Live

Cum recunoaștem boala care a ajuns a treia cauză de deces în lume. Tusea și oboseala, printre simptome

Data actualizării: Data publicării:
Cum recunoaștem boala cu o mie de fețe. Foto: Captură video

O boală subdiagnosticată în România, care apare în cea mai mare parte la fumători va deveni o mare povară pentru sistemul de sănătate. Este vorba de BPOC, care înseamnă obstrucţia căilor respiratorii. Acest lucru reduce calitatea vieţii pacientului, pentru că orice efort îl lasă fără respiraţie. Această boală este a 3-a cauză de deces la nivel global.

Principala cauză a acestei boli este fumatul, iar cea de-a doua este poluarea. În România, BPOC-ul este o boală subdiagnosticată pentru că pacienții nu iau în calcul primele simptome și nu merg la spital.

Beatrice Mahler - manager Institutul Marius Nasta: Este subdiagnosticată pentru că unui fumător i se pare normal să tușească, unui fumător i se pare normal să obosească. Atunci când nu tratăm BPOC-ul, nu-l tratăm în fiecare zi și lună de lună, pacientul cu BPOC are o evoluție spre deces de 3 ori mai rapidă.

Teodor este unul dintre pacienţii cu BPOC. A făcut şi COVID şi este internat la Institutul Marius Nasta de o lună. Boala a evoluat, iar acum are nevoie de oxigen.

Teodor- pacient: Nu mai poți să respiri și rămân plămânii cu aer foarte puțin, obosești foarte repede. N-am necesarul de oxigen normal.

Din cauza aceasta nu este afectată numai viaţa pacientului, ci şi economia unei ţări. Sunt pacienţi care ajung la invaliditate, care nu mai pot merge la serviciu. Pentru că este principala cauză de absenteism la locul de muncă, statisticile arată că în Uniunea Europeană pierderile sunt de 28,5 miliarde de euro, anual.

Ioana Munteanu, medic primar pneumolog: România are o incidență crescută a fumatului, avem valori în jur de 30% la fumători. Fumatul conține o serie de substanțe toxice și iritante care întrețin la nivelul plămânului o stare de inflamație.

Beatrice Mahler - manager Institutul Marius Nasta: În acest moment se conturează și o problemă ce ține de partea financiară, pentru că pacientul cronic are nevoie de tratament continuu, iar asta înseamnă o povară financiară. Nu e compensat 100%, tratamentele sunt scumpe și de lungă durată.

Medicii spun că numărul pacienţilor cu Bronhopneumopatia cronică obstructivă este în creştere, iar sfatul lor este ca în momentul în care un fumător tuşeste sau oboseşte repede, să meargă la medic. Dacă până nu demult era considerată boala vârstnicului, acum apare şi la persoane tinere, de 20-30 de ani. În Europa mor anual, 200-300 de mii de pacienţi cu BPOC.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Boala cu mai multe fețe. Simptomele sunt înșelătoare și încep să se manifeste în jurul vârstei de 40 de ani

Teste gratuite pentru depistarea BPOC

Campanie naţională de testări gratuite pentru plămâni

Partenerii noștri