Live

Cum se dau rețetele medicale și cum se face vaccinarea în această perioadă. Principala solicitare a medicilor de familie

Data actualizării: Data publicării:
Medicii de familie cer CNAS să își asume că sistemul informatic nu e funcțional și îi afectează în mod direct pe pacienți. Foto: GettyImages

Sanda Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov, a vorbit la Digi24 despre cum se dau rețete și cum se face vaccinarea în această perioadă.

"Trebuie să limităm foarte mult accesul pacienților la cabinete. Trebuie să minimizăm cât se poate accesul lor în timpul programului de lucru.

Ne-am organizat să putem face programări telefonice, să primim la telefon sau la videotelefon orice fel de informație. Dar acest aspect, din punct de vedere legal, nu a fost rezolvat prin decretul stării de urgență și am solicitat acest lucru cu celeritate. În România, consultația telefonică sau prin videotelefon nu e recunoscută, e absolut necesar să se adauge acest lucru ca să putem să ținem oamenii acasă".

Sanda Alexiu a explicat că pacienții vârstnici care au nevoie de tratament nu trebuie să vină la cabinet cu cardul de sănătate, rețetele putând fi transmise prin alte persoane din familie, dar trebuie consultați.

De asemenea, pot fi făcute rețete pentru trei luni, dar este imperios necesar ca sistemul informatic să funcționeze, altfel rețeta nu este valabilă, iar pacientul trebuie să o cumpere integral, ceea ce implică de multe ori un cost foarte ridicat.

"În ceea ce privește vaccinarea, unde există circuit separat, spre exemplu, la noi pacienții așteaptă în fața cabinetului afară, intră pe rând, unul intră, altul iese, trec pe un covor impregnat cu clor, se dezinfectează pe mâini și apoi sunt consultați. Și noi suntem echipați cu ce avem.

Pentru vaccinare putem face programare la sfârșitul programului sau să facem o zi specială pentru asta. Unele dispensare sunt prevăzute cu astfel de circuite", a spus Sanda Alexiu.

Ea a subliniat importanța continuării programului de vaccinare la nivel național, mai ales la copii: "Încă sunt cazuri de rujeolă, sunt copii care până la două luni nu au primit vaccin și sunt expuși. Trebuie vaccinați cu prioritate".

Pacienții izolați trebuie să țină legătura cu un medic al DSP sau cu medicul de familie care să le spună ce să facă.

"Un pacient în izolare, dacă prezintă un simptom specific definiției de caz COVID -19, trebuie să ia legătura telefonic cu medicul de familie sau să sune la 112, să spună ce simptome are și că e în autoizolare. Asta scurtează timpul de intervenție, iar cei de la Salvare trebuie să vină cu izoleta.

Pentru cei care au simptome de răceală, în condițiile în care încă e sezon de gripă, indicat este să sune la medicul de familie care să analizeze cazul și să poată face recomandările medicale potrivite".

Sanda Alexiu a subliniat că este necesară dotarea medicilor cu echipamente de protecție și a atras atenția asupra situației comunităților în care există un singur medic, iar dacă acesta ar rămâne izolat, mii de oameni ar rămâne fără îngrijire de specialitate.

Recomandare G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Ce i-a scris un fan de la Genoa Dianei Șucu, după ce Dan Șucu a devenit patronul clubului! Reacția soției omului de afaceri

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avertisment INSP: România e vulnerabilă în fața poliomelitei, din cauza ratei scăzute de vaccinare

Trump va discuta despre încetarea programelor de vaccinare a copiilor cu Robert F. Kennedy Jr., desemnat la Departamentul Sănătății

Şase răniţi, între care patru copii, într-un atac asupra unui centru de vaccinare din Gaza (OMS)

Șefa CNAS sugerează nevoia unei campanii de informare în privința vaccinării. „Dacă l-am informat i-am luat dreptul de a zice nu știu”

Partenerii noștri