Guvernul alocă 1.7 miliarde de lei pentru sănătate. Vor fi bani pentru cheltuieli cu medicamente, echipamente și servicii medicale
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, înaintea ședinței de Guvern, că sănătatea primește 1.7 miliarde de lei pentru medicamente, servicii și dispozitive medicale, pentru derularea programelor naționale de sănătate curative, dar și pentru acordarea de tratamente compensate și gratuite. Astfel, va fi majorat bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate cu bani din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.
"De asemenea, majorăm bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate cu 1,7 miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pentru servicii medicale, medicamente, materiale și dispozitive medicale, inclusiv pentru derularea programelor naționale de sănătate curative și acordarea medicamentelor compensate și gratuite", a declarat Marcel Ciolacu.
Premierul a mai spus că vrea să fie eliminate "toate portițele prin care se face evaziune fiscală în România", pentru că "fără bani nu putem avea un sistem de sănătate puternic, un sistem de învățământ performant și autostrăzi ca în Occident".
Spitalele se confruntă cu o lipsă cruntă de finanțare
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat joi că un spital nu poate funcţiona nici cu trei milioane de lei, darămite cu 300 de lei, şi că este nevoie de finanţare, iar toate aceste decizii la nivelul Ministerului Sănătăţii, în coordonare cu CAS, trebuie să asigure funcţionarea sistemului de sănătate.
Nicolae Ciucă a fost întrebat la sediul PNL despre situaţia de la unele spitale, care au primit de la Casa de Sănătate doar 300 de lei.
"Un spital nu poate funcţiona nici cu 3 milioane de lei, este nevoie de finanţare şi este nevoie ca toate aceste decizii la nivelul Ministerului Sănătăţii în coordonare cu Casa Naţională de Sănătate, să asigure funcţionarea sistemului de sănătate", a precizat preşedintele PNL.
Unul din cele mai mari spitale de urgenţă din Capitală este deja în blocaj. Pentru decembrie, Spitalul Bagdasar-Arseni mai are un buget de doar 300 de lei, anunță managerul. Şi nu e singura unitate medicală în această situație.
Într-o situație similară este și Institutul Marius Nasta din Capitală. Bugetul pentru luna decembrie este tot de 300 de lei. Mai grav, este că, potrivit ordonanței de reducere a cheltuielilor, managerii nu mai au voie să cheltuiască bani pentru reparații, iar în acest spital este nevoie de astfel de investiție pentru ca secția de terapie intensivă să poată fi deschisă.
Luna trecută, premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat de jurnaliștii Digi24 despre cum va rezolva această situație gravă din spitale, dar la acel moment premierul era liniștit.
"În acest moment nu este niciun blocaj. Nu mai speriați oamenii", spunea Ciolacu atunci. Casa Națională de Asigurări de Sănătate a cerut Ministerului Finanțelor, 4,2 miliarde de lei pentru a acoperi cheltuielile din luna noiembrie, dar și restanțele din luna octombrie.
Spitalele supraviețuiesc de la o lună la alta din bani alocați din fondul de rezervă, în absența unei rectificări bugetare.
Editor : Andreea Smerea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News