Live

Document. Un grup de lucru pentru decesele COVID fusese înființat la nivelul cabinetului fostului secretar de stat Andreea Moldovan

Carla Tănasie Data actualizării: Data publicării:

Un document intrat în posesia Digi24 arată că un grup de lucru pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID fusese înființat, la 12 aprilie, la nivelul cabinetului fostului secretar de stat Andreea Moldovan. Tabăra liberală susține însă că, fie și cu acest document semnat de Andreea Moldovan, grupul tot nu există pentru că înființarea sa nu a fost avizată de departamentul juridic al ministerului.

Din grupul de lucru făceau parte, în afară de Andreea Moldovean, cinci persoane, între care doi consilieri personali, care au plecat din minister odată cu demiterea ei.

„Grupul de lucru a fost constituit de secretarul de stat Moldovan. Sigur, mai multe persoane au fost concediate prin decizia prim-ministrului, vor trebui inlocuite. Dar grupul de lucru exista, la fel ca deciziile luate de secretarul de stat în timpul mandatului”, a declarat pentru Digi24 fostul ministru Vlad Voiculescu.

Documentul arată că a fost vorba despre o decizie la nivel de cabinet a fostului secretar de stat Andreea Moldovan prin care se înființează un „grup tehnic de lucru în vedere verificării modalității de raportare a datelor referitoare la infecția cu SARS-CoV-2”. Acest grup ar fi trebuit să verifice mai multe aspecte, de exemplu dacă există erori de raportare în platforme și ce s-a făcut pentru corectarea lor, dacă s-a acordat suportul tehnic necesar managerilor pentru corectitudinea datelor, verificare la DSP-uri pentru a vedea dacă raportările deceselor COVID sunt corecte și la INSP pentru a verifica dacă introducerea datelor în platforma STS de către DSP-uri s-a făcut în mod corect. În urma acestei analize, ar fi trebuit făcute propuneri și recomandări.

Grupul de lucru respectiv nu mai există însă la ora actuală, pentru că odată cu demiterea Andreei Moldovan, au plecat și consilierii săi care făceau parte din grup. Grupul de lucru putea exista și astăzi, dacă era un grup de lucru format la nivelul Ministerului Sănătății, nu la nivelul cabinetului secretarului de stat.

Urmăriți în materialul video toate explicațiile în legătură cu acest nou caz de controversă între fosta conducere a Ministerului Sănătății și premierul Florin Cîțu:

Andrei Baciu: Un act normativ trebuia să aibă avize

Pe de altă parte, din informațiile Digi24, premierul a solicitat secretarilor de stat informații despre acest grup de lucru și trei secretari de stat, inclusiv Ioana Mihăilă, aflată în cărți pentru preluarea portofoliului, plus secretarul general de la nivelul ministerului i-au răspuns că nu știu de constituirea oficială a acestui grup. 

Secretarul de stat Andrei Baciu, căruia Florin Cîțu i-a delegat atribuțiile de ministru interimar la Sănătate, a venit, duminică seara, cu precizări pe această temă:

„Ieri, din dispoziția premierului Florin Cîțu, am comunicat tuturor celor din conducerea Ministerului Sănătății să transmită două aspecte: actul normativ prin care a fost constituit un astfel de grup de lucru și un raport de activitate al acestui grup de lucru. (...) Toți secretarii de stat ne-au răspuns în scris, așa cum am rugat, inclusiv secretarul general al Ministerului Sănătății, cu o singură excepție, au spus că nu au cunoștință de acest grup de lucru, dacă există, dacă este vreun document în acest sens. A fost o singură excepție din partea unei colege care a menționat că știe despre o intenție de a constitui un astfel de grup de lucru, o discuție care a avut loc pe data de 12 și pentru care a fost planificată o primă și eventuală ședință pe data de 14, care nu a avut loc. Alte informații n-a putut să-mi comunice. (...) Pentru ca un act normativ să producă efecte în interiorul unei instituții, trebuie să fie instituțional, să aibă avize... Aceste lucruri nu există în Ministerul Sănătății. O singură mențiune decisivă. Ministerul Sănătății poate să emită două chestiuni: ordine de ministru sau instrucțiuni. Nu poate să emită decizii. (...) Mâine dimineață, înființăm un grup de lucru așa cum se face. Cu toată legislația, cu toată forța instituțională, cu toată puterea administrativă, vom face acest lucru prin Ordin de ministru, cu toate instituțiile implicate, cu experți. Vom lucra transparent și vom face publice toate aceste date.”, a declarat, duminică seara, la Antena 3, Andrei Baciu.

Alina Gorghiu: Numărul de înregistrare nu e de la cabinetul premierului

În spațiul public, documentul respectiv a apărut și cu o a doua pagină pe care scrie de mână „Domnului Florin Cîțu, confidențial, urgent, număr de înregistrare 297, am primit” și apare o semnătură. „A cui semnătură este nu știu, că e acoperită, dar acest document a ajuns către cabinetul dlui Florin Cîțu”, a declarat la Digi24 deputatul USR PLUS Cristian Seidler.

Parlamentarul PNL Alina Gorghiu, susține însă că acest document nu ar fi ajuns pe masa premierului și că semnatura și numărul de înregistrare nu sunt specifice cabinetului prim-ministrului. Numărul de înregistrare ar fi real, doar că e din Ministerul Sănătății, respectiv de la cabinetul unui secretar de stat, Ioana Mihăilă. „Numerele de înregistrare de la cabinetul premierului sunt 4 cifre cu 5 în față. Sunt lucruri simple, verificabile”, a declarat Alina Gorghiu, duminică seara, la Digi24, specificând că aceste precizări le-a primit chiar în timpul emisiunii de la premierul Florin Cîțu. Ea a mai spus că cel târziu luni dimineață, Ministerul Sănătății va da un comunicat de clarificare a tuturor acestor aspecte. 

Iată declarațiile lui Cristian Seidler și Alinei Gorghiu făcute duminică seara la Digi24: 

Florin Cîțu: Nu există un grup de lucru la Ministerul Sănătății. Vom înființa unul

Premierul Florin Cîțu a declaratnu există un grup de lucru la Ministerul Sănătății care să verifice modul în care sunt raportate oficial decesele de Covid-19. Acest grup de lucru abia acum va fi înfiinţat, a precizat, duminică, șeful executivului.

„I-am cerut ieri secretarului de stat Andrei Baciu, în urma informațiilor apărute în presă, să îmi spună dacă există la nivelul Ministerului Sănătății un grup de lucru care se ocupă de așa ceva. Azi avem confirmarea că acest grup de lucru nu există. Deci, nu am cum să vă dau vreo informație. Vom face un grup de lucru care să investigheze și vom urmări toată procedura - grup de lucru care să vină cu niște concluzii, concluzii care trebuie să fie prezentate în Guvern și după aceea putem să le prezentăm și public”, a declarat Florin Cîțu, răspunzând unei întrebări din partea presei.

Premierul a mai spus că încă nu a primit de la vicepremierul Dan Barna vreun material în privinţa modului de raportare a persoanelor decedate de COVID-19 în cele două baze de date folosite de autorităţi. „Am verificat stenograma şedinţei de Guvern şi nu este nicio informare în şedinţa de Guvern. Am verificat dacă de la Ministerul Sănătăţii a plecat vreun material către Cabinetul premierului, nu a plecat niciun material. Am verificat la Registratura Guvernului dacă există vreun material primit de la Ministerul Sănătăţii sau de la vicepremier. Nu există niciun material, este posibil să fie pe drum”, a spus Cîţu.

Fostul ministru al sănătăţii Vlad Voiculescu a afirmat vineri că „există diferenţe fundamentale” între numerele raportate şi cele reale în ceea ce priveşte decesele din spitalele COVID . Întrebat de ce nu a semnalat această situaţie până acum, el a susţinut că a descoperit în urmă cu mai puţin de 10 zile şi că formase un grup de lucru care să verifice metodologia de raportare.

Vicepremierul Dan Barna a declarat ulterior că, în cursul zilei de joi, a fost informat de echipa de la Ministerul Sănătăţii că verifică posibile inadvertenţe în modul de raportare a persoanelor decedate de COVID-19 în cele două baze de date folosite de autorităţi şi a transmis o notă la Cabinetul premierului.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Chirurgii de la Institutul Marius Nasta amenință cu greva japoneză. Ce spune ministrul Rafila

Ciucă, despre listele PNL nefinalizate de candidați de parlamentare: „Când e momentul nominalizării, este o efervescenţă mai aparte”

Câte pastile de iodură de potasiu au ajuns la populație începând din iunie 2022. Aproape 28 de milioane de pastile sunt în farmacii

Ciolacu cere mutarea Agenţiei Antidrog la Ministerul Sănătății: Tinerii trebuie ajutați, nu trataţi ca infractori

Partenerii noștri