Doi copii mici, internați în stare gravă cu COVID după ce mamele lor, nevaccinate și infectate, i-au ținut acasă până în ultimul moment
Doi copii, unul de o lună și altul de 4 ani sunt internați în stare gravă la Spitalul „Matei Balș” din Capitală, după ce testele au dovedit că au COVID. Copiii au ajuns la medic cu febră foarte mare, după ce părinții i-au ținut acasă până în ultimul moment. Mamele lor nu sunt vaccinate și s-a dovedit că erau și ele infectate. Specialiștii recomandă ferm ca la orice simptom de febră sau dureri în gât, să fie făcut un test anti-COVID.
Rafila: Valul 7 al pandemiei, posibil la toamnă
Ce e nou în valul 6 al pandemiei
Cum am putea scăpa de pandemie?
Medic: Omicron ar putea fi altfel în România
Alexandru Rafila: Vaccinarea în România, mai bună în realitate decât în statistici
Alexandru Rafila: Românii nemulțumiți de carantină puteau să se vaccineze sau să se testeze
După pandemie, liste de așteptare pentru operații
Ar putea aduce varianta Omicron sfârșitul pandemiei?
Medic: Doar o minune ne mai poate salva
Cei doi copii, unul de 4 ani, iar altul de doar o lună, au ajuns bolnavi de COVID în stare gravă la Spitalul „Marie Curie” și au fost transferați de urgență la spitalul „Matei Balș”.
„Primul copil, de 4 ani, avea febră de 41,2 grade Celsius. Mama, nevaccinată, susținea că are laringită nedocumentată și era convinsă că nu poate fi altceva. După teste a fost găsită pozitiv la COVID, la fel și copilul”, a povestit pe Facebook unul dintre medicii de gardă de la spitalul „Marie Curie”.
„Al doilea copil - sugar de 1 lună, puseuri febrile debutate în urmă cu 3 zile, T max- 38.5 C, refractar la tratament, scaune de consistență apoasă, mama nevaccinată, simptomatologie similară, pozitivă COVID, la fel și sugarul, ambii transportați la Matei Balș prin SMURD”, a scris doctorița Cristina Drăghici.
Deși numărul copiilor care au COVID și sunt internați în spitale nu depășește în prezent 10 procente, medicii atenționează că odată cu începerea școlii nivelul infectărilor poate crește alarmant.
„Vor începe școlile în curând și atunci dacă cel mic se infectează, e clar că și părinții și bunicii se pot infecta. Și atunci, trebuie să luăm măsuri la îndemână, care sunt vaccinarea și măsurile de prevenție. Chiar dacă avem puțini copii internați în acest moment, sunt și cazuri medii sau severe, mai ales că cei mici pot avea afecțiuni cronice, pot fi supraponderali, deci există riscul să facă și formă severă”, avertizează medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș”.
Pe de altă parte, pe măsură ce valul 4 va face ravagii, este de așteptat să crească și interesul pentru vaccinare.
„E foarte posibil și chiar probabil ca amenințarea care va fi materializată prin creșterea numărului de infecții, de persoane în ATI și decese să motiveze un segment destul de important din populație să se vaccineze. Este posibil ca acest val 4 să fie mai de scurtă durată și aici mă bazez pe faptul că această variantă, fiind extrem de transmisibilă, va infecta un număr foarte mare de persoane în timp scurt și în felul ăsta se va autolimita”, este de părere epidemiologul Emilian Popovici.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News