Live

Epidemia de gripă 2019. Ce înseamnă epidemia de gripă și în ce condiții se pot închide școlile

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Agerpres

Medicii au anunţat, miercuri, că încă două persoane au murit din cauza gripei. Este vorba despre doi bărbaţi, din judeţele Mureş şi Argeş. Numărul total al deceselor a ajuns la 56. În ultima săptămână, s-au înregistrat peste 3.300 de cazuri de gripă clinică.

Ce înseamnă epidemia de gripă

„Activitatea gripală a avut un trend crescător, a evoluat cu intensitate înalta, cu extindere regională în zona de sud a ţării şi cu focare locale şi cazuri sporadice în celelate zone ale ţării”, au transmis specilştii CNSCBT, potrivit news.ro.

Potrivit acestora, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) înregistrat la nivel naţional a fost de 134.201, cu 53.4% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent.

S-au înregistrat 3.393 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 283 cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anului anterior.

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a anunţat, miercuri, că se constată că vorbim despre o evoluţie epidemică a gripei înregistrându-se a treia săptămână cu cazuri peste estimări, dar că este vorba despre o tulpină care determină manifestări uşoare şi medii.

Specialiştii estimează că circulaţia intensă a virusului gripal se va manifesta şi în luna februarie. Chiar și așa, nu se  pune problema unei carantine, explică medicul Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile: „Carantina e o măsură adoptată în situații extreme, situație pe care noi nu o trăim. Carantina e o măsură adoptată extrem de rar. De obicei e decisă de Organizația Mondială a Sănătății”.

Măsurile luate de autorități pe fondul epidemiei de gripă

Ministerul Sănătății a luat o serie de măsuri suplimentare și a întocmit o listă de recomandări pentru personalul medicall și populație pe fondul epidemiei de gripă cu care ne confruntăm în 2019:

  • Ministerul a comandat suplimentar 30.000 vaccinuri, care, începând de joi, 31 ianuarie, vor fi distribuite în țară la DSP-urile care au solicitat acest lucru;
  • Limitarea accesului vizitatorilorîn toate unitățile sanitare, în special în secțiile cu risc;
  • Refacerea urgentă a stocurilor cu materiale antivirale necesare pentru tratamentul infecțiilor respiratorii acute;
  • Instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa;
  • Instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacții pacienților internați;
  • Vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat;
  • Refacerea stocurilor de echipament de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestora;
  • Refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice și dezinfectante;
  • Triajul personalului medical;
  • Păstrarea riguroasă a igienei mâinilor şi suprafeţelor din spitale;
  • Triajul elevilor în şcoli. Cei care prezintă simptome de viroză sau gripă sunt trimişi acasă;
  • Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor cu viroză sau gripă;
  • „Nu uitați că trebuie să ne spălăm în nas. Când ne spălăm pe față, spălăm și interiorul nasului, pentru că îl decontaminăm. Tot ce învățăm la grădiniță trebuie să punem în practică în mod real”, este recomandarea medicului Adrian Streinu-Cercel.

Posibilitatea închiderii școlilor pe fondul epidemiei de gripă

„Gripă avem în fiecare an, nu cred că este cazul să ne panicăm”, a precizat ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Ministrul a mai spus în conferința de presă că decizia închiderii școlilor, după terminarea vacanței, se ia de către inspectoratele locale la nivel local.

La rândul său, medicul Adrian Streinu-Cercel a sfătuit părinții să nu-i ducă pe copii în locuri aglomerate: „Fiind vorba de școli, slavă Domnului că o să vină o vacanță. Dacă lumea înțelege să nu își ducă copiii în mall-uri e un lucru bun. Dacă nu înțelege acest lucru, ne putem aștepta să avem alte îmbolnăviri cu virus gripal”.

Pentru a închide o şcoală, absenteismul trebuie să fie de peste 20% pentru cel puţin 3 zile.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Primul deces de gripă din acest sezon. Medicii avertizează că numărul cazurilor de infecții respiratorii a crescut alarmant

România se pregătește să declare epidemie de gripă. Medic: 1 din 5 pacienţi cu gripă are nevoie de internare

Un bebeluș de cinci luni a fost confirmat cu flurona - dublă infecție cu virus gripal și coronavirus

Spitalul Județean din Sibiu a fost amendat de DSP pentru că nu a raportat corect decesele cauzate de gripă

Partenerii noștri