Live

Dr. Vasi Rădulescu: Nu ai cum să găsești o terapie panaceu pentru cancer

Data actualizării: Data publicării:

Terapiile alternative - biorezonanțe, homeopatie, spiriduși magici, apucatul îngerilor de aripi - sunt din categoria pseudoștiinței, nu au niciun fundament științific în spate, mai ales când e vorba de cancer. Sigur că în cazul unor persoane par a funcționa, pentru că mai există și componenta asta de „Eu cred”, la creier se setează ceva, există și placebo, dar încă o dată, un tratament alopat, din medicina adevărată, trebuie probat, a spus la Digi24 medicul Vasi Rădulescu.

„Apar tot felul de cabinete cu terapii alternative, cu computere în care pui un firicel de păr și-ți dă un rezultat pe o hârtie cu toate carențele și toate bolile pe care le poți face și apoi ești bombardat cu tot felul de ceaiuri, tincturi și așa mai departe. Cred că este cazul cumva, oficial, să luăm niște măsuri corespunzătoare la acest nivel, ca să nu se mai producă asemenea derapaje. Facem medicină adevărată, pe adevăr științific sau acceptăm tot timpul alternativele astea care, încă o dată, nu sunt medicină. Empirismul nu are ce să caute în medicină”, a declarat medicul Vasi Rădulescu.

Citiți și: Bătrânii dintr-un azil din Craiova, cobai pentru leacuri minune

Sunt 300 de tipuri de cancer, nu ai cum să găsești o terapie care să funcționeze pentru toate

„Medicina per se este rece. Medicul culege o anamneză, pune un diagnostic și dă o schemă de tratament. Vă dau exemplu în zona oncologiei. Chimioterapia. Sigur că nu ne dorim acel tratament, care e brutal, care face și foarte mult rău, dar asta avem momentan. Când o să depășim tratamentul ăsta și o să spunem nu mai e nevoie de chimioterapie, o să fie un progres fantastic pentru medicină. Am văzut undeva niște cercetători care spun: s-ar putea să fi găsit un leac pentru cancer. Nu e un material bine documentat acela. Sunt  aproximativ 300 de tipuri de cancere, nu ai cum să găsești o terapie care să funcționeze panaceu pentru cancer. Poți să tratezi două, trei, cinci tipuri de cancer, dar nici vorbă să le acoperi pe toate”, arată Vasi Rădulescu.

În medicina adevărată trebuie stabilită o doză, care e foarte importantă, trebuie stabilit pragul peste care dacă treci apar reacții adverse, trebuie făcut control pe niște loturi stricte de pacienți, nu ne jucăm, facem studii adevărate. Celelalte variante nu au studii, sunt niște povești care merg de multe ori într-un domeniu mistic, sunt învăluite așa, frumos, dar care n-au nicio probare de eficacitate, n-au niciun adevăr științific, subliniază dr. Vasi Rădulescu.

„Miturile” imunității. De ce trebuie combătut curentul antivaxer

În ceea ce privește imunitatea și „miturile” ei, suntem bombardați de leacuri fantasmagorice, de siropuri pentru imunitate, de tot felul de suplimente și complexe.

Cea mai bună imunitate se face prin vaccinare, pentru că nu avem uneori capacitatea să producem anticorpi pentru toate virusurile, iar când vorbim de cele gripale, trebuie să știm că au mecanisme de la sezon la sezon sau la anumiți ani de a se schimba și tocmai de aceea imunitatea nu e perfectă, arată dr. Vasi Rădulescu. E bine să ne vaccinăm în septembrie, octombrie, noiembrie în fiecare an.

O problemă o reprezintă însă curentul „antivaxerilor, anti-vacciniștilor”, persoane care de multe ori nu au nicio competență în medicină și care cu lejeritate fantastică se promovează peste tot, livrează tot felul de sfaturi, studii, materiale. Ar trebui să luăm mai degrabă niște măsuri competente aici în loc de a face, de pildă, obligatoriu vaccinul, idee la care apare o anumită isterizare. Ar trebui cumva să-i limităm, să-i sancționăm cumva mai degrabă pe acești anti-vaxeri. „Și avem, din păcate, și din tagma noastră, dintre medici, care fac asta și trebuie s-o recunoaștem și nu e deloc normal”, a menționat dr. Vasi Rădulescu.

Cei care promovează aceste idei anti-vaxer se folosesc de povești, cele mai multe inventate, care sunt cosmetizate, îmbrăcate cumva dramatic, pentru a impresiona foarte ușor. Medicii ar trebui să contracareze fenomenul acesta, să iasă și să povestească așa cum trebuie, cu bune și cu rele, toate vaccinurile au și efecte adverse, toate pastilele au și reacții adverse, trebuie să acceptăm lucrurile acestea. Dar medicina ne-a adus aici unde suntem, cu boli eradicate, cu speranță de viață prelungită, spune dr. Vasi Rădulescu.

Din Rusia vin foarte multe povești antivacciniste

Un studiu relevă că reticența la vaccin este mai mare în Est decât în Vest. „Am văzut că dinspre Rusia vin foarte multe povești antivacciniste. Și am mai văzut site-uri așa-zis creștine, cumva radicale, de extremă, care promovează tot felul de astfel de știri false”, a declarat dr. Vasi Rădulescu, în opinia căruia poate că ar trebui să existe cumva un mecanism de control, poate elaborat de Ministerul Sănătății, și în același timp, medicii ar trebui să fie vocali, să scrie și să popularizeze adevărul științific.

Citiți și:  OMS a inclus curentul anti-vaccinuri în top 10 cele mai mari amenințări la adresa sănătății

 

Gripă. Mai important decât spălatul în nas e spălatul pe mâini

Vasi Rădulescu a vorbit la Digi24 și despre cea mai acută problemă cu care se confruntă acum sistemul medical și populația: epidemia de gripă. „Întotdeauna e un val de emoție când vorbim despre așa ceva și când auzim și termenul de epidemie, în popor echivalentul ar fi molimă, adică  boală care se transmite rapid, țărișoara noastră dragă e predispusă la a se sensibiliza destul de repede. Nu are niciun rost să trecem într-un regim negativ, să ne panicăm, pentru că putem să facem și mai mult rău”, atrage medicul atenția. „Trebuie să avem răbdare, populația să cunoască informații fundamentale”, adaugă Vasi Rădulescu.

Zilele trecute, dr. Streinu-Cercel spunea un lucru mai puțin știut și practicat, dar care ar trebui să devină rutină: spălatul în nas.

„Putem să facem și asta, dar mai important rămâne spălatul pe mâini, pentru că le folosim la foarte multe activități. Din păcate, ne spălăm superficial, ne spălăm prost, nu știm ce înseamnă să ne spălăm corect pe mâini, să avem un contact cu săpunul, ar trebui să avem contact cel puțin 20-30 de secunde și fiecare mână să se spele una pe cealaltă, între degete, pe la unghii”, spune Vasi Rădulescu. El a arătat că trebuie avut grijă și la suprafețele cu care intrăm în contact, pentru că „dacă deschidem mânerul ușii de la baie, pe urmă ne spălăm pe mâini și la sfârșit folosim același mâner, este egal cu zero”, a explicat Vasi Rădulescu.

Gelul dezinfectant, care se găsește pe oriunde, pe la supermarket, nu este o alternativă  prea bună la spălatul pe mâini, pentru că multe dintre aceste produse nu conțin de fapt substanțe cu adevărat eficiente, avertizează medicul. 

Să nu mai promovăm ideea de „pune mâna la gură” când tușești

Încă o chestiune importantă este tușitul și strănutul. De mici ni se spune „pune mâna la gură”. Nu e corect! În lipsa unui șervețel, cel mai eficient este cotul, pentru că picăturile eliminate prin tușit sau strănut se îmbibă în materialul textil și nu se răspândesc pe alte obiecte din jur cu care ar putea veni în contact alți oameni. E bine să nu mai promovăm „pune mâna la gură”.

La primele semne de boală, mai ales în cazul categoriilor de risc (copii, bătrâni, bolnavi cronici), nu ne bazăm pe testele rapide, pentru că pot da rezultate fals negative. Trebuie să mergem la doctor, pentru că el se bazează pe tabloul clinic.

Masca ne ajută. Trebuie să acopere însă și gura, și nasul. Acționează ca un filtru și populația sănătoasă se poate proteja și în acest fel.

Citiți și: Epidemie de gripă. Cum trebuie purtată corect masca de protecție

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Primul deces de gripă din acest sezon. Medicii avertizează că numărul cazurilor de infecții respiratorii a crescut alarmant

Fostul președinte american Bill Clinton a fost externat, după ce a fost tratat din cauza unei gripe

Donald Trump susține teoriile conspirației despre vaccinuri răspândite de Robert F. Kennedy Jr. Ce spune despre autism

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii. Ce trebuie să faci

Partenerii noștri