de două ori mai scump ca la o clinică privată.

Reporter: Deci s-ar putea face?
Reprezentant: Institutul „Matei Balș”: Încă nu, acum lucrează la protocol. Intrați pe site-ul institutului, va afișa acolo și prețul este de 650 de lei, taxă de urgență.
Reporter: Și în regim normal?
Institutul „Matei Balș”: Nu există, acesta este prețul.

Renunț, renunț că n-am ce să fac!”

Reprezentant clinică privată: Vedeți că se fac doar 10 programări pe zi, depinde câte persoane mă sună după ora 12, primii 10 sunt programați mâine. Dacă vreți pentru joi, s-ar putea să aveți baftă, dar cât mai repede... nu știu, că mi-e și frică să pun mâna pe telefon!

În aceste condiții, mulți turiști renunță la vacanța în Grecia.

Răzvan: Testul îl faci, să zic că îl fac și îmi iese vineri, găsesc o altă clinică, nu știu. Iese vineri, dar până ajung eu acolo! Renunț, renunț că n-am ce să fac! Noi suntem patru membrii ai familiei, toate testele fac undeva pe la 1200 de lei!

Cătălina: La cele mai multe clinici rezultatul testului se dă în 72 de ore, iar grecii cer un test COVID cu maxim 72 de ore înainte. E imposibil să se întâmple deodată lucrurile astea.

Un județ unde nu sunt probleme este Vrancea.

Angajat centru de testare: Vineri vă dăm rezultatul, vineri după amiază, cel târziu sâmbătă dimineață.

Testul COVID este obligatoriu de marți pentru toți turiștii care intra în Grecia pe la vama Kulata-Promachonas.

Editor web: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un bărbat care și-a abandonat soția în Africa în timpul unei vacanțe cu copiii a ajuns după gratii. Avea un plan bine pus la punct

Coronavirusul SARS-CoV-2 și răspunsul imun înnăscut. Descoperirile care ajută la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

A început sezonul fraudelor cu oferte de vacanțe pentru Crăciun și Revelion. „Fiind atrași de preț, cad în plasă destul de ușor”

Kremlinul confirmă ceea ce Trump a negat: a primit teste COVID de la fostul președinte în pandemie

Partenerii noștri