Live

Dilema oamenilor de știință: Va deveni sau nu tulpina Omicron mai puternică decât Delta? (Analiză Reuters)

Data publicării:
Omicron beneficiază de mutații care fac ca virusul să fie mai puțin vulnerabil în fața vaccinurilor. Foto: Profimedia Images

În timp ce oamenii de știință se grăbesc să analizeze consecințele pe care le va avea noua variantă Covid-19, numită Omicron, una dintre cele mai presante întrebări este dacă noua tulpină va înlocui tulpina Delta – varianta cu care tot globul se confruntă în momentul de față, se arată într-o analiză Reuters.

Oragnizația Mondială a Sănătății (OMS) a desemnat Omicron ca „variantă îngrijorătoare” la doar câteva zile după ce au fost depistate primele cazuri în sudul Africii. OMS a spus că este în contact cu mai mulți cercetători din întreaga lume, care studiază impactul noii variante și cum va influența Omicron evoluția pandemiei de Covid-19. OMS se așteaptă la noi informații despre Omicron în următoarele săptămâni sau chiar zile.

Multe întrebări rămân fără răspuns, inclusiv dacă Omicron va anula protecția oferită de vaccinurile disponibile în acest moment sau dacă va cauza probleme de sănătate mai grave decât varianta Delta. Însă, dacă răspândirea noii tulpini poate fi limitată, caracteristicile ei ar fi mult mai puțin îngrijorătoare.

Într-un interviu pentru Reuters, un grup de experți în virusologie au spus că există deja destule dovezi care să demonstreze că Omicron va reduce eficiența vaccinurilor pe care le avem acum la dispoziție.

Omicron beneficiază de mutații care sunt identice cu cele prezente în variantele Beta și Gamma – aceste mutații fac ca virusul să fie mai puțin vulnerabil în fața vaccinurilor. În plus, Omicron prezintă 26 de mutații unice, iar multe dintre ele sunt prezente în zone țintite de anticorpii vaccinului.

Varianta Delta s-a răspândit mult mai repede decât tulpinile precedente. „Întrebarea este cât de transmisibil este Omicron, în comparație cu Delta. Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să-l știm”, a spus John Moore, profesor de microbiologie și imunologie la Colegiul de Medicină Weill Cornell din New York.

Experții avertizează, însă, că întrebarea legată de gradul de transmisie va fi printre ultimele care își vor găsi un răspuns. Oficialii sud-africani au sunat alarma despre Omicron după ce au identificat zeci de cazuri ale noii variante.

Informații contradictorii: simptome ușoare vs. cazuri grave

Alte informații ar trebui să apară mai repede. În următoarele două săptămâni „ne vom da seama mult mai bine cât de severă este boala”, a spus dr. Peter Hotez, expert în vaccinuri și profesor de virusologie moleculară și microbiologie la Colegiul de Medicină Baylor. „Primim rapoarte foarte diferite – unele spun că boala este ușoară, iar altele fac referire la cazuri severe în spitale din Africa de Sud.”

Experții se așteaptă la răspunsuri la fel de rapide și în cazul dilemei legate de cât de rezistent este Omicron la vaccinurile existente. Primele informații vor apărea în urma testelor de sânge de la oameni vaccinați și de la animale studiate în laborator. Probele de sânge vor fi expuse noii variante a virusului și anticorpii vor fi analizați.

„Multe laboratoare analizează virusul Omicron și îi testează sensitivitatea la anticorpi, iar rezultatele vor apărea în două săptămâni”, a mai spus Moore.

David Ho, profesor de microbiologie și imunologie la Universitatea Columbia din New York, este de părere că Omicron va prezenta un grad ridicat de rezistență la vaccin – concluzia sa se bazează pe locul în care s-au dezvoltat mutațiile în proteina spike a virusului.

„Anticorpii vaccinului țintesc trei regiuni ale proteinei coronovirusului, iar Omicron are mutații în toate cele trei zone”, a explicat profesorul Ho. „Noi, experții tehnici, suntem mult mai îngrijorați decât experții în sănătate publică din cauza lucrurilor pe care le știm despre analiza structurală.”

„Vaccinarea ne ține în continuare departe de spital"

Alți experți aduc aminte că și unele tulpini mai vechi, precum varianta Beta, aveau mutații care reduceau eficiența vaccinurilor, însă vaccinul ne-a ajutat să prevenim boala și moartea celor infectați. Chiar dacă unii anticorpi de neutralizare o să devină mai puțin eficienți împotriva variantei Omicron, alte componente ale sistemului imunitar - precum celulele T și B - vor compensa.

„Cel mai probabil, vaccinarea o să te țină în continuare departe de spital”, a spus John Wherry, director al Institutului de Imunologie Penn din Philadelphia.

Primele studii în afara laboratorului despre eficiența vaccinurilor împotriva variantei Omicron vor dura cel puțin trei sau patru săptămâni, informează dr. Michael Osterholm, expert în bolile infecțioase de la Universitatea din Minnesota. Specialiștii au nevoie de timp pentru a studia rata de infectare printre oamenii care sunt deja considerați inoculați.

Faptul că Omicron se răspândește în același timp cu Delta, „varianta care le-a eclipsat pe toate celelalte, este îngrijorător”, spune profesorul David Ho. Alți experți, însă, insistă că răspunsul legat de severitatea noii tulpini rămâne unul deschis interpretării.

Când vine vorba de mutații specifice care ar putea ajuta la răspândirea tulpinii Omicron, situația „nu arată foarte diferit de cazurile Alfa și Delta”, mai spune dr. Hotez.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

COVID-19: Șase angajați care au fost concediați pentru că au refuzat vaccinul au primit câte un milion de dolari fiecare

Organizația Mondială a Sănătății spune că Israelul interzice specialiștilor medicali să intre în Gaza

Opoziția cere demisia lui Pedro Sanchez, acuzat de corupție. O plângere va fi depusă pentru anchetarea partidului premierului Spaniei

Covid-19 poate crește riscul de infarct și atacuri cerebrale chiar și la trei ani de la boală

Partenerii noștri