Cum explică Alexandru Rafila reinfectarea celor trei sibieni, deși aveau anticorpi. Ce spune medicul despre existența a două tulpini
Alexandru Rafila a vorbit la Digi24 despre cazurile de reinfectare a unor pacienți care au fost declarați vindecați. Medicul spune că reîmbolnăvirea este posibilă și ar fi mai multe posibilități - pacienții ori nu dezvoltaseră anticorpii neutralizanți ai virusului, ori anticorpii au o durabilitate, o persistență relativ mică. În ceea ce privește existența a două tulpini în cazul de la Sibiu, înaintată de Nelu Tătaru, Alexandru Rafila este sceptic. „Eu sunt rezervat, pentru că dacă vrei să faci o astfel de afirmație atunci ar trebui să poți să faci o secvențiere, adică o mapare a întregului genom al virusului în momente diferite”, a spune medicul.
Motivele pentru care cererea lui Potra pentru permis de port-armă a fost respinsă
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Vila de lux în care a fost ucis omul de afaceri Adrian Kreiner a fost scoasă la vânzare
Risc crescut de infecții după inundațiile din estul țării
Uși de toaletă tăiate după forma vasului
Un polițist sare din mașină și lovește cu pumnii și picioarele un șofer
Explicațiile ministrului Sănătății despre testele antidrog
Rafila, despre răniții de la Botoșani
Tânărul din Sibiu care și-a omorât iubita fusese internat la psihiatrie în urmă cu șase luni: Nu știm dacă și-a urmat tratamentul
Alexandru Rafila: Eu nu cred că aveau anticorpii, sau anticorpii pe care îi aveau erau la un nivel foarte redus sau aveau un tip de anticorpi care nu erau anticorpii neutralizanți ai virusului.
Probabil că nu cunoaștem, sau nu știu dacă colegii de la Sibiu au astfel de informații, dar testele care există pentru determinarea cantitativă și a tipului anticorpilor nu există în momentul de față. Nu în România, nu există ca și teste comerciale.
Eu cred că este foarte posibil ca ei să nu fi avut un nivel protector de anticorpi. Reîmbolnăvirea este posibilă, a mai fost semnalată și în alte țări.
Din informațiile pe care le am, există un procent destul de important de pacienți - chiar dacă nu avem un studiu încă în acest sens -, de până la 20% care nu dezvoltă anticorpi la un nivel protector, sau, mai există o eventualitate, anticorpii au o durabilitate, o persistență relativ mică și ulterior infecția este posibilă.
În ceea ce privește existența a două tulpini, eu sunt rezervat, pentru că dacă vrei să faci o astfel de afirmație atunci ar trebui să poți să faci o secvențiere, adică o mapare a întregului genom al virusului în momente diferite.
Adică trebuia să existe la același pacient identificarea virusului în urmă cu două luni, trei luni când a fost prima infecție și o metodă similară de mapare în acest moment, când pacienții au fost reinfectați. Atunci poți să constați că a fost într-adevăr diferențe între cele două tulpini virale. Ori, dacă lucrul ăsta nu a fost făcut, mi-e greu să cred că există suficiente dovezi pentru susținerea unei astfel de teorii.
Editor web: Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News