Live

Diagnosticul unui bebeluș nu poate fi pus, pentru că Institutul Cantacuzino nu mai are reactivi de 3 săptămâni

Data publicării:

Lipsurile de la Institutul Cantacuzino pun în pericol viața unui bebeluș de nouă luni. Laboratoarele de analize ale Institutului Cantacuzino nu mai au reactivi de trei săptămâni, iar medicii din Olt aşteaptă confirmarea sau infirmarea diagnosticului de tuse convulsivă pentru un copilul respectiv. Răspunsul primit a fost că testul nu poate fi făcut pentru că nu sunt reactivi.

În lipsa unui diagnostic foarte clar, copilul nu poate beneficia de tratament, pentru că medicii nu știu dacă într-adevăr are tuse convulsivă sau nu. Este un diagnostic pe care medicii l-au pus în funcție de simptome și au cerut medicilor de la Institutul Cantacuzino să le spună clar dacă este vorba despre tuse convulsivă sau nu. Reprezentanții DSP Olt au spus că au trimit probele către Cantacuzino la sfârșitul lunii octombrie, pe 29 octombrie mai exact, iar trei zile mai târziu au primit răspunsul că analiza nu poate fi efectuată, pentru că nu există reactivi.

Toate direcțiile de sănătate publică din România trimit probe la Cantacuzino pentru a avea diagnostice clare pentru pacienți.

Institutul Cantacuzino ține acum de Ministerul Apărării, iar reprezentanții acestuia spun că furnizorii din țară nu dispun de acești reactivi.

„Institutul Cantacuzino a declanșat o procedură de achiziție pe SEAP încă din 20 septembrie 2019, exact pentru acest tip de truse. Din păcate, nu s-a reușit identificarea unui operator economic care să poată livreze acest tip de trusă. Prima trusă vine chiar astăzi. Sunt comandate trusele care să asigure activitatea până la sfârșitul anului”, a explicat pentru Digi24 Ioan Spânu, purtătorul de cuvânt al MApN.

Reprezentanții MApN au promis că DSP Olt va avea în această seară răspunsul pentru bebelușul cu suspiciune de tuse convulsivă.

Institutul Cantacuzino a fost o minge de ping-pong între ministere. A trecut din 2016 la MApN, iar guvernarea PSD anunța că își dorește reluarea producției de vaccinuri, dar asta nu s-a întâmplat. Actualul guvern liberal a anunțat că va face o evaluare pentru a vedea dacă e eficient ca Institutul să rămână la Ministerul Apărării sau ar trebui să treacă din nou în subordinea Ministerului Sănătății.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Copil de 2 ani diagnosticat cu tuse convulsivă şi rujeolă. Copilul nu a făcut niciun vaccin de când s-a născut

Probele de la Colegiul din Timișoara unde s-au infectat elevi și profesori au confirmat norovirusul. Nimeni nu știe însă sursa acestuia

Explozie de cazuri de tuse convulsivă în Europa. În ultimele luni s-au înregistrat cele mai multe îmbolnăviri din ultimii 60 de ani

Bărbatul diagnosticat cu botulism la o săptămână de la internare a murit. Ce spun medicii

Partenerii noștri